Matić: Nema razloga da se ocene Komisije diskvalifikuju

Matić: Nema razloga da se ocene Komisije diskvalifikuju

Matić: Nema razloga da se ocene Komisije diskvalifikuju Izvor: Tanjug / Dragan Aničić

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji Veran Matić izjavio je da nema nijedan razlog da se ocene Komisije o suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije diskvalifikuju, istakavši da je za njega i to način na koji se radi na široj opstrukciji suđenja.

Povodom ocene Advokatske komore Beograda (AKB) da njegova izjava nanosi "nenadoknadivu štetu" procesu koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu, Matić je za Radio Slobodnu Evropu rekao da je čitav niz radnji na suđenju neobojašnjiv i ide u smeru oslobađanja optuženih za zločin počinjen pre 19 godina.

"Kada pogledate u navode AKB, videćete da se pritužba najviše stavlja na kršenje prezumpcije nevinosti. U mojim izjavama nema nigde kršenja prezumpcije nevinosti samih optuženih. Kada AKB govori o tome da vršim pritisak na sud, ja mislim da je ovo javno suđenje, koje pratimo već tri i po godine, pa upravo zbog te javnosti imamo pravo da ga komentarišemo", kazao je Matić.

On je dodao da ne vidi nijedan razlog da se na ovakav način ocene koje iznosi Komisija, koja je 2013. godine osnovana sa ciljem prevazilaženja nekažnjivosti ubistava novinara, diskvalifikuje.

"Sam sud ima svoju nezavisnost i donosiće odluke bez obzira na komentarisanje. Mi nemamo operativne mogućnosti da sankcionišemo rad Sudskog veća. Sudsko veće jedinu kontrolu ima u samoj javnosti. Dakle, ako je već suđenje javno i komentarisanje je apsolutno dozvoljeno", rekao je Matić.

Ni Društvo sudija ni Advokatska komora nemaju tapiju na mišljenje o radu pravosuđa

Veran Matić kaže da to telo nikada nije prekršilo pretpostavku nevinosti niti jednog optuženog za ubistva novinara u Srbiji i ocenio da "ni Društvo sudija Srbije, ni Advokatska komora Beograda, nemaju tapiju na mišljenje o radu pravosuđa". 

Matić je u pisanoj izjavi povodom kritika da ne poštuje pretpostavku nevinosti u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, rekao da su Društvo sudija Srbije i Advokatska komora Beograda "zainteresovane strane koje nemaju pravo da ućutkuju javnost, niti da uskraćuju pravo na mišljenje i njegovo slobodno izražavanje". 

"Suđenja su javna upravo da bi bila moguća demokratska kontrola javnosti. Sudska vlast je nezavisna i nad njom nema druge kontrole sem kontrole javnosti. To je razlog što javnost, ne samo što sme, nego ima i dužnost da prati šta sud radi, da o tome stvara mišljenje i da to mišljenje javno iznosi", naveo je Matić. 

On je kazao da Komisija za istraživanje ubistava novinara podržava poštovanje prava na pravično suđenje, ali je i ocenio da pravo na pravično suđenje "ne može da koegzistira sa nekažnjivošću za ubistva novinara".

"Nimalo ne čudi zajedničko negodovanje Društva sudija Srbije i Advokatske komore Beograda jer bez javnosti nema kontrole njihovog rada, koji je veoma nisko ocenjen od međunarodnih institucija", kazao je Matić i pozvao javnost da obrati punu pažnju na rad sudija i advokata i da sama izvede zaključke.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

А ко оно беше министар информисања 1999...

Тишина тамо!

Bisenija

Pravno-nepravno-upravno da se to tako može raditi Maticu! Znači ti predstavljaš pravosudni sistem.

Klema

Ovaj čovek je tamna mrlja na savesti svih koji su se iskreno borili za tekovine 5. oktobra. Poslušnik vlasti i sponzor ovog zla. Ne zasluješ da se boriš za pravdu da se kazne ubice Ćuruvije, jer podržavaš ljude koji su slavili njegovu egzekuciju, baš kao što su slavili i Zoranovo ubistvo. Pročitajte knjigu Miloša Vasića Atentat na Zorana i sve će vam biti jasno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Pešić: U Srbiji uveden politički monopol, kao da smo pod Enverom Hodžom 20:04 h

20:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel doneo iste poruke Prištini i Beogradu, o sporazumu kaže - ne treba žuriti 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telekomovo isključivanje N1 za SPS poslovna odluka, za opoziciju gušenje kritike 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponovo odloženo suđenje Darku Šariću i grupi saradnika za slučaj pranja novca 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pomen žrtvama Novosadske racije: Dok se sećamo, ne može se ponoviti 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez N1 kod državnih operatora: Milion građana uskraćeno za objektivne vesti 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nivo korupcije i dalje visok, stručnjaci kažu - problem koji se zahuktava 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nepoznati muškarac izvršio samoubistvo ispred Skupštine Srbije 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

loader