Rektorka Popović: Prva prava komisija za doktorat Malog

Rektorka Popović: Prva prava komisija za doktorat Malog

Rektorka Popović: Prva prava komisija za doktorat Malog Izvor: N1

Nova rektorka Univerziteta u Beogradu, dr Ivanka Popović, izjavila je u Danu uživo TV N1 da dve komisije koje su se dosad bavile doktoratom ministra finansija Siniše Malog nisu radile po pravilima Univerziteta, i da tek prva prava komisija treba da donese ocenu o tom slučaju.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da će Univerzitet u Beogradu obrazovati novu, treću komisiju koja će ispitati doktorat ministra Malog, dok novoizabrana rektorka Ivanka Popović za N1 objašnjava da prethodne dve komisije nisu ni rešavale taj slučaj, odnosno da nisu radile “po uzusima i pravilima Univerziteta”.

Kako kaže, tek prva prava komisija treba da se bavi tim slučajem, budući da Univerzitet nije imao proceduru za postupanje u slučajevima da postoji sumnja da je neki naučni rad plagiran. Sada su te procedure utvrđene i podrazumevaju da se postupak pokreće nakon zahteva iz stručnih krugova, nakon čega se osniva stručna komisija na osnovu čijeg mišljenja se dolazi do posledice, ukoliko se utvrdi da je postojala akademska nečestitost.

“Ne kažem da nije bilo zaintersovanih da se procedura uspori. Ona može da se uspori, ali ne i da se zaustavi”, istakla je rektorka. Na pitanje ko je pokušavao da uspori proceduru, odgovorila je da ne želi da se osvrće na ono što je bilo, već da veruje da je važno da se procedura završi, ne prejudicirajući pritom kakav će biti njen ishod.

Popović je istakla i da se ceo svet suočava sa problemom akademske nečestitosti, i da je razvoj tehnologije odmaže koliko i pomaže. Ranije su postojala prećutna pravila o pisanju naučnih radova za koja se smatralo da će implicitno biti poštovana, podseća ona i ukazuje da je stoga neophodno danas imati jasno definisana pravila kako bi se izbeglo plagiranje radova.

“Moram da kažem da je apsolutno najveći deo radova sa Univerziteta u Beogradu, plod velikog rada i truda istraživača posvećenih svojim oblastima, i da zbog nekoliko potencijalno slabije urađenih radova, ne treba da se stvara loša slika, niti da se donose zaključci dok se postupak ne završi”, istakla je Popović.

Bolonjski proces se mora unaprediti

Govoreći o prioritetima svog mandata, Popović je navela veću transparetnost u radu Univerziteta, preispitivanje bolonjskog procesa i povećanje broja stranih studenata.

Kaže da veruje da potpuna javnost postupaka stvara poverenje, i ukoliko javnost može na internetu da prati šta se na Univerzitetu dešava, kako se odluke donose i koje su odluke donete, nema mogućnosti drugačijeg intrpretiranja dešavanja u toj ustanovi.

Kada je reč o bolonjskom procesu, ističe da ta reforma neće nestati, ali da treva da se preispituje, poboljšava i unapređuje u skladu sa vremenom. Bolonja, kako kaže, zahteva više aktivne nastave i veće uključivanje studenata.

Dodaje i da je veći broj stranih studenata na Univerzitetu u Beogradu neopohodan jer se demografska slika menja i sve je manje potencijalnih studenata u Srbiji, a i stvaranje okruženja gde bi bilo interakcije sa stranim studentima i profesorima, je dobro za Univerzitet. Nada se da će stranim studentima biti olakšano dobijanje viza i boravak u Srbiji, jer se na njih ne može gledati isto kao na ostale strane državljane koji posećuju Srbiju.

Potrebni podsticaji za privatni sektor i ostanak mladih

Osvrćući se na odlazak mladih iz zemlja, Popović je rekla da je korisno imati ljude koji studiraju u inostranstvu i vrate se u zemlju, ali da je studiranje sa namerom trajnog odlaska loše. Rešenje vidi u promenama na tržištu rada i podsticajima privatnom sektoru, pre svega malim i srednjim preduzećima.“Duboko verujem da niko rado ne odlazi, svi se odlučuju za to jer nemaju drugih mogućnosti”, ocenila je rektorka.

Na pitanje kako Univerzitet može da pomogne pripremi studenata za tržište rada, Popović je navela da postoji sve veće interesovanje za studentsku praksu koja mladima otvara mogućnosti za lakše zapošljavanje posle studija.

Neopohodni su kako kaže i treninzi koji studentima koji studentima olakšavaju uključivanje u socijalne aspekte radnog mesta, ali takve obuke koštaju i fakulteti moraju da ih obezbede iz sopstvenih prihoda.

Na primedve da je gradivo na fakultetima preobimno i da ima dosta “nepotrebnog znanja”, Popović je rekla da postoje znanja koja su vezana za struku koja se ne mogu izbeći ili pojednostaviti, jer svako želi da nas leči kompetentan lekar ili da most gradi kvalifikovani inženjer.

Rektorka smatra i da akademska zajednica nije skrajnuta, ali da jeste postala pasivna i inertna.

“Naša je obaveza da budemo aktivniji, da se više čuje naš glas. Imamo odgovornost da damo svoje mišljenje o tome šta se dešava i određenim rešenjima”, poručila je ona.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

Pravila na Univerzitetu nisu za sve ista. Postoje tatini i mamini sinovi, koji samo protrče kroz fakultet. Ako su rektori kao onaj u Kragujevcu, onda nećemo daleko dogurati, i time se treba baviti.

Vukašin

Šta će mu doktorat! On je već doktorirao na lopovluku, i to bezbroj puta.

kgb sou

Nisu neki radovi "potencijalno slabije (?!?!) uradjeni" nego su plagirani, kopirani, prepisani, ukradeni, prisvojeni.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NDMBGD pozvao evroposlanike da ne učestvuju u pregovorima o izborima u Srbiji 11:28 h

11:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fajon: Problemi sa demokratijom, slobodom medija i vladavinom prava u Srbiji 11:07 h

11:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mijović: Pokret meštana na Staroj planini nastao jer ih niko nije pitao šta žele 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Saradnja sa NATO važna, ali vojna neutralnost se ne dovodi u pitanje 10:26 h

10:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pacoli: Imenovanje Rusa za izvestioca je pretnja nacionalnoj bezbednosti Kosova 10:14 h

10:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Posle mesec dana, trovanje u kosovskom CIK-u i dalje potpuna misterija 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajović o opoziciji u medijima: Isto koliko je bilo opozicije kad su oni vladali 09:38 h

09:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pajtić: Vučić sad ne zna šta je GIM, a pričao je šta Branko Stefanović tamo radi 09:35 h

09:35 h  |  Vesti

loader