Majić: Pravosuđe može biti gore nego danas, uveravam vas

Majić: Pravosuđe može biti gore nego danas, uveravam vas

Ustav ponovo na dnevnom redu. Predstavnici strukovnih udruženja i nevladinih organizacija upozoravaju da će pravosuđe biti u katastrofalnom stanju ukoliko Ministastvo pravde ne počne ponovo rad na amandmanima.

Izvor: N1

Primedbe Venecijanske komisije, stručnog tela EU su takve da država mora da formira novu radnu grupu koja će raditi na novim predlozima amandmana za izmenu Ustava, a potom otvori javnu raspravu, smatraju stručnjaci.

Venecijanska komisija je za 27 amandmana na Ustava u oblasti pravosuđa imala 44 primedbe. Upućuju gotovo iste kritike koje je, mesecima, izvršnoj vlasti upućivala stručna javnost.

Sudije, tužioci i nevladin sektor poručuju da su amandmani takvi da ih je nemoguće popraviti, već je potrebno napisati nove.

“Budući da ima toliko puno primedaba na amandmane, jasno je da oni koji su sadašnji nacrt radili, moraju biti pomognuti od ljudi koji su zaista kvalifikovani da se bave ustavnim pitanjima”, rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

miodrag majić Izvor: N1

Ukoliko se ne formira nova radna grupa i pokrene javna debata sa ovakvim izmenama Ustava, Srbija neće moći u Evropsku uniju, smatra sudija Miodrag Majić.

“Dobićemo osnovu za još gore pravosuđe od onog kakvo je danas, i to je moguće, uveravam vas. I drugo, kada se i ako ozbiljnije približimo Evropi nego što je to danas, ponovo ćemo biti vraćeni na popravni”, predviđa Majić.

Amandmani su u suprotnosti i sa onim što piše u poglavlju o pravosuđu – 23, itiče Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

“Venecijanska komisija je na sve ovo dala ozbiljne kritike, znači predlozi amandmana koje je Vlada predložila ne odgovaraju akcionom planu. Mi smo jedan akcioni plan poslali Evropskoj komisiji i otvorili pregovore, a onda smo predložili amandmane koji ne idu u tom pravcu”, podseća on.

vesna petrović Izvor: N1

Iako je mišljenje Komisije kritičko, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je zadovoljna onim što je čula u Veneciji. Profesorka međunarodnog prava Vesna Petrović smatra da je to predstava za građane koji neće videti izveštaj prepun primedbi.

“Naša Vlada, a posebno ministarka, ima tu tendenciju, ne samo ona nego svi ministri, da o svemu što je negativno kažu da je super, da je pozitivno i dobro”, kaže Petrović.

Podsetimo, krajem januara Ministarstvo pravde izradilo je nacrt izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe u okviru pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, koji su po prvi put jedinstveno kritikovala sva strukovna udruženja i sudovi.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jasmina

Tačno je da je ministarka mlada i nema dovoljno iskustva. Ali to ne znači da je njena krivica što su amandmani takvi kakvi jesu. Ni ovi novi nisu bolji, jedino što uključuje pravno, sudijske pomoćnike u proces suđenja koji to faktički i obavljaju. Nikome nije u interesu da se Ustav promeni u pogledu pravosuđa. Ostavljaju za kasnije dok se ne penzionišu aktuelne sudije. Zato što je pravosuđe godinama dobijalo platu na nivou kilogram hleba pa penzija neće biti ni za osnovne lekove. Prosek starosti u pravosuđu je preko 50 godina, što znači da ima malo mladih ljudi. Neće se promeniti pravosuđe ni sa najboljim amandmanima.A administracija, čovek samo da plače,male plate, loša egzistencija. Čudno je da i u ovom delu vlasti, ipak ima moćnih ljudi, što znači da im I nije tako loše. Ustav, ukoliko se promeni u ovom delu, biće u korist status quo. Najtuznije je što se uvek slomi na leđima građana.

Naravno !

Dno ne postoji,tonemo u bezdan sve dok to svetski moćnici dozvoljavaju.Kako se čini,potrajaće ovaj sunovrat ! Spašavaj se ko može .

Prof. dr R O T

Uzdamo se u vas, N1, jos neke medije, vidjene i hrabre ljude, verujem da ce se probuditi i ovi sto dremaju ili spavaju, dojadice im dramske predstave i bezanje od realnog zivota, hvala!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mustafa poručio Samoopredeljenju: Nema razgovora uz logiku svršenog čina 17:51 h

17:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovski poslanik pozvan u Specijalni sud za ratne zločine OVK 17:32 h

17:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska policija na Jarinju uhapsila Srbina s Kosova 17:27 h

17:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Beograd planira mere za saobraćaj, grejanje, energetsku efikasnost... 16:34 h

16:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog ubistva mladića u Somboru 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 u EU 15:45 h

15:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Vučić odobrio tužiocu da reaguje po prijavi protiv Stefanovića 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelena stranka donela odluku da izlazi na predstojeće izbore 15:00 h

15:00 h  |  Vesti

loader