Šarčević: Digitalni udžbenici i 2.000 digitalnih učionica

Šarčević: Digitalni udžbenici i 2.000 digitalnih učionica

Šarčević: Digitalni udžbenici i 2.000 digitalnih učionica Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Za novu školsku godinu pripremljena je serija digitalnih udžbenika i materijala, a radi se i na opremanju 2.000 digitalnih učionica, izjavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević na regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji koju u Beogradu organizuje British Council.

Šarčević je rekao da ministarstvo ima ambiciozne planove za sledeću godinu i kada je reč o budžetu i da planira uvođenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, za šta je pojedinim zemljama regiona bilo potrebno nekoliko godina.

"Namera ministarstva je da učiteljske fakultete podigne na nivo pedagoških i formira određene master programe kako bi, oni kojih ima najviše u sistemu i koji sada predaju samo do četvrtog razreda, mogli da uđu u predmetnu nastavu", rekao je Šarčević i dodao da je nasleđe na tom polju veoma loše i da tu predstoji veliki posao.

Ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović izjavio je da je ta zemlja u prethodne dve godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema koja podrazumeva reformu svih nivoa obrazovanja. On je istakao da je veoma značajno da se definišu zajednički prioriteti regiona i naprave strateški planovi kako bi se unapredio proces digitalizacije obrazovanja.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kaže da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da veliki broj nastavnika nema digitalne kompetencije i da je rađeno dosta na edukaciji, kako nastavničkog kadra, tako i učenika. On je dodao da je u Kantonu Sarajevo informatika uvedena od prvog razreda osnovne škole i da su u svim školama uvedene elektronske učionice, a da se ove godine uvode i elektronski dnevnici.

Usaglašene preporuke za digitalnu transformaciju

Mladen Šarčević Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Predstavnici ministarstava prosvete regiona usaglasili su danas preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema koje će koji će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Evropska Komisija procenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtevati digitalne veštine, a da trenutno 47 odsto stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz ove oblasti. Statistika je još lošija u zemljama regiona.

Digitalizacija obrazovnog sistema podrazumeva uvođenje digitalnih veština uz algoritamsko razmišljanje i kodiranje, razvoj digitalnih veština nastavnog kadra, pružanje pristupa obrazovnim resursima za digitalne veštine, razvijanje programa za kontinuirano profesionalno razvijanje predavača, angažman poslodavaca vezano za obrazovni sistem.

Strateški pristup razvoju digitalnih veština mladih ljudi može da podrži razvoj proizvoda i usluga potrebnih ekonomiji, obezbedi priliku za zaposlenje, smanji odliv mozgova…

“Velika Britanija je samo pre nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete u školama što pomaže nastavnicima da pristupe deci na savremen način i da se što više angažuju. Za dve godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je reč o digitalnoj pismenosti”, rekla je Kler Sirs iz Britanskog saveta, koji je Microbit uređaje donirao u 60 škola Zapadnog Balkana kao deo pilot projekta.

Ona je dodala da sе trenutno priprema uvođenje ovog džepnog računara u još 90 osnovnih škola regiona i da je dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana.

Sastanak ministara je uvod u međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, koju British Council organizuje 8. i 9. juna u Beogradu sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a partner na projektu je i Microsoft.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

matori

A hoce li biti i digitalni WC-i jer koliko cujem ogroman broj skola nema ni analogne?

Vesna

A wc u školama, sapun i topla voda?? To je civilizacijska tekovina. U školama još ima šugavosti, vaški , žutica. Kugu će deca da dobiju od štroke, a ti i Onaj premijerka samo e- uprava..

Ribolovac

Prva stvar je da Ministarstvo nije propisalo šta jeste digitalni udžbenik i kako treba da izgleda. Povodom toga je bio sastanak sa izdavačima, bez zaključka. Posle 2 meseca su zvali izdavače i tražili digitalne udžbenike i materijale!!! I dalje nije propisano šta jeste, a šta nije digitalni udžbenik (to može biti i pdf izdanje udžbenika, mp3, inteaktivni sadržaj,...). Druga stvar je ko će držati takvu nastavu? Još pre više od 10 godina deca su u školi dobijala mini lap topove, za rad i obuku na računarima,... U to vreme škole nisu ni imale uveden internet! Znam za školu na Vračaru, da ne bude da mi u Beogradu "imamo sve". Naravno, bili su neupotrebljivi, ali smo ih čuvali da se razdužimo istim.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, isto će se dogoditi na KiM 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić sazvao hitan sastanak zbog pogoršane situacije u regionu 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sve vidljivija podrška inicijativi #DaSeVidiN1 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljiva po brendu nauke 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uručena NIN-ova priznanja, Obradović izrazio podršku i zahvalnost N1 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branko Stefanović nije želeo da odgovori na pitanje N1 o funkciji u GIM 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U nesuglasice između Telekoma i UM uključila se premijerka - etiketirajući N1 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jurenje kvoruma u Skupštini - ko je naljutio Maju Gojković... 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Vesti

loader