Predstava otkazana zbog imena - kad Marčelo "nije podoban"

Predstava otkazana zbog imena - kad Marčelo "nije podoban"

Da li je jedno ime u nazivu predstave dovelo do toga da bude otkazana? "Zašto slušam Marčela?" - tako se zove predstava koja se dosad igrala u srednjim školama širom Srbije, da bi u Vršcu, naišla na "rampu".

Izvor: N1

Iako su ga najpre sami pozvali, organizatori festivala saopštili su autoru predstave da je zabrana stigla "s vrha opštinske vlasti". Televiziji N1, međutim, organizator je ispričao potpuno drugu priču. 

"U toj predstavi se radi o mladom čoveku iz bilo kog malog mesta koji može da ostvari svoje snove i da krene da radi ono što voli i da niko ko je iz male sredine nije diskriminisan", objašnjava glumac i autor predstave Uroš Mladenović.

Predstava "Stvar izbora - zašto slušam Marčela", mladog autora i glumca Uroša Mladenovića iz Paraćina, trebalo je da zatvori festival "Cirkuliranje" koji se od 8. do 10. juna održavao u Vršcu. Trebalo je, ali nije.

"U jednom trenutku, nekoliko dana pre samog gostovanja, iako je sve bilo dogovoreno, usledio je poziv da se predstava otkazuje i da opština nije baš srećna što u nazivu predstave postoji ime Marčelo", kaže Uroš Mladenović.

Nije pomoglo ni slanje teksta predstave, ni preporuke školskog psihologa da je predstava, po njenoj oceni, svojevrsni "program za odrastanje" u srednjoškolskim danima. Nezvanično, na sednici gradskog veća Vršca organizatorima je postavljen uslov da otkažu predstavu ili će oni njima otkazati ceo festival. Zvanično, organizator tvrdi da je otkazana iz tehničkih razloga.

"Tehnički razlozi su, priznajem, naša greška - kasno smo predali zahtev za podršku opštini, kasnili smo i sa obezbeđenjem ozvučenja, stolica za publiku, obezbeđenja... Sve je to naša greška, (volontera koji rade na organizaciji Festivala)", navodi organizator festivala "Cirkuliranje" Vladislav Petković.

Uroš Mladenović Izvor: N1
Uroš Mladenović

Kako je moguće da tehnički razlozi otkažu predstavu s jednim glumcem i nekoliko ofingera na bini, a da se bez ikakvih tehničkih poteškoća organizuju koncerti, likovne kolonije, performans mačevalaca, ekstremni sportovi i paraglajding na tom istom mestu? Za organizatora festivala to su, kako kaže, "detalji nevažni za diskusiju", za onog zbog čijeg je imena nastao problem posredi je nešto drugo.

"Sama "bedastoća" tog argumenta jasno svedoči o tome šta je ovde istina. A istina je da smo mi kao građani podeljeni na podobne i nepodobne, čak i po liniji asociranja, ne direktno... i sad ja mogu da očekujem da sutra neko mom ocu ili mojoj majci sutra ne proda hleb u pekari jer po toj istoj liniji asocijacije nisu podobni", kaže pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Organizator festivala otišao je i korak dalje, tvrdeći u mejlu da je televizija N1 ta koja politizuje ceo festival.

"Kad vi ćutke pustite da strada jedan apsolutno nevin čovek, tu onda nije reč o borbi za srpski teatar, nego je reč o jednom idealu malo nižeg ranga koji se zove sopstvena zadnjica", dodaje Marčelo.

Na šest različitih adresa, od gradonačelnice Vršca, preko gradske uprave, do članice gradskog veća za kulturu, N1 je poslao pitanje da li imaju bilo kakve veze s otkazivanjem predstave, ali nam ni sa jedne adrese odgovor nije stigao.

Komentari (65)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Loza

Snimite predstavu i pustite na N1

Panonac

Greška je što predstava ima takvo ime, da umesto Marčelo stoji Marko Šelić ne bi bilo problema, jer za njega nisu čuli, a kamoli nešto pročitali. Naši vlastodršci, na svim nivoima, su čipovani i samo kad čuju poznato ime, a koje nije NJEGOVO, a misli drugačije odmah im se pali alarm i piše: Zabraniti, Ispljuvati, Uništiti. Najgore od svega je da ti odmah daju dijagnozu: "Nema svoj stav, misli drugačije od NJEGA, mesto mozga ima opoziciju u glavi", a terapija je čitanje "Informera", gledanje "Pinka" i "Ćirilice".

Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

ŽIVEO MARČELO!!!

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Tahiri je ministar laži - dokument originalan, dostavljen braniocima Srba 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti "Jedan od pet miliona" održani u Užicu, Valjevu, Šapcu... 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formirana Stranka slobode i pravde 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Nišu, tokom praznika tribine i štandovi 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Razgovaraćemo sa neistomišljenicima, ali ne pristajem na ultimatume 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miting "Budućnost Srbije" u Beogradu završen govorom Vučića i specijalnom pesmom 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

loader