Debata: Zapadni Balkan u fokusu EU

Debata: Zapadni Balkan u fokusu EU

Debata: Zapadni Balkan u fokusu EU Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Bugarsko predsedavanje Evropskom unijom (EU) vratilo je politiku proširenja na agendu Unije i Austrija će nastaviti tim putem, jer se želi napredak u reformskim procesima koji su na evropskoj agendi, ocenjeno je u debati Centra za evropsku politiku "Od bugarskog do austrijskog predsedavanja Savetu EU".

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da da je fokus na Zapadni Balkan i Srbiju bio snažan u proteklih šest meseci, podsećajući na važne dokumente koja je objavila Evropska komisija.

Fabrici je podsetio da je objavljena strategija proširenja za Zapadni Balkan, u aprilu izveštaji o zemljama regiona, kao i Sofijska deklaracija posle samita EU- Zapadni Balkan.

"Bugarsko predsedvanje je bilo važno kako bi se poširenje držalo visoko na agendi EU, a sada čekamo austrijsko predsedavanje", rekao je Fabrici, koji je uveren da će zadržati proces proširenja visok na agendi Unije.

"Dok mi razgovaramo, Savet EU ima svoj sastanak, Unija je u punoj brzini i dobro je da Srbija napreduje. Početkom ove nedelje su otvorena dva poglavlja, a u nedelju je održan važan sastanak o dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Fabrici.

Ambasador Bugarske Radko Vlajkov istakao je da je politika Srbije proteklih meseci jasan dokaz da pridruživanje EU nema alternativu.

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila dobar rezultat u osetljivim temama koje se tiču Poglavlja 23 i 24. Jasna je politička volja za završavanje ustavne reforme, za prihvatanje medijske strategije, kao i rad po svim temama uključujući i pitanja nacionanih manjina.

"Mnogo su aktivniji napori vlade Srbije i predsednika Srbije za rešavanje pitanja između Beograda i Prištine. Mislim da svi napori koji su uloženi, posebno jasna vizija Srbija, dovesti do bržeg napretka", rekao je Vlajkov.

"Verujem da će se na narednim međuvladnim konferencijama otvarati sve veći broj poglavlja i na taj način evropska perspektiva Srbije sve bliža", rekao je on, navodeći da je Strategijom proširenja kao okvirni datum za članstvo navedena 2025. godina.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti rekao je da će njegova zemlja 1. jula treći put predsedavati EU, ali je napomenuo daće to biti poslednje puno predsedavanje Unijom uoči izbora na proleće 2019. godine.

"Biće dosta zakonodavnog posla koji se mora završavati, kao i zaključivanje sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU", rekao je on i naveo da se autrijska vlada odlučila za moto predsedavanja "Evropa koja nas štiti".

Luteroti je ponovio stav svoje zemlje da je budućnost Zapadnog Baalkana i Srbije u EU i tokom predsedavanja Austrije držaće se jak fokus na toj temi. 

"Želimo da vidimo napredak u refomskim procesima i reforme koje se tiče agende proširenja. Čestitamo Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja i želimo da vidimo dodatni napredak tokom našeg predsedavanja", rekao je Luterori. 

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević očekuje da se tokom austrijskog predsedavanja nastavi politika Bugarske prema proširenju na Zapadni Balkan. 

Miščević je rekla da Srbija završava još jednu pregovaračku poziciju, jer želi da nastavi sa dostavljanjem novih poglavlja, jer je austrijsko predsedavanje dobra prilika da još neka poglavlja budu otvorena. 

Paralelno se radi, dodala je ona, na ispunjavanju merila i za druga pogljavlja, a teče i veliki posao na reviziji akcionih planova za Poglavlja 23 i 24. 

Izvor: FoNet

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nisam odavle

EU bi bila car da za koju godinu kaze: "Zapadni Balkan? Nikad culi" :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Godina prođe, još bez pravosnažne presude Darku Šariću 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovori o Tešiću sa SAD na diplomatskom nivou - očigledno postoji neki problem 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Da li Srbija ima razloga da slavi Međunarodni dan ljudskih prava 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

TE Kostolac emitovala više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno za ceo region 19:47 h

19:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ni ove godine nije saopšteno koliko će koštati doček u Novom Sadu 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Varheji: Otvaranje poglavlja znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Filipović: Kurir nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bugarska novinarka: Saopštenje Agencije slično pismu koje sam dobila od GIM-a 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

loader