Pozitivnu sliku o EU ima 39 odsto građana Srbije

Pozitivnu sliku o EU ima 39 odsto građana Srbije

Pozitivnu sliku o EU ima 39 odsto građana Srbije Izvor: Shutterstock

Tri četvrtine građana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i većina ne misli da će se stanje promeniti za godinu dana, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometar koje je objavljeno.

Pozitivnu sliku o EU ima 39 odsto građana Srbije, za dva procentna poena manje nego u prethodnom istraživanju na jesen 2017, negativnu 22 odsto, a neutralnu 37 odsto, isto kao i u članicama EU. Najbolje mišljenje o EU imaju mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti, pokazao je novi Eurobarometar.

U tom istraživanju, sprovedenom od 17. do 28. marta, učestvovalo je 33.130 ljudi iz članica EU i zemalja kandidata.

Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 odsto građana Srbije, četiri procentna poena manje nego u prethodnom istraživanju, a pozitivno mišljenje ima 24 odsto, za četiri procentna poena više.

Više od polovine građana Srbije (57 odsto) smatra da je finansijska situacija njihovog domaćinstva loša, a 38 odsto da je dobra.

Prema rezultatima istraživanja, 29 odsto stanovnika veruje da će se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine, isto kao i u prethodnom istraživanju, 26 odsto, jedan procentni poen manje, smatra da će se pogoršati, a najviše je onih (42 odsto) koji ne misle da će se stanje promeniti.

Takođe je najviše onih koji ne misle da će se promeniti ekonomska situacija u Evropi (34 odsto), dok je 29 odsto optimistično, a 18 odsto pesimstično.

U pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji, malo je više onih koji veruju da će se situacija poboljšati (31 u odnosu na 28 odsto), dok 36 odsto ispitanika smatra da neće biti većih promena.

Najveći izazovi s kojima se Srbija suočava su nezaposlenost, smatra 43 odsto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38), inflacija i rast troškova života (22), kriminal (21) i zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13).

Najveći problemi s kojima se lično suočavaju su finansijska situacija njihovog domaćinstva, inflacija, uslovi života i nezaposlenost.

Rezultati Eurobarometra pokazuju da građani Srbije nemaju veliko poverenje u nacionalne institucije ni u EU.

Vlada Srbije uživa poverenje 44 odsto gradjana, a parlament 33 odsto, dok je nepoverenje prema tim institucijama iskazalo 49, odnosno 60 odsto ispitanika. Poverenje u EU ima 36 odsto Srba, za jedan procentni poen manje nego s jeseni prošle godine, a 48 odsto nema poverenja.

Na pitanje šta EU znači za njih lično, najviše ispitanika u Srbiji (38 odsto), ali i u članicama EU (52 odsto), odgovorilo je sloboda putovanja, studiranja i rada bilo gde u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31), gubitak kulturnog identiteta (23) i mir (20).

Raste optimizam i poverenje u EU

Većina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimistično gleda na budućnost, pokazuje istraživanje Eurobarometar. 

Poverenje u Uniju je u porastu, a podrška Ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou.  

Evropska komisija je saopštila da, prema istraživanju, više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji veruje da se njihov glas čuje najveći je od 2004. 

Jedan od glavnih zaključaka istraživanja, sprovedenog od 17. do 28. marta, jesu rast optimizma u pogledu ekonomije i snažna podrška evru.

POVEZANE VESTI

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zaklina

Opet glupa statistika!!!

Nebojsa

Sto se tice EU ona se u narednih dvadesetak godina nece doci do prosirenja.Politicke stranke bez obzira da li se radi o vladajucim ili opozicionim , da prestanu da minipulisu . Treba reci istinu ovom narodu EU je dalekom stapu sto se tice Srbije. Ja znam da kod nas postoje politicke stranke da se ne mire da Srbija nece uci u EU, ali istina je dobra bez obzira da li nam se svidjala ili ne.

RADOVAN TREĆI

To je tačno isto kao što je tačno da je za Vučića glasalo 54% građana.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko je palio knjigu, ko ne moze da čita ćirilicu? 22:38 h

22:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Beogradu: Bilateralni sporazumi, ekonomija, Kosovo, EU i vojna vežba 22:18 h

22:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti 22:10 h

22:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sporazumi Rusije i Srbije: Pruga, nuklearni centar, Miroslavljevo jevanđelje... 20:56 h

20:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu, uzbunjivač Obradović poručio da je zahvalan jer nije sam 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ratni veterani: Država nas je zaboravila, novi zakon gori od starog 19:26 h

19:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mere RIK: Iz NVO poručuju - korak napred, za suštinske promene nije bilo vremena 19:23 h

19:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

loader