Tasovac: Vlasnici medija i urednici odgovorni za javnu sferu

Tasovac: Vlasnici medija i urednici odgovorni za javnu sferu

Tasovac: Vlasnici medija i urednici odgovorni za javnu sferu Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
Ivan Tasovac

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je na Biznis forumu na Kopaoniku da će komisije za dodelu novca za projektno sufinansiranje medija biti odgovorne i za to kakav će se sadržaj u tim medijima plasirati.

Tasovac je kazao da je jedna od ključnih stvari povlačenje države iz vlasničke strukture medija i projektno sufinansiranje i da će odgovornost za primenu seta medijskih zakona raspoređena na sve učesnike medijske scene.

"Do 1. jula je rok za povlačenje države iz vlasništva. Vlasnici, urednici pa i sami novinari imaju odgovornost. Ja se nadam da će se pojaviti i odgovornost čitalaca medijskog sadržaja, kroz razvijanje medijske pismenosti", kazao je Tasovac.

Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
Saša Mirković
Pomoćnik ministra kulture Saša Mirković rekao je da bi novi medijski zakoni trebalo da dovedu sve medije u istu startnu poziciju. On je kazao da je u Srbiji bilo 1.359 javnih glasila i upitao da li je to realan broj za zemlju sa ovakvim BDP-om i marketinškim kolačem.

Direktor programa Televizije N1 Jugoslav Ćosić kazao je da su novinari u Srbiji i dalje izloženi fizičkim napadima, ali i velikom pritisku, naročito u unutrašnjosti.

Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
Jugoslav Ćosić
On je dodao da je u Srbiji uvek bilo više slobode nego što su mediji spremni da koriste, jer neće da se zameraju, da rizikuju budžete.

Ćosić je kazao da mediji mogu da budu partneri Vlade, ali "samo pod uslovom da svako radi svoj posao" i da nijedna vlast u Srbiji nije želela da prihvati ideju o slobodnim medijima.

Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
Milan Ćulibrk
Urednik NIN-a Milan Ćulibrk kazao je da mediji ne treba da budu partner Vlade već da treba da "upru prstom" na što ne valja.

"Mali je broj medija koji na pravi način prati stvar", kazao je Ćulibrk i dodao da se u Srbiji i dalje "gleda samo na to šta će doneti popularnost" i da nikoga "ne zanimaju ozbiljne teme"

"Mi smo licemerni. Nisu tabloidi nastali sami od sebe. Neko ih kupuje. Ako hoćete da opstanete vi morate da proizvodite proizvod koji se kupuje", kazao je Ćulibrk.

Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
Zoran Sekulić
Zoran Sekulić iz Asocijacije medija kazao je da glavni problem nije novac, već to što mediji ne rade u javnom interesu.

"Mediji se rukovode interesima političkih i finasijskih centara ili ličnim interesima i ne rukovode se ni u najmanjoj meri onim što se zove javni interes", kazao je Sekulić.

branka đukić Izvor: Tanjug/Rade Prelić
Branka Đukić
Direktorka Tanjuga Branka Đukić kazala je da su mediji u Srbiji politički i ekonomski zarobljeni i da se previše očekuje od medija u okolnostima u kojima glavne institucije društva i kritička javnost nemaju odgovore na izazove.

Ona je rekla da su i na čelu medija potrebni novi ljudi, neopterećenih biografija, kao i da mediji nemaju "prave partnere za tematizovanje najintrigantnijih pitanja", jer nemaju kredibilne sagovornike.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bogi

Ovoliko slobodoumlja gotovo da nigde nema, šteta što to niko ne sme da kaže.

glupavi gradjanin

Koliko je realan broj činovnika u ministarstvima kulture zemalja Evrope za zemlju sa ovakvim BDP-om i marketinškim kolačem?Gospodin Saša Mirković nije naveo.

glupavi gradjanin

Ako će "komisije za dodelu novca za projektno sufinansiranje medija biti odgovorne i za to kakav će se sadržaj u tim medijima plasirati." onda od slobodnog novinarstva nema ništa i ulazimo u diktirano novinarstvo protiv koga se Vlast bori radi ispunjenja uslova za EU.Otprilike nešto slično kao nezavisnost nevladinih organizacija.Sve lepo zvuči ali ništa ne valja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vulin: BiH i RS ne mogu biti uspešne i poštovane jedna bez druge 23:18 h

23:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema obolelih od koronavirusa u Srbiji, smanjuje se broj obolelih u Kini 23:09 h

23:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Nije isključeno da je koronavirus deo specijalnog rata protiv Kine 23:03 h

23:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krivična prijava protiv lekara jer su ugradili stent kom je istekao rok 22:55 h

22:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otpušteni žandarmi na protestu u Novom Sadu, sa tribine poziv na bojkot izbora 22:47 h

22:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DSK od Kurtija traži bezuslovno ukidanje taksi 21:57 h

21:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradovi regiona zajedno protestovali za čistiji vazduh 20:27 h

20:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Evropa u Srbiji - debata: Može li Srbija da se izbori za čist vazduh 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

loader