Šarčević: Mnogi udžbenici prevaziđeni, izmene u toku

Šarčević: Mnogi udžbenici prevaziđeni, izmene u toku

Šarčević: Mnogi udžbenici prevaziđeni, izmene u toku Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je, povodom slučaja sa diskriminatornim sadržajem u pojedinim udžbenicima Zavoda za udžbenike, da su mnogi udžbenici u Srbiji "prevaziđeni" i da "ne prepoznaju rodnu i polnu ravnopravnost", te je "procedura izmene" u toku.

"Žvot je pregazio mnoge udžbenike, recimo 'Psihologija' Nikole Rota je ona iz koje sam i ja učio. Pre 30 godina se na ravnopravnost polova drugačije posmatrala. Ne mora se to smatrati bolešću, ali ne mora se ni popularisati", rekao je Šarčević. 

Ministar je rekao da je Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja ;"izdat nalog za ;ispitivanje", a da Zavod izdavačima daje rok od 10 dana da unesu izmene "jer su to ispravke samo nekih delova udžbenika". 

"Postoji mogućnost opstrukcije, što kod nas nije ništa novo. Onda ide procedura povlačenja udžbenika, a postoji i međurešenje: dok se ne objavi poziv za novi udžbenik, koristi se stari gde se ove stvari prevazilaze, ignorišu i deci se objašnjava", rekao je Šarčević.

Udruženje "L", kako se navodi na sajtu poverenice Srbije za ravnopravnost, žalilo se na diskriminatorni sadržaj prema LGBT populaciji u udžbenicima "Interne bolesti s negom Dva", "Zdravstvena nega Tri", "Psihologija" za drugi razred gimnazije, "Psihologija" za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, "Neuropsihijatrija" i "Dečija neuropsihijatrija". 

U mišljenju poverenice navodi se da je u "izjašnjenju" Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja navedeno da je na osnovu zahteva Ministarstva prosvete formirana radna grupa Zavoda i da je zaključeno da su u tim udžbenicima neophodne izmene na koje je ukazano. 

Poverenica je naložila Mnistarstvu "da postupi u cilju otklanjanja diskriminatornog sadržaja i onemogućavanja da se navedeni udžbenici sa ovakvim sadržajem i dalje koriste u nastavi".

Država može da primeni i silu prema Univerzitetu u Kragujevcu

Mladen Šarčević kaže da je njegov pomoćnik zadužen za visoko obrazovanje u kontaktu sa sekretarijatom Univerziteta u Kragujevcu zbog izbora novog rektora i da, ako dođe do "bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu". On je rekao da, ako Savet Univerziteta u Kragujevcu bude opstruisao izbor novog rektora, on može da predloži Vladi Srbije da "primeni rigorozne mere". 

"U slučaju da dođe do bilo koje opstrukcije, država može da ima silu. Vlada je osnivač, a ja mogu predložiti Vladi da primeni rigorozne mere kada je pitanju dalja opstrukcija u radu Saveta tog univerziteta. Cela ta priča neće ići stranputicom. Savet univerziteta ima autonomiju, ali u odnosu na državu. Država je jača, budite sigurni", rekao je Šarčević. 

On je kazao da je Ministarstvo poštovalo autonomiju Univerziteta, da su slali dopise i inspekciju, da je Ministarstvo tražilo od Saveta Univerziteta u Kragujevcu da poništi odluku o doktoratu Aleksandra Arsenijevića - sina rektora Nebojše Arsenijevića, ali da Savet nije uvažio ništa od toga. 

"Postavlja se pitanje da li etički kodeks važi za Univerzitet, da li Savet 'čini plezir' i podržava nekoga kad treba i ne treba. Agencija za borbu protiv korupcije je ustanovila da tamo ima propusta i familijarnih odnosa pri zapošljavanju, ministar bi trebalo da bude zadnji koji pronalazi rupu na saksiji da se nešto ne poštuje, i primeni zakon", rekao je Šarčević. 

Ministar je početkom juna najavio smenjivanje rektora Arsenijevića zbog nepravilnosti u radu.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Jel sledeći udžbenik iz geografije!?

Ginger

Ministre, daleko si ti ispod dr Nikole Rota i njegove "Psihologije"....i bolje da uopšte ne komentarišeš jer nemaš ni profesionalni, ni pedagoški kredibilitet...Bavi se ti WC-ima i organizacijom užine...

Dr

KakAV ministar takvo i obrazovanje. Lobi onih sto su u manjini i narod ih ne mari drzi vam banku. Sramota

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zrenjanin pribavlja zemljište za izgradnju prečistača otpadnih voda 15:14 h

15:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komesarijat za izbeglice: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata 14:54 h

14:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Francuska ministarka za Evropu: Novom metodologijom se ne menjaju uslovi ulaska 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić iznosi nove detalje o trgovini oružjem, Martinović odgovara - neistina 14:26 h

14:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukadinović insistira na pitanju ko je Krušiku zabranio izvoz mina u Jermeniju 14:08 h

14:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suđenje po tužbi Branka Stefanovića protiv bivšeg vlasnika hotela "Šumadija" 14:02 h

14:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o Svetskom danu deteta, gost i Filip David 13:56 h

13:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kostić o političkim podelama u SANU: Akademici da sačuvaju načela Akademije 13:18 h

13:18 h  |  Vesti

loader