Venecijanska komisija: Naći bolje rešenje za izbor VSS

Venecijanska komisija: Naći bolje rešenje za izbor VSS

Venecijanska komisija: Naći bolje rešenje za izbor VSS Izvor: Shutterstock

Venecijanska komisija je pozvala Vladu Srbije da nađe drugačije rešenje za izbor članova Visokog saveta sudstva, jer smatra da predloženi način njihovog izbora u Skupštini Srbije ne ide u prilog pluralizmu unutar tog pravosudnog tela.

Kako je precizirano u zaključcima Komisije, predloženi amandman po kome bi članovi Visokog saveta sudstva koji ne dolaze iz pravosuđa bili birani u parlamentu u prvom krugu sa minimum tri petine glasova poslanika, a u drugom sa najmanje pet devetina glasova, otvaraju mogućnost da polovinu tog tela čine ljudi izabrani u skladu sa željama aktuelne vlade.

Stoga, malo je verovatno da taj amandman osigura pluralizam unutar Visokog saveta sudstva, smatraju u Venecijanskoj komisiji.

U saopštenju se ističe i da je važno da Visoki savet tužilaštva ne bude pod kontrolom vladajuće većine u Skupštini Srbije i da zadobije poverenje javnosti.

U Venecijanskoj komisiji veruju da predlog da se pet od 11 članova Visokog saveta tužilaštva bira u parlamentu stvara razlog za zabrinutost kada se uzme u obzir da u to telo ulazi i ministar pravde i vrhovni javni tužilac, koga takođe bira Skupština Srbije.

Kao u slučaju Visokog saveta sudstva potrebno je naći bolje rešenje kako bi se osigurao pluralizam u Visokom savetu tužilaštva, savetuje Komisija.

Venecijanska komisija smatra i da predlog da se Visoki savet sudstva raspusti u slučaju da u roku od 30 dana ne donese odluku može dovesti do brzopletih odluka ili do čestog raspuštanja tog tela.

Uzimajući u obzir sastav Visokog saveta sudstva može se desiti da članovi tog tela koje bira Skupština Srbije prouzrokuju zastoj u radu ili da to učine pravosudni članovi Saveta. Ta odredba, smatraju u Venecijanskoj komisiji, ne bi trebalo da bude uneta u Ustav, a u slučaju da ona ostane trebalo bi pooštriti uslove za raspuštanje Visokog saveta sudstva.

 Disciplinska odgovornost sudija i tužilaca nije precizno regulisana nacrtom ustavnih amandmana već se daje dosta širok prostor za opoziv kako sudija tako i zamenika javnih tužilaca, ukazuju u Komisiji.

Važno je da više detalja bude uneto u nacrte amandmana u delu o disciplinskoj odgovornosti i opozivu, savetuje Venecijanska komisija i konstatuje da treba izbegavati korišćenje termina "nestručnost", bez jasnog preciziranja o čemu se radi.

Venecijanska komisija preporučuje brisanje treće odredbe u okviru amandmana broj pet kojom se propisuje da se zakonom uredi način za univerzalnu primenu zakona u sudu, jer smatra da prva odredba tog amandmana može da se odnosi i na to pitanje.

Dalje se navodi da predloženi amandmani propisuju da se vrhovni javni tužilac i javni tužioci biraju u parlamentu i da su odgovorni tom najvišem zakonodavnom telu, ali da u Komisiji smatraju da je takvo rešenje dobro u slučaju vrhovno tužioca, ali ne i ostalih tužilaca.

U Komisiji veruju da drugi tužioci ne bi trebalo da imaju direktnu vezu sa parlamentom i da zato treba izmeniti amandmane koji se odnose na taj deo predloženih izmena Ustava Srbije.

Na kraju se saopštava i da je Venecijanska komisija spremna da pruži stručnu pomoć u primeni zakonskih rešenja ako to od nje bude traženo.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ha,ha,ha !

Ministarka veli da je zadovoljna ocenom Venecijanske komisije...a dobila ostav.

Georgije

Pa naravno da prave sistem političke kontrole... S kim si onakav si, a ovaj naš se druži samo sa Erdoganom, Orbanom, Dodikom.... samo ŠTRAJK drage sudije!!!!

LLDd

Gradjani su ti koji treba da zahtevaju nezavisno sudstvo koje ce biti van domašaja politike.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đilas: Nijedna relevantna opoziciona stranka neće učestvovati na izborima 18:07 h

18:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Karić o merama protiv zagađenja: Pošumljavanje, obnovljivi izvori energije... 17:52 h

17:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petković: Na Kosovu realizujemo projekte vredne više od 100 miliona evra 17:42 h

17:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Patrijarh 10 godina na čelu SPC: Činio sam sve da Crkvu vodim ispravnim putem 17:28 h

17:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik najavio da će na teritoriji Bora biti zabranjena izgradnja MHE 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina DS i dalje čeka odluku o raspuštanju, DS tvrdi - lažno se predstavljaju 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Da li je bojkot pod znakom pitanja? 16:12 h

16:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvoreno treće Jedinstveno upravno mesto u Srbiji, građanima lakše do papira 16:10 h

16:10 h  |  Vesti

loader