Radomirović: Ni od Cvetkovića ni od tužioca nemamo "motive"

Radomirović: Ni od Cvetkovića ni od tužioca nemamo "motive"

Radomirović: Ni od Cvetkovića ni od tužioca nemamo "motive" Izvor: N1

Vladimir Radomirović (UNS) kaže da kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, a ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira sve. Stiče se utisak da je policija samostalno, bez informisanja tužioca, preduzimala određene radnje i to nije dobro, kaže advokat Beljanski.

Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, obratio se javnosti tvrdeći da su ga tri osobe otele u sredu uveče, od kojih je jedna imala oružje i značku koja je podsećala na policijsku ili vatrogasaca, dodavši da nije bio tučen niti maltretiran. Naglašava da ga policija nije pronašla već da je on pozvao policijskog službenika, kao i da je odnos policije bio profesionalan. U međuvremenu, protiv Cvetkovića je podneta krivična prijava.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da ni danas nije ništa jasnije i da javnost nema odgovore šta se desilo, ko je oteo novinara, šta uopšte on istražuje, ko ga finansira, ističući da Cvetković ne radi ni u jednom mediju, a tvrdi da se mesecima bavi istraživanjem ubistva Olivera Ivanovića.

Sada je bitno da dobijemo odgovore od onih koji se nisu mogo obraćali javnosti proteklih dana - dakle od policije i tužilaštva, da čujemo njihove argumente i šta su prikupili, da vidimo na kojim dokazima se temelji krivična prijava, kaže Radomirović gostujući u Danu uživo.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski kaže da očigledno policija, nakon svog operativnog rada, nije poverovala u verziju događaja koju je Cvetković dao. Da bi tužilaštvo postupalo, mora da postoji sumnja u određeno krivično delo, a s obzirom na ono šta do sada znamo - ni tužilaštvo ni policija ne veruju Cvetkoviću, a u kom pravcu će sve dalje ići, vreme će pokazati, dodaje.

Na pitanje u kom slučaju može da dođe do privođenja, kad je ovakvo krivično delo u pitanju (podsetimo, na teret mu se stavlja krivično delo lažno prijavljivanje otmice), Beljanski navodi - u svakom slučaju kad postoje razlozi za određivanje pritvora. Ukoliko se neko nalazi na prijavljenoj adresi, ukoliko ne postoji sumnja da će pobeći ili uticati na svedoke, u ovakvom slučaju ne određuje se pritvor, dodaje.

Cvetković odbacuje mogućnost da je policija sarađivala sa njegovim navodnim otmičarima, ali da misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.

Radomirović kaže da spekulacije nisu nešto čime bi novinari trebalo da se bave, i ako Cvetković ima neke informacije neka to i kaže.

Meni je zanimljivo ovde, kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, mi ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira svoju otmicu, kaže Rdomirović, dodajući da očekuje da javnost i to sazna. Dodaje i da su tužilaštvo i policija "dužni" više detalja o svemu.

Beljanski je ocenio, komentarišući današnju konferenciju za novinare na kojoj je Cvetković pozvao tužioca, čiji je broj bio nedostupan u tom trenutku, da mi to ne znamo - da li je on zasita pozvao tužioca ili neki drugi broj. Očigledno radi o izvesnim manupulacijama, kaže Beljanski.

Bitno je razdvojiti, istakao je, i ono što se zove sudijska istina od onoga što će u javnosti biti prezentovano i što će javnost percipirati kao istinu.

Ova situacija stavlja novinare koji bi mogli biti u opasnosti, u još težu situaciju, saglasili su se gosti N1.

Beljanski navodi da predistražni postupak vodi tužilac i da je on taj koji daje nalog policiji. Ovde stičemo utisak da je policija samostalno, bez informisanja tužioca, preduzimala određene radnje i to nije dobro, jer tužilac je taj koji daje nalog, naglašava predsednik AKV.

Dodaje da se i ovde pokazala stara boljka u odnosu policija - tužilaštvo, a to je da tužilaštvo ne kontroliše policiju u dovoljnoj meri.

Beljanski navodi da bi jako dobro da izjave za novinare daje tužilaštvo, neki portparol tužilaštva, a ne policija ili ministar, osim da je sa njihove strane predmet operativno rešen, dostavljen.

Ova situacija stavlja novinare koji bi mogli biti u opasnosti, u još težu situaciju, saglasili su se gosti N1.

Radomirović podseća da je su novinari ponovo istraživali Cvetkovićevu konferenciju za novinare o ubistvu Ivanovića i da su ustanovili da je jedna od fotografija koju je tada pokazao zapravo slika vlasnika nekog kafića iz Vankuvera. Stefan Cvetković otvara i time i ovom konferencijom mnogo više pitanja nego što ih rešava, a od istraživačkog novinara se očekuje da nudi odgovore na neka pitanja, ne da ih otvara, navodi. "I čini mi se da se koristi spekulacijama da skrene pažnju javnosti od onoga što je tema", dodaje.

Beljanski napominje da je u toku faza predistražnog postupka, a pretpostavlja da će tema postupka biti lažno prijavljivanje i simuliranje otmice.

Upitan o saslušanju, kaže da je kao građanin Cvetković imao obavezu da se odazove na poziv policije, odnosno, kako tvrdi - sam se prijavio. "Policija ne može da ga prinudi da daje izjavu u svojstvu građanina, ali može da ga ispituje, u tom svojstvu, odnosno da od njega uzima potrbne informacije...  Ono što nije dozvoljeno je da neko može da bude zadržan u policiji bez odluke koja to mora prati, niti u svojstvu oštećenog niti u svojstvu građanina ne može da bude lišen slobode... Tako da tu nije jasno šta se događalo sa Cvetkovićem u jednom periodu, ali mislim da će se i to razjasniti uskoro", zaključuje Beljanski.

Predstoji još mnogo posla da novinari budu bezbedni

Radomirović kaže, komentarišući položaj novinara danas u Srbiji, da iako već godinu i po postoji radna grupa u kojoj su i predstavnici udruženja, situacija se nije dramatično popravila. "Predstoji još mnogo posla da novinari budu bezbedni, pre svega na svojim radnim mestima - da ne trpe pritiske poslodavaca i ljudi o kojima pišu. Mi danas imamo situaciju da javnost više veruje rečima bilo kog poloititčara nego rečima jednog novinara, i to je veoma loše za profesiju", rekao je Radomirović i dodao da put treba da vodi ka ojačanju medija.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

crni domino

... Umesto da stanu u odbranu Cvetkovica...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Izbori 2020

Izbori 2020

I Mihajlović i Vučević kažu da nisu razgovarali o novom premijeru na sednici SNS 19:19 h

19:19 h  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Popov: Promenjen narativ o "Oluji" razlog da Milošević prisustvuje obeležavanju 18:53 h

18:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Počinje postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, stižu delovi iz Rusije 18:37 h

18:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jevtić: U selu kod Kline iz vozila pucano na kuću povratnika 18:20 h

18:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Štrbac: Ne mogu da podržim da Srbin ide u Knin da slavi zločinačku akciju 18:18 h

18:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Na respiratorima 143 pacijenta, testiranje i u 27 privatnih laboratorija 17:58 h

17:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

HK Krušik: Oliveri Ješić ugovor nije produžen jer je kršila radnu obavezu 16:34 h

16:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otmičar devojčice iz Suvog Dola brani se na sudu neuračunljivošću 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

loader