Posledice bombardovanja - šta se zaista dogodilo 1999?

Posledice bombardovanja - šta se zaista dogodilo 1999?

Danas i zvanično - počinje istraživanje posledica NATO bombardovanja u Srbiji 1999. godine.

Izvor: N1

  Potpisan je sporazum između četiri ministarstava: zdravlja, zaštite životne sredine, odbrane i prosvete i nauke i obezbeđeno je, za početak, 15 miliona dinara. Istraživanje treba da dokaže da li je porast broja obolelih od malignih i autoimunih bolesti direktna posledica gađanja Srbije projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Da li se zaista na Srbiju 99. sručilo 15 tona osiromašenog uranijuma? Da li je zaista baš zbog toga porastao broj novoobolelih, ali i umrlih od raka, kako tvrdi veći deo stručne javnosti? Od danas u Srbiji počinju naučna istraživanja čiji će cilj biti da utvrde istinu.

"Mi nećemo ništa da prejudiciramo, ali želimo i zbog nas i zbog drugih i zbog budućih generacija da iznesemo činjenice, da se sutra to nikome ne bi desilo", rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

 Formiraju se četiri tela: jedno međuresorno koordinacino, jedno savetodavno, Upravni odbor na čijem čelu će biti ministar zaštite životne sredine i takozvana nacionalna laboratorija - u ovom slučaju cela Srbija, posebno KiM, biće jedna laboratorija.

"Ja lično duboko verujem da najveće posledice onoga što se dogodilo upravo jesu na Kosovu i Metohiji", rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Te posledice, upozorava ministar, nisu vezane samo za osiromašeni uranijum, već i za granatiranje petrohemijskih postrojenja. Niti su, dodaju lekari, problematične samo maligne bolesti, već i uticaji na potomstvo.

"Vi sada ne možete da nađete slobodno mesto na klinici za imunologiju Kliničkog centra Srbije što nikada nije bio slučaj, tu je i problem steriliteta i naravno, najopasnijih maliignih bolesti. Prema tome, pustićemo epidemiologe da naprave plan kakav treba, a mi imamo svoje određeno mišljenje, da li ćemo to uspeti na naučni način da dokažemo, to ćemo videti. Za sada statistike ipak govore u naš prilog, bez obzira na to ko šta pričao", kaže prof. dr Danica Grujičić, načelnica neurohirurgije KCS S druge strane, autoimune bolesti.

Takav pristup - strogo naučni - tvrde članovi Komisije, isključuje svaku političku konotaciju.

"Razume se da će biti problema u ovom poslu, i već ih ima, ali nas problemi i pritisci stimulišu", kaže Trivan.

N1: Ko vas pritiska i zašto?

Trivan: Ne mogu da vam kažem.

N1: Zašto?

Trivan: Dobili ste odgovor.

Nismo. Nezvanično, članice NATO-a nisu oduševljene istraživanjem koje počinje Srbija. Iz te organizacije nedavno su naveli da su i sami pre 19 godina sproveli naučno istraživanje i da je utvrđeno da upoteba osiromašenog uranijuma nije bila uzrok zdravstvenog rizika.

"Mi ne želimo da kažemo da ti rezultati nisu tačni, ali ne znači da odgovaraju pravom stanju na terenu. Dovoljno je da uzmete uzorak na drugom mestu koje je manje problematično, rezultat će vam biti tačan, ali neće biti relevantan za ono što je nama bitno", kaže Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta.

Srbija će rezultate svog istraživanja moći da predstavi tek za nekoliko godina.

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar Jelic

Radijacija se meri. Jonizujuće zračenje se meri isto kao što se meri naša visina (u metrima), ili kao što se meri naša težina (u gramima, kilogramima). Nikakvog povećanog zračenja nema. Izgubićemo još jedan sudski proces, a ceo svet će nam se smejati. Što se hemijskog zagađenja tiče, itekako ima štetnih posledica bombardovanja. Inače, glavni problem u Srbiji je sveznadarstvo njenih diplomaca sa društvenih nauka (pravnici, ekonomisti, "filozofi", FPN - ovci...). Oni su u školi "blejali" pred tablom kada je trebalo rešiti zadatak iz matematike, fizike, hemije, kada je trebalo naučiti lekciju iz biologije. Međutim, oni se sada na internetu odjednom "razumeju" u ove nauke, u posao doktora i inženjera generalno! Diplomci sa srpskih društvenih nauka se "razumeju" u etiologiju, u patogenezu, u dijagnostiku, pa i u terapiju, pa i malignih bolesti, pa i tumora. Sve vlasti u Srbiji (diplomci sa društvenih nauka) su prozerale na desetine hiljada doktora i inženjera (to su najbolji đaci) u inostranstvo. Ostali su "oni" (diplomci sa srpskih društvenih nauka) koji stoje u redu ispred kancelarije, šaltera i škole i tu dižu cenu korupcije, ne bi li se nekako zaposlili. Izuzetak su privatni advokati, recimo. Diplomci sa srpskih društvenih nauka nisu u stanju ni švapske sudove da peru, ni norveške ovce da čuvaju, pošto je to naporan i pošten posao. U tome je suštinska razlika između njih i naših doktora, inženjera, medicinskih tehničara i zanatlija, koji su cenjeni i traženi svuda u svetu. Zaključsk: Srbija će definitivno potonuti pod teretom gluposti koje nam plasiraju njeni diplomci sa društvenih nauka (pravnici, ekonomisti, "filozofi", FPN - ovci...). Njima niko živ u svetu ne priznaje diplomu, ne citira ih, ne prevodi ih. Njihovi "profesori" su komunjare i socijalistički samoupravljači, pa im je takva i "nauka". Eto ih, sada se "razumeju" i u medecinu. Dovoljno je bilo da se pojavi par lažljivih doktora, hemičara i diplomci sa srpskih društvenih nauka u sve veruju. Oni samo ne vide da će ti pokvareni (ispolitizovani) članovi "komisije" strpati sebi pare u džep, a te pare je država (mi) odvojila za suluda suđenja u kojima će se "dokazivati" da je U238 radioaktivan, uprkos tome što mu je period poluraspada čak 4,5 milijardi godina! Alfa zračenje, beta zračenje, gama zračenje, X zračenje... Španska sela! Srbijo, neka ti je Bog u pomoći.

Istina

Da li je samo uranijum odgovoran za porast karcinoma u Srbiji? Zapitajte se sta nam deca jedu... Majka sam 3 dece. Imam mnogo poznanika koji imaju plantaze voca...kad god sam htela da kupim od njih dobila sam isti odgovor:"Nemoj, nije za tvoju decu,tretirali smo nekim stimulansima!" Pa gde da kupim?! I cija deca njihovo jedu?! Uzas! Nikakve kontrole nema!

Stex

S obzirom da nam je današnji predsednik šurovao sa NATO-om 1999. (da ne zaboravimo da, kao tadašnji ministar informisanja, snosi ogromnu odgovornost za RTS), a da šuruje i dan danas, ekskluzivno saznajemo već na početku istraživanja da ono neće dokazati da je sve ovo posledica bombardovanja, već će vrli naš predsednik po svom dobrom starom običaju da izađe i isproziva svoj narod i da svali krivicu na njega.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučević: NATO bombardovanje je bilo ratni zločin 15:18 h

15:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dvadeset godina od NATO bombardovanja, odaje se pošta nastradalima 15:12 h

15:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Momir Bulatović: Mislili smo da NATO ima čast i da neće napadati civilne ciljeve 15:04 h

15:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivan Ivanović gost Pressinga, utorak u 20h 14:44 h

14:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić i Mitrofanova o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i saradnji 13:52 h

13:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: OVK na zemlji, NATO u vazduhu prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim 13:48 h

13:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat RGZ dobio poziv iz vlade za pregovore, prvi sastanak u ponedeljak 13:26 h

13:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

loader