Finansijski zakoni uz besmislene amandmane i teorije zavere

Finansijski zakoni uz besmislene amandmane i teorije zavere

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su set finansijskih zakona, koji su u skupštinsku proceduru ušli po hitnom postupku, a čiji je predlagač bila Narodna banka Srbije. Glasanju je prethodila rasprava o više od hiljadu amandmana, koje je uglavnom podnosila vladajuća većina.

Izvor: N1

Svih deset sati koliko je bilo predviđeno, "iscurelo" je na raspravu o 564 amandmana, uglavnom vladajućih, na prvu tačku dnevnog reda. Opozicija ponovo kritikuje da je rad Skupštine obesmišljen.

Šesto minuta ili punih deset sati, narodni poslanici obrazlagali su svoje predloge i ideje kako da Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga na daljinu bude bolji. Ideja je bilo toliko, da je na taj Zakon - inače prvu tačku dnevnog reda - otišlo vreme predviđeno za svih 11 tačaka. Od 564 amandamana, većina je stigla od vladajuće koalicije.

Jasmina Obradović iz SNS-a tvrdi da ta stranka, amandmanima koje podnosi, “afirmiše razvoj i napredak Republike Srbije”.

“I podsećamo građane Srbije na progres u svim sferama života od kako je odgovornost za Srbiju preuzela SNS sa Aleksanrom Vučićem na čelu. Toliko o smislu i besmislu podnetih amandmana”, poručila je ona.

Slično obrazloženje svog amandmana imao je i njen stranački kolega Ivan Manojlović.

"U okviru ovog amandmana hteo sam samo da kažem da zahvaljujući reformama koje je pokrenuo gospodin Aleksandar Vučić od 2012. godine, NBS pokazala je da na svaki mogući način učestvuje aktivno u tim reformama", naveo je Manojlović.

I tako se glas opozicije, u plenumu ponovo jedva čuo. Protest je izrazila Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke.

“Ovo je nešto što dovodi besmisla i podnošenje amandmana i raspravu o amandmanima”, istakla je ona.

Isti stav ima i Đorđe Vukadinović iz Pokreta za spas Srbije. “Ja sam se nadao da će se odustati od te praske podnošenja, hajde da budemo pošteni, besmislenih i reda radi amandmana na članove prvog Zakona. I svi znamo da se to radi”, naveo je on.

U fokus rasprave - ali preko reda, kako je to predsedavajući Parlamenta rekao - ponovo je došla i priča oko Zakona o međubankarskim uslugama i članu 9, po kom će banke biti u obavezi da izdaju Dina karticu pri svakom otvaranju tekućeg računa.

Objašnjenje od guvernerke zatražila je poslanica DS-a Gordana Čomić. "Sada ili u bilo kom trenutku, kada guvernerka proceni da treba, da objasnite, zbog toga što mislim da je to dobar način da se predupredi čitava lavina raznih priča o tome ko štampa, zašto štampa i šta se dešava sa Dina karticama”, navela je ona.

Guvernerka je, odgovarajući poslanici demokrata, upitala da li od nje traži da kaže “da li će to SNS da pravi plastiku za karticu Dina, a ne za Vizu ili Master.”

Šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović ispleo je “teoriju zavere” oko pitanja poslanice Čomić.

"To što g-đa Čomić govori, ona govori zato što je ambasador - i to građani Srbije treba da znaju - ambaador SAD je protiv toga da Srbija ima domaću platnu karticu koja se zove Dina. Da li su oni za to dobili neki novac ili im je nešto obećano, neka pomoć da obnove te ostatke DS-a, ja ne znam”, naveo je Martinović.

Javnost nije mogla da čiju ni reč o amandmanima koji su predloženi na druge finansijske Zakone - Zakon o stečaju, privrednim društvima, Narodnoj banci Srbije i platnim uslugama. Uprkos tome, ceo set finansijskih zakona je dobio podršku većine.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

XXX

Opozicija ne moze da napusti parlament. Deo "opozicije" iz lukrativnih razloga a drugi deo ne moze jer im ne dozvoljava EU !

Gaga

Tragikomedija na naprednjacki nacin.

Vilotije

Opozicija treba da bojkotuje rad Parlamenta i razloge za to obrazloži na svaki mogući način i na svakom mestu, u protivnom ću je smatrati saučesnikom u velikoj farsi koja se odigrava pred našim očima. Ovakvo obesmišljavanje najvišeg organa vlasti još nije viđeno na ovim prostorima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jeremić posle razgovora s evroposlanicima: SZS ostaje pri bojkotu 20:41 h

20:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovač Cerović o odluci Senata BU: Važno sačekati reakciju vlasti 20:34 h

20:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Napadnuti vozač autobusa preminuo u bolnici u Požarevcu, 16 dana nakon incidenta 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović o najavljenoj blokadi RTS-a: SzS nema šta da ponudi građanima 20:22 h

20:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Domaćin iz Aleksinca: Uginule mi životinje, izvršitelji zabranili da im priđem 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stotine suspenzija radnika "Pošte", struka kaže - legalno jeste, ne i legitimno 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obrt na suđenju: Bivši policajac promenio iskaz, Simonović pripretio tužiocu 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Britanski ambasador na Kosovu: Dogovor oko koalicije sve bliži 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

loader