Turistima SAB travela vratiće novac, ali ne zna se koliko

Turistima SAB travela vratiće novac, ali ne zna se koliko

Više hiljada oštećenih građana koji su letovanje uplatili preko agencije "S.A.B. travel" mogu da odahnu. Putnicima će biti vraćen novac u prvoj polivini septembra, najavili su predstavnici DDOR osiguranja i Nacionalne asocijacije turističkih agencija "YUTA".

Izvor: N1

Međutim, još uvek nije poznato da li će obeštećenje za neuspele aranžmane biti isplaćeno u potpunosti ili recipročno, kao ni šta će biti sa putnicima drugih turističkih agencija koje su prevarile putnike.

More u jeku letnje sezone, neće videti, oko 6000 putnika, koji su aranžmane uplatili preko agencije SAB travel. Drugu šansu, ali za letovanje van sezone, imaće u prvoj polovini septembra, jer će im tek tada biti vraćen novac. Pun iznos ili deo - još se ne zna.

"Kada prikupimo sve podatke i kada vidimo koliki je odštetni zahtev, kakva je njihova priproda, kada su nastali i tako dalje, i kada uporedimo sa pokrićem koje daje polisa, praktično u tom momentu ćemo znati da li ćemo biti u mogućnosti da isplatimo sva potraživanja u potpunosti ili će se eventualno umanjivati proporcionalno... Ono što trenutno vidimo je da ukoliko bude umanjenja, ono neće biti drastično", kaže Ivan Grujić iz DDOR osiguranje.

Da bi ostvarili pravo na obeštećenje, putnici na sajtu Nacionalne asocijacije turističkih egencija - Jute, mogu da preuzmu odštetni zahtev, koji uz kompletnu dokumentaciju o uplaćenom aranžmanu treba da pošalju DDOR osiguranju do 24. avgusta.

"Ovakvi događaji svakako narušavaju ugled, pre svega, turističe branše, odnosno branše turističkih agencija i organizatora putovanja", navodi Grujić

To što je neka agencija članica Jute, kao u slučaju SAB travela, praktično ne znači da su putnici sigurni. Iz tog udruženja, kažu da, nisu mogli da predvide da će agencija da ošteti putnike i da će im samo nakoliko sati pred polazak zbog finansijskog kraha otkazati putovanje. Zbog toga navode da je delimično prebacivanje odgovornosti države na Jutu neprimereno.

"Ovlašćenja da kontolišemo finansijsko poslovanje i uopšte unutrašnji rad agencija, mi nemamo - prosto da razrešimo tu dilemu... Licencu za rad turističkim agencijama daje Ministarstvo turizma, oni su ti koji agencije licenciraju da se bave ovim poslom. Očekujemo svi zajedno jedan jasan odgovor države na ovakve pojave, očekujemo konkretne aktivnosti i konkretne mere", kaže Aleksandar Seničić iz Jute.

Kako bi se situacija poboljšala, resorni ministar Rasim Ljajić je najavio da bi država bi mogla da uvede crne i bele liste turističkih agencija, kao i tri kategorije licenci.

Agencija koja ima A licencu moraće da plati pola miliona evra polisu osiguranja, za B licencu osiguranje od 400 hiljada evra, a za C licencu 300 hiljada evra polisu.

Najavljeno je i da će novim propisima biti uvedene i rigorozne mere za osnivanje turističkih agencija.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

,sutra' ,mi moramo' ,bice!' ,evo, samo st nije' ,najkasnije za dve, dve i po...' birali ste vucica.

Komentator

Ono kad uplatis za letovanje 500€ a vrate ti of osiguranja 50€ ala su se osigurali...

Zoki

A Ljajić koji kaže: pa šta mi tu možemo. Ba..a najobičnija. Kao da je teško prepisati propise neke uređene zemlje gde to dobro funkcioniše, i pridržavati se istih.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Brnabić: Neće biti smena u Vladi pre izbora 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao s Dodikom: Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Slučaj sudije Simeunovića 13:13 h

13:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omogućeno plaćanje prekršajnih kazni preko interneta 13:04 h

13:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najbolji sportski novinar u Nišu novac od nagrade donirao za lečenje dece 12:44 h

12:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kopač: U TENT-u emisije gasova veće 4,7 puta, a u Kostolcu 14 puta 11:58 h

11:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uzbunjivač: Spaljeni dokumenti dokazi o kršenju zakona u Komunalnoj miliciji 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić najavio rekonstrukciju BIGZ-a i izgradnju 17 vrtića 10:55 h

10:55 h  |  Vesti

loader