Kako su Snežana Malović i drugari reformisali pravosuđe

Kako su Snežana Malović i drugari reformisali pravosuđe

Kako su Snežana Malović i drugari reformisali pravosuđe Izvor: Medija centar Beograd

Kada je 2006. godine usvojena Nacionalna strategija reforme pravosuđa, to je privuklo malo pažnje javnosti, i niko nije mogao da pretpostavi da je time započet proces koji će imati odjek i posledice kakve je na kraju imao. Promena vlasti i dolazak Snežane Malović na mesto ministarke pravde, zavrteo je niz događaja ka tom neočekivanom ishodu.

Iako se struka - na prvom mestu Društvo sudija i Dragana Boljević - od samog početka protivila načinu na koji se krenulo u reformu pravosuđa i potezima koji su planirani, Malović je uz političku podršku koju je imala, i uz saradnju odabranih u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaštva, sprovela reformu pravosuđa na zamišljeni način. Nisu je zaustavile ni kritike ni upozorenja iz Evropske unije: kombinacijom ignorisanja i dovođenja u zabludu, izbegavala je ili odlagala svaku neželjenu izmenu, istovremeno se u javnosti čvrsto držeći priče o uspešnoj reformi koju pravosuđe polako prolazi. Sve do promene vlasti.

Međutim, promena vlasti nije dovela do ispravljanja kursa, samo privremenog zastoja. Novi ministar, Nikola Selaković, nakon što je udobno zaseo na njeno mesto, preuzeo je i njen kurs. U skladu sa tim, sem nešto buke u medijima, drugih posledica nije bilo, niko nije snosio odgovornost za nemerljivu štetu koju je ova reforma pravosuđa nanela pravosuđu, državi i društvu u celini.

Ovaj pogled na tu reformu u svojoj nameri da bude sveobuhvatan nužno je propustio da osvetli detaljno čitav niz priča koje se kriju u velikoj slici. Izbor članova i rad Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, detalji (re)izbora sudija i tužilaca, slučaj uhapšenog člana Visokog saveta sudstva, BIA i njena uloga u izboru tužilaca i sudija, rat zaštitnika građana i reformatora, reakcije EU i reakcije na reakcije u EU, slučaj samoubistva sudije koji nije prošao reizbor, samo su neke od stvari koje su ovim pogledom ili tek dotaknute, ili se samo njihovi odjeci naziru u njemu.

Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo ovu priču možete pogledati ovde.

POVEZANE VESTI

Komentari (26)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drndo

Da nećete da kažete da je sadašnja vlast samo nastavak i produžena ruka Tadićeve i Miloševićeve. Drugovi i drugarice tek će te da vidite epilog naprednjačke vlasti. Za koju godinu imaćemo i migrante za sudije i lekare a kako vodja najavljuje uskoro nam dolaze pored stranih poslodavaca i strani radnici. Ovde više neće biti ničega osim stranaca koji će i po pijacam prodavati naše povrće

Aleksandar

Kako možete tako, pa zar nevidite da se ceo Zapad trese u strahu da ne napravimo neko s. Sve dok se mi nezatresemo.

Micky

Imao sam tu "čast" da upoznam dotičnu. Tada sam shvatio da je onaj ko je inicirao da ista bude ministarka, sebe deklarisao kao osobu koja želi da uništi srpsko pravosuđe. Nažalost, to im je i uspelo. Malovićka i ekipa su apokaliptično oštetili srpski budžet, otpuštajući zbog nedostojnosti sudije i tužioce, a posle istima davali platu iako nisu radili. Da ima iole pravde u Srbiji, trebalo je Malovićki i bratiji zapleniti svu imovinu koju su stekli, rasprodati i uplatiti u budžet Srbije. Nažalost ta štetočina i danas ušuškana radi u pravosuđu bez ikakvih konsekvenci prema njoj za "zločin" koji je počinila prema srpskom pravosuđu i budžetu R.Srbije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grubješić: Štrahe da posluži kao primer kako razmišljaju desničari kad se opuste 17:45 h

17:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbornik iz Niša zbog "medijskog mraka" protestuje na neoubičajen način 17:21 h

17:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest radnika Šumsko-industrijskog kombinata Kopaonik iz Kuršumlije 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić: Nisam iznenađen zbog kritika vlasti, ali struka mora da ima svoj stav 16:01 h

16:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vanredna situacija na delu teritorije Čačka zbog nevremena 15:54 h

15:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zapaljena kancelarija advokata Stevana Protića u Zemunu 15:39 h

15:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Gazimestanu osnovan ogranak Saveza za Srbiju za KiM 15:21 h

15:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Nijedan zaista opozicioni poslanik neće prisustvovati sednici o Kosovu 14:52 h

14:52 h  |  Vesti

loader