Ukinuta presuda žandarmima za napad na Vučića i Malog

Ukinuta presuda žandarmima za napad na Vučića i Malog

Ukinuta presuda žandarmima za napad na Vučića i Malog Izvor: N1

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su u decembru prošle godine na uslovne kazne zatvora osuđena sedmorica žandarma zbog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa. Sud je potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.

Sedmorica žandarma osuđena su zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa 2014".

Ovom odlukom naloženo je da se žandarmima ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu čija je presuda ukinuta.

Apelacioni sud je međutim, potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

U obrazloženju odluke koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda navodi se da nije dokazano da je Matić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno da nije bio u mogućnosti da izda naređenje policijskim službenicima da prestanu sa upotrebom sredstava prinude.

Apelacioni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju prvostepene presude naveo da je prvostepeni sud učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrdio činjenično stanje.

"Jedna od bitnih povreda odredaba krivičnog postupka se sastoji u tome što prvostepeni sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe kojom je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično delo napad na vojno lice u vršenju službe, a sud je samo jednog okrivljenog oglasio krivim za to delo, dok za ostalu šestoricu nije uopšte odlučio o tom krivičnom delu, a na šta je u žalbi pravilno ukazao i Viši javni tužilac u Beogradu”, navodi se u odluci.

Druga bitna povreda koju je Apelacioni sud naveo je i da su nejasni razlozi presude, pre svega po pitanju namere okrivljenih kod krivičnog dela zlostavljanje i mučenje za koje su su proglašeni krivim, odnosno da su radnje preduzimali sa ciljem da oštećene "zastraše i nezakonito kazne".

"Viši sud za to ne daje razloge iz kojih bi se videlo zbog čega su hteli da oštećene zastraše i nezakonito kazne", naveo je Apelacioni sud.

 Apelacioni sud navodi i da su nejasni razlozi o tome da - ako su se oštećeni zaustavili ispred kordona, legitimisali se i nisu pokušavali da prođu kroz kordon - šta je bio motiv žandarma da prema njima primene sredstva prinude, odnosno da bez ikakvog povoda prema njima primene sredstva primene.

Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da otkloni bitne povrede, da u potpunosti reši predmet optužbe, da navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starešine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila njihova ovlašćenja u pogledu obezbeđenja skupa visokog rizika, kao i da raspravi druga pitanja na koja je ukazano u njegovoj odluci, kako bi se donela pravilna i zakonita odluka u ovoj krivično - pravnoj stvari.

Viši sud u Beogradu osudio je krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine, žandarme Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dalibora Đorđevića, Zlatka Gigića, Bobana Lekića, Mitra Milosavljevića i to zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, odnosno prebijanja braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa u septembru 2014. godine.

Žandarm Dragan Savić osuđen je na osam meseci uslovne kazne, sa rokom provere od tri godine, i njemu se na teret, pored krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, stavlja i krivično delo napad na vojna lica u obavljanju službene dužnosti, odnosno vojne policajce koji su bili u pratnji Vučića i Malog.

Komandant voda Niške žandarmerije Rade Matić oslobođen je optužbi za nečinjenje, odnosno za to što nije sprečio napad.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali krivicu i naveli da su 28. septembra 2014. postupali po zakonu.

Predsedavajuća sudskog veća sudija Svetlana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta događaja.

Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili.

POVEZANE VESTI

Komentari (92)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bаtаnidza

???????

Bаtаnidza

зашто није процесуирана бахатост оних који нису поштовали наредбу владе, а потом су претили оружјем органима реда који су били задужени за безбедност свих грађана.

Srki

Ljubim vam ruke ..alal vera..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader