Savski nasip i posledice izgradnje vikendica i sojenica

Savski nasip i posledice izgradnje vikendica i sojenica

Savski nasip i posledice izgradnje vikendica i sojenica Izvor: N1

O problemima na Savskom nasipu u emisiji "360 stepeni" govorili su predstavnici dva suprotstavljena udruženja - dok jedni tvrde da zbog izgradnje na njemu, nasip može da popusti i poplavi Novi Beograd i da septičke jame izgrađenih objekata zagađuju vodoizvorišta u blizini, drugi sve negiraju.

Zbog čega nijedna od nadležnih institucija ne rešava nagomilane probleme na Savskom nasipu u Beogradu? Kako je došlo do toga da jedna grupa građana zahteva rušenje nelegalnih objekata i zabranu saobraćaja na nekategorisanom putu, dok drugi traže legalizaciju i slobodan prilaz izgrađenim vikendicama?

Niko od nadležnih institucija, a ima ih puno koje su u različitim oblastima nadležne za ovu temu, od gradskih sekretarijata, vodoprivrednih preduzeća grada i države, pa do resornog Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu nisu se odazvali pozivu da učestvuju u emisiji "360 stepeni".

Vojislav Mandić iz Udruženja ljubitelja reke Save "Zeleni raj", i jedan od vlasnik objekata na Savskom nasipu, kaže da su oni 1999. godine od Gradskog zelenila dobili saglasnost za korišćenje vodnog zemljišta, u skladu sa tada važećim Zakonom o vodama i uredbama o taksama za korišćenje javnih površina, što su, kako tvrdi, uredno plaćali o obnavljali rešenja. Navodi da je time bilo propisano i da u slučaju prenamene zemljišta uklone sve što su izgradili i vrate u prvobitno stanje. Pojašnjava da Gradsko zelenilo nije moglo da daje tada saglasnost pojedincima, već udruženjima, a da su se međusobno dogovarali o korišćenju obala.

Zoran Bukvić iz Udruženja građana "Savski nasip" kaže da je počeo ovom temom da se bavi kao član udruženja "Ulice za bicikliste" jer su biciklisti počeli da prijavljuju da ih vozači maltene izguravaju sa nasipa. On kaže da insistiraju na tome da se u ovaj problem uključe gradski sekretari i predstavnici ministarstava, a ne da o problemu govore dva udruženja.

Bukvić ističe da je problem veliki jer je u pitanju beogradsko vodoizvorište. Prema informacijama koje imamo, neki ljudi imaju ispod tih sojenica i septičke jame i sve i to ide u reni-bunare, kaže predstavnik neformalnog udruženja građana "Savski nasip" dodajući da je to jedinstven slučaj, odnosno da nije ista situacija kao kod nekih drugih vikendica na obalama.

Mandić kaže, s druge strane, da ima 15 reni-bunara i devet cevastih bunara. Navodi da reni-bunari imaju drenove koji se nalaze na 30 metara dubine, i tvrdi da ne postoji šansa da nešto prodre kroz glinene slojeve, jer je takva struktura tla. Navodi da je netačna informacija koju je udruženje "Savski nasip" iznelo - da svi imaju septičke jame. Zašto bi neko kopao septičku jamu kad su mu Sava i Dunav nadohvat ruke, pita i dodaje da je "podvala ta tvrdnja" da zagađuju vodoizvorište.

Bukvić kaže da su sve prijavili sanitarnom inspektoru, koji je u izveštaju naveo da je teren nasipan. Mandić, s druge strane, navodi da u izveštaju sanitarnog inspektora stoji da je voda propisanog kvaliteta i da nije došlo do zagađenja.

Na pitanje da li je u nekoj razvijenoj zemlji video da se vikend-naselje gradi u zvaničnoj zoni odbrane od poplava, Mandić je rekao da kad su oni došli n anasip, rečeno im je da je to dozvoljeno i dodaje da sadašnji zakon o vodama predviđa da vodno zemljište može da se daje u zakup - "ukoliko imate objekat, do 50 godina", bez objekta do 15 godina najduže, s mogućnosšću obnavljanja. U zakonu koji važi od 1. juna 2017, dodaje, stoji da fizička lica mogu da zakupljuju zemljište, a da će zakup sprovoditi Srbijavode, koje su donele pravilnik o tome.

Bukvić kaže da je od brojnih institucija dobio odgovor da gradnja nije moguća, odnosno da moraju da se izdaju vodne saglasnosti da bi se gradili objekti koji smanjuju propusnu moć tog korita. Dodaje da, prema informacijama koje je dobio, te saglasnosti nisu izdate. Voleo bi, kaže, da zna kako su dobili rešenja iz Beogradvoda.

Mandić navodi i da su članovi tog udruženja podneli zahteve za legalizaciju boravka, ne i za legalizaciju objekata, još 2016. godine, ali da ništa još nisu dobili. Bukvić dodaje da su pitali i za to dokle se stiglo s tim predmetima, ali da odgovore od nadležnih nisu dobili, uprkos i rešenju Poverenika.

Još jedan problem u vezi sa nasipom je saobraćaj. Na nasipima je zabranjen saobraćaj da mu vozila ne bi narušila stabilnost, naglašava Bukvić. Dodaje da su pravljeni i ilegalni putevi da bi stigli od nasipa do vikendica, pravili nasipe u koritu, i navodi da se vrši pritisak na sam nasip koji služi za odbranu od poplava. "Kad se digne vode, ako je nasip natopljen, on može zbog tog dugog natapanja da popusti i da imamo poplavu na Novom Beogradu", ističe.

Mandić tvrdi da se obimnije nasipanje dešavalo na Jocinoj adi, koja je u privatnom vlasništvu, i u jednom delu forlanda koji je ka Ostružničkom mostu, na potezu "od nekoliko stotina metara". Navodi da nisu pravljeni nasipi, već "rampe jer je taj deo izuzetno nizak", i kad voda dođe na redovni nivo od odbrane od poplava, one su, tvrdi, pod vodom. On kaže da Novi Beograd nikad nije bio ugrožen, a da su politički razlozi glavna motivacija udruženja "Savski nasip" - zbog vikendica sinova bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Dodaje da se o desnoj obali, koja je u goroj situaciji, ne govori.

Bukvić je negirao te navode i istakao da se na teritoriji celog grada bori za bicikliste i biciklističke staze, a da po generalnom urbanističkom planu stoji da je tamo izgrađena biciklistička staza, a da su se drugi građani aktivirali i zbog šetnje, trčanja i zbog toga što su kao mali tu vreme provodili.

Gosti emisije "360 stepeni" su se sporili i oko toga da li Savski nasip "ima" po zakonu put, ili ne. Bukvić tvrdi da je u katastru ubeležen kao nasip, i kao takav, nema put i da je opština rekla da nije to proglasila nekategorisanim putem, dok Mandić tvrdi da je Gradska skupština svojom odlukom 2001. godine proglasila nasip nekategorisanim putem.Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lololo

Jesu li slobodni oni momci sa fantomkama? Jel zna neko kad se vracaju sa odmora?

Lol

Da covek pozeli jedne poplave kao 2014 ali da ne stignu da poplave obrenovac vez da stigne do "vikendica", pa da vidimo sta ce se desiti. Nasuto zemljiste, podignut nivo terena za bar 2 metra sto znaci da ne moze da primi vodu. Setaliste na savi kod usca redovno poplavljeno a njima nista.

Ekolog

Secom sume, obalu nema sta da stiti od vode, korenje koje je inace sposobno da vezuje i stiti zemljiste od odnosenja, truli i zemljiste ostaje nevezano i voda prodire dublje u teren gde direktno objekti postaju ugrozeni a samim tim i stanovnistvo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Rukom se kopa rupa u novom asfaltu, gradonačelnik Prokuplja ima objašnjenje 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novinarka Danasa: Hvala Šešelju što je skrenuo pažnju na genocid u Srebrenici 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zorana Mihajlović premešta kabinet u Belu Palanku 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fon der Lajen: Zapadni Balkan veoma važan, podržavaću snažne odnose sa EU 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić čestitao Ursuli fon der Lajen: Nadam se da ćete podržavati i Srbiju 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Velimir Ilić: Srbiji neće biti bolje dok Đoković ne uđe u politiku 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Danas" osudio pretnje Šešelja novinarki tog lista, pozvao nadležne da reaguju 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o izložbi Marine Abramović u MSU, promenama na čelu EU i proširenju... 16.07.2019.

16.07.2019.  |  Vesti

loader