OECD: Digitalizacija obrazovanja nije opcija - neophodna je

OECD: Digitalizacija obrazovanja nije opcija - neophodna je

"Digitalizacija obrazovanja nije opcija, to je neophodno. Ako se stvarni svet digitalizuje, i obrazovanje nema opciju da to izbegne", rekao je u Novom danu analitičar OECD Alfonso Ećezara. U Srbiji prvo treba edukovati nastavnike, jer Srbija nema resurse ali ima dobre profesore, dok na primer u SAD imaju odlične resurse, ali ne i profesorski kadar.

Analitičar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj je naveo da je najnovije PISA istraživanje pokazalo da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj, da na u Finskoj najmanje uče, a da pokazuju najbolje rezultate.

Objašnjavajući modele obrazovnih sistema u evropskim zemljama, kaže da postoji velika raznolikost, pa kad je u pitanju matematika u Francuskoj posotji, na primer, tradicionalniji način držanja nastave u kojoj i dalje dominira profesor, dok u Ujedinjenom Kraljevstvu i skandinavskim zemljama više uvode nove tehnologije, koriste mnogo više internet u školi, pa je tu akcenat na učeniku.

Govoreći o Balkanu, kaže da ako se pogledaju podaci PISA testa, može se zaključiti da je to jedan sistem obrazovanja koji proističe iz postkomunističkog sistema, da je više formalno i teorijsko, ali da daje dosta dobre rezultate.

Kad je u pitanju usavršavanje ovih sistema obrazovanja, Ećesara kaže da treba početi tako što će se zadržati ono što je dobro. Gost N1 kaže da ne treba odustati od teorijskog koncepta, ali treba uvesti i ono novo - kao što je rad u grupama, potrebno je kombinovati sve sa novim tehnologijama, naterati profesore da se kroz tehnologiju povežu sa učenicima... Čak je naveo da treba odustati od toga da stolica nastavnika bude izdignuta u odnosu na đačke u učionici.

Govoreći o PISA testovima, pojašnjava da se njima ocenjuju akademske sposobnosti u prirodnim naukama, čitanju, književnosti i rešavanju problema... Svake tri godine ocenjujemo pola miliona učenika, to je jedna šira studija, obuhvata mnogo više stvari, govorimo i o njihovim interesovanjima, dodaje.

Ti testovi nam daju mapu rezultata sistema obrazovanja država koje u njemu učestvuju i ukazuju na to šta zemlje sa svojim školama rade, kako nastavnici motivišu učenike i kako s njima rade, naglašava.

"Digitalizacija obrazovanja nije opcija, to je neophodno... Ako se stvarni svet digitalizuje, i obrazovanje nema opciju da to izbegne", ističe Ećesara.

Kaže da postoje različite ideje, od zemlje do zemlje, kako da se pristupi digitalizaciji obrazovanja.

Srbija i zemlje regiona su ispod proseka jer im nedostaju resursi, ali kvalitet profesora je veoma visok, i prvo treba početi od njih -  edukovati ih i da profesori budu ti koji traže tehnologiju koja im je potrebna, kaže Ećesara. Ističe da oni (profesori) znaju koje su im tehnologije potrebe na času i kako će da ih upotrebe.

Srbija je, ocenjuje, zemlja koja ima dobre profesore, ali oni nemaju resurse, dok navodi primer SAD - koje imaju odlične resurse, ali nemaju dobar profesorski kadar. Zato dodaje: "Ovde treba početi od onoga što dobro funkcioniše".

Ističe da je strategija ovde ključna reč, jer postoje ograničeni resursi.

Kuzmanović: Važna je podrška nastavnicima

Kuzmanović Izvor: N1

Dobrinka Kuzmanović, istraživač Istituta za psihologiju, doktorantkinja u oblasti digitalne pismenosti i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije kaže da je dobro što je u Srbiji tema digitalizacije stigla u prvi plan. Dobro je što je to postalo važna tema, ne samo u medijima, dodaje.

Podeća da je, na primer, Norveška još 2006. godine integrisala digitalnu pismenost u nastavni plan svoje zemlje. Od zemalja u okruženju, Slovenija i Hrvatska, kao članice EU koje prate njene trendove, bolje su rangirane od Srbije.

Međutim, kako ističe, nije toliko važna tehnologija u učionici, koliko metode i veštine nastavnika.

Prenoseći rezultate svog istraživanja o toj temi, kaže da u Srbiji nastavnici iskazuju potrebu za napredovanjem u tom domenu. "Važna je podrška nastavnicima", dodaje.

Ona ističe da PISA govori o kvalitetu obrazovnog sistema, preko znanja učenika, da nam daje sliku kvaliteta obrazovnih sistema u odnosu na druge zemlje učesnice u tom istraživanju.

To je set znanja, veština, stavova, reč je o čitalačkoj, finansijskoj, naučnoj, matematičkoj pismenosti, dodaje.

To što Srbija ima niske rezultate u PISi je indikativno, ali zavisi od mnogih faktora - pa i od toga koliko su naša deca motivisana da učestvuju, i svakako ne znači da su manje pametna od vršnjaka u drugim državama, navodi gošća Novog dana.

"PISA se ne oslanja na plan i program, već na ono što su naše potrebe u savremenom svetu", ističe.

U PISI je akcenat na funkcionalnim znanjima, ali ne treba odustati od fundamentalnih, teorijskih znanja, kaže Kuzmanovićeva. Akcenat modernog obrazovanja je pokrenuti učenike i usmeriti ih da shvate smisao znanja, navodi.

Što se digitalizacije obrazovanja u Srbiji tiče, gošća Novog dana kaže da je dug proces pred nama.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stormtrooper

Plašim se da ti dobri učitelji, nastavnici, profesori polako stare i umiru. Dok mladi koji treba da ih naslede i zauzmu njihovo mesto odu ili su zaraženi virusom koja ova država pravi. Svuda je nepoverenje, laž i nevidljivi haos. Dok se ne sredi stanje u zemlji treba čuvati stare knjige. Jer ove novije mi ne ulivaju pouzdanje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zvanično još 30 novih slučajeva zaraze, preminule dve osobe 15:21 h

15:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

COVID-19 u Srbiji: Interaktivni prikaz broja testiranih, obolelih i preminulih 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miroslav Aleksić gost Pressinga u utorak 15:09 h

15:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova najgledanija: Ivan, Kesić i Olja ispred konkurencije 15:02 h

15:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lekić: Pojam Srba u Crnoj Gori nije anticrnogorski 14:55 h

14:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan sa članovima "Ujedinjenih protiv kovida" o zahtevima ministru zdravlja 14:50 h

14:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ove godine treći upisni rok na Univerzitetu u Beogradu 14:45 h

14:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador: Slovenija će nastaviti da pruža konkretnu pomoć Srbiji na putu ka EU 14:25 h

14:25 h  |  Vesti

loader