Cvejić o reformi katastra: Bez čekanja u redovima

Cvejić o reformi katastra: Bez čekanja u redovima

Cvejić o reformi katastra: Bez čekanja u redovima Izvor: N1

Govoreći o reformi katastra, predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić objasnio je u Novom danu da stranke ne moraju da čekaju u redovima, već da je ugovor, od kada se overi, u roku od deset minuta zaveden u katastru, što je, kako kaže, još jedan nivo sigurnosti.

"Katastar donosi rešenje o upisu, ne donose ga javni beležnici. Mi samo donosimo isprave koje sačinimo u javnobeležničkoj kancelariji", rekao je Cvejić.

Objasnio je da, ako se isprava sačini u javnobeležničkoj kancelariji, takvu ispravu dostavlja javni beležnik.

"Ili da je stranka donese sačinjenu, a mi overavamo. Ostale isprave koje do sada nisu iz nekog razloga realizovane u katastru, građani će morati sami da dostavljaju, ili na šalteru, ili na e-šalteru", naveo je.

Dodao je da je postupak komplikovan, a ukratko je objasnio da za objekte koji nisu uknjiženi, treba da postoji upotrebna dozvola, da se izvrši upis objekta, a da objekti koji su nelegalni neće biti predmet upisa do postupka ozakonjenja.

"Pored dostavljanja isprava katastru po službenoj dužnosti, mi smo novim zakonom obavezani da dostavljamo poreske prijave. Popunjava je poreski obveznik, pa se donese u javnobeležničku kancelariju, a geozavod je prosleđuje nadležnoj upravi", kaže on.

Ističe da javni beležnici rade iste poslove kao i do sada, a da je dodatan posao da digitalizuju isprave, poreske prijave i da ih prosleđuju.

"Mi nismo ti koji upisuju svojinu u katastar, nego sačinimo i dostavimo na upis", objašnjava.

Naglašava da stranke ne moraju da čekaju u redovima, već da je ugovor, od kada se overi, u roku od 10 minuta zaveden u katastru, što je, kako kaže, još jedan nivo sigurnosti, pored registra o prometu nepokretnosti, koji je uveden 2010. godine, zbog manjkavosti katastra nepokretnosti.

"Beznačajni će biti troškovi. Stranka neće plaćati papirni primerak našeg ugovora, koji košta 1.800 dinara, ukoliko ne želi", kaže on.

Govoreći o tome gde se može podneti zahtev, kaže da se, u pogledu mesne nadležnosti, mora otići kod javnog beležnika koji pokriva tu opštinu.

"Stranka je rasterećena ukoliko neće da ide na šalter da podnosi zahtev, u roku od 24 sata katastar nama dostavlja list nepokretnosti", rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Бг

Прошле године сам укњижио стан (Чукарица, Београд) у којем живим већ 20 година, платио за то 8.000 динара, а добио папир на којем не пише квадратура стана!?! Ништа не разумем. Је ли све само до тога да нам више пута узму по доста пара за оно што држава сама треба да уради, а требало је одавно?

Stari Grad

Čekamo od januara na uknjiženje u katastru, Stari Grad u Beogradu. Ne postoji organizacija posla. Niko nije odgovoran za nerad. I uvek FJP - fali jedan papir. Kao zona sumraka. Plašim se da se ova agonija nikada neće završiti.

Max

Isto iskustvo iz NS. Svi papiri predati resenje mesecima nestize na adresu kad smo isli da se raspitamo gde je zapelo kazu dodjite od 12 do 2 kao da sam ja tu zbog njih a ne oni zbog mene.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kurti: Albanija i Kosovo da rade za bolji položaj Albanaca u Preševskoj dolini 17:19 h

17:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova presuda Strazbura protiv Srbije zbog neopravdanog određivanja pritvora 17:06 h

17:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka razgovarala sa predstavnicima OEBS-a I UNICEF-a 17:00 h

17:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jugoslav Ćosić: Provokacije su samo probe za ozbiljnije akcije protiv N1 16:28 h

16:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalni sud pozvao na saslušanje još dvojicu bivših pripadnika OVK 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj "trovanje": Nije zaraza, detaljna analiza koverti van Kosova 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Povlačenje zahteva Kosova u Interpolu velika pobeda Srbije 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksisti posle sastanka sa Vučićem odlučili da prekinu proteste 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

loader