Veran Matić: Opasna inicijativa Advokatske komore Beograd

Veran Matić: Opasna inicijativa Advokatske komore Beograd

Veran Matić: Opasna inicijativa Advokatske komore Beograd Izvor: N1

Povodom inicijative Advokatske komore Beograda da se uvede novo krivično delo "kršenje pretpostavke nevinosti", predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić je izjavio da je reč o, ma koliko besmislenoj, opasnoj nameri, budući da potiče od onih koji bi morali da znaju osnovne principe zaštite ljudskih prava.

On je ocenio da je inicijativa "isprovocirana" isključivo njegovim javnim istupanjem, a uzrokovana je, ne iskrenom željom da se zaštite pretpostavka nevinosti i nezavisnost sudstva, već interesi pojedinih grupacija u okviru Komore i njihovih klijenata.

Pozivanje na zaštitu pretpostavke nevinosti kao tobožnji razlog za usvajanje izmena zakona vidim kao cinično i u potpunosti neiskreno. Pre svega, sudije kao nosioci važne javne funkcije, ne vrše svoju odgovornu aktivnost u vakuumu i efekti koje njihove aktivnosti mogu da proizvedu, itekako mogu da izazovu negativne posledice u društvu, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

On je istakao da njegovo javno istupanje nije imalo za cilj, i nije ni na koji način bilo usmereno da vređa pretpostavku nevinosti, ili da utiče na nezavisnost sudova.

Samo sam se osetio odgovornim da, kao deo stručne javnosti, ali i kao novinar, izrazim svoj stav o neadekvatnosti postupanja suda u slučaju koji je od prvoklasnog interesa za javnost i čija odluka može da uspostavi negativan obrazac za postupanje i u drugim sličnim slučajevima, rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, načelo pretpostavke nevinosti, na koje se AKB poziva, nije uvedeno da bi se u potpunosti zabranila kritika rada sudova, nego da se zaštite prava okrivljenog u krivičnom postupku, i to prvenstveno od suda, a ne od javnosti.

Podsećam da su suđenja javna upravo da bi sudovi bili pod nečim što se zove "demokratska kontrola", ukazao je Matić.

On podseća da kršenje pretpostavke nevinosti i nezavisnosti suda nisu jedine vrednosti koje društvo treba da štiti.

Šta je sa pravom na slobodu izražavanja? Šta je sa opštim principima u zaštiti ljudskih prava da su ona međusobno jednaka i da jedno pravo ne može a priori da ima "jaču snagu" i "veću vrednost" u odnosu na drugo, upitao je Matić.

Šta je, dodao je, sa demokratskom kontrolom rada suda? Da li je mera inkriminacije srazmerna cilju koji želi da postigne? I šta je uopšte cilj, osim povlađivanje interesima jedne uske grupacije?

Matić je ocenio da je inicijativa AKB i normativni i civilizacijski korak unazad, jer je još 2012. godine zakonodavno telo naše države dekriminizovalo krivično delo "nedozvoljeno javno komentarisanje sudskih postupaka" zbog toga što se radi "o nepotrebnoj inkriminaciji koja ograničava slobodu ispoljavanja mišljenja, a ograničava i slobodu medija".

Tada je jasno zaključeno da "nekorektno izveštavanje pojedinih medija o nekim sudskim postupcima i davanje neadekvetnih izjava od strane pojedinaca ne mogu da opravdaju krivičnopravnu represiju, niti se njome može rešiti problem nekorektnog komentarisanja sudskih postupaka u medijima", podsetio je Matić.

Reakcije Društva sudija i AKB Beograda povodom ovog slučaja, kao i niz kontroverznih odluka tokom više od decenije, pokazuju da postoji jaka društvena potreba da javnost pomno prati rad pravosudnih organa i reaguje kritikom kad god je to neophodno, zaključio je Matić.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tadija

20 godina od ubistva Ćuruvije. Sudstvo je nesposobno. Mi želimo da imamo pravnu državu, daleko bilo da neko želi da narušava pravni poredak države. Očigledno je da sudstvo samo ne radi i neće kako treba da radi ili ne zna da radi jer slucajevi politickih ubistava sigurno ne zastarevaju tek tako. Sta gradjanin da shvati nakon 20 godina traćenja vremena i zamajavanja.

Pao S Kruske

Veran ukazuje na moguce ozbiljno krsenje zakona i zloupotrebu pozicije sudija u cilju sticanja koristi uske grupe. Iliti, bori se covek protiv 'kadija te tuzi, kadija ti sudi.' I naravno, digli frku na njega jer im otezava posao.

Turkul

Matic moze da bude deo strrucne javnost i da polemise sa Udruzenjem sudija i advokatskom komorom tek kada stekne akademsko zvanje!!!! Dok ne zavrsi fakultet , po mogucnosti pravni , nikako nije deo strucne javnosti !!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jevtović: Tri decenije u blesavom političkom sistemu, prizovimo se 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mićunović: Bojkot ima smisla ako 50 odsto birača ne izađe na izbore 09:58 h

09:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poverenica: Svaki peti poslodavac ne zna da je radna diskriminacija zabranjena 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava na Banovom brdu, teško ranjena dva mladića 08:48 h

08:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pravoslavni vernici i SPC slave Bogojavljenje 08:34 h

08:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oblačno i suvo, temperatura do tri stepena 08:17 h

08:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja izbora - bolji životni standard ili čist vazduh 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

loader