Brnabić: Malog za ministra preporučio uspeh u Beogradu

Brnabić: Malog za ministra preporučio uspeh u Beogradu

Skupština Srbije počela je sednicu na čijem dnevnom redu je izbor Siniše Malog za ministra finansija. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Malog za tu funkciju preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine.

Izvor: N1

Brnabić je obrazlažući svoj predlog poslanicima u Skupštini Srbije rekla da je Beograd imao dug od milijardu i 118 miliona evra duga koji je za vreme mandata Malog prepolovljen.

Ona je napomenula da je bilo 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i deficit od 20,25 odsto, a da su danas sve obaveze isplaćene i deficit smanjen za četiri puta, a Beograd je dobio prvi put u istoriji prvi kreditni rejting 2016. koji će se do kraja ove godine još unaprediti, a što je značajno za privlačene investicija.

Ono što ga preporučuje je da je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i najveća investiciona destinacija u ovom delu evrope, a sprovedena je konsolidacija javnih i javno-komunalnih preduzeća.

"Obećao je da će Beograd biti grad kranova - to je ispunio, pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, da se ne plaši kritike, i da se ne plaši teških odluka u interesu Beograđana i građana. Njegovi uspesi i znanje su ono što verujem da je najbolje za kandidata za ministra finansija", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da su u vreme njegovog mandata pokrenuti veliki investicioni projekti od kojih je najznačajniji "Beograd na vodi", a napomenula i da je otvorena robna kuća IKEA koja ne dolazi u zemlju u kojoj postoji korupcija.

"IKEA ne dolazi u zemlju gde postoji korupcija. To što je Švedska u Beogradu i Srbiji, pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje", istakla je Brnabić, što je propraćeno apaluzom poslanika vladajuće većine. 

Ona je rekla da se danas građevinske dozvole izdaju u Beogradu za svega 12 dana, da je proces u potpunosti elektronski da bi se sprečila bilo kakva mogućnost korupcije, i da su za četiri godine njegovog mandata izdate građevinske dozvole za više od dva miliona kvadratnih metara, što je duplo više od prethodne vlasti. 

"Kao predsednica vlade lično mogu da posvedočim da je zahvaljući velikim investicionim projektima grada Beograda BDP Srbije održan, a građevinska industrija značajno unapređena", istakla je Brnabićeva. 

Kako je dodala, pokrenuta je jaka međunarodna saradnja koja je u vreme bivšeg gradonačelnika Daragan Đilasa "skoro pa potpuno zamrla". 

Podsetila je da je na inicijativu Sinše Malog i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića 2015. godine pokrenut investicioni dani koji danas postaju jedna od glavnih regionalnih incijativa koja okuplja privredu, međunarodne finansijske institucije i strane i domaće investitore.

Ona je kazala da je za vreme mandata Siniše Malog u glavnom gradu broj nezaposlenih smanjen za 25.500 ljudi, da su izgrađeni i pokrenuti brojni saobraćajni i infrastrukturni projekti poput Pupinovog mosta, izgradnja Makiša dva, tehnološki park na Zvezdari koji zapošljava 560 mladih inžinjera i izgrađeni novi zdravstveni objekti. 

Kako je dodala, uvedeno je 10 novih autobuskih linija i 107 novih autobusa. Bilo je milion turista u 2017. godine, što je 20 odsto rast u odnosu na 2016. godinu. Ona je dodala da za 52 osobe sa invaliditetom usluge plaća grad Beograd za asistente za osobe sa invaliditetom, da je cena vrtića smanjena i da se pomažu porodilje i socijalno ugroženi.

Brnabić je na kraju obraćanja pozvala poslanike da podrže njen predlog i da uspesi i znanje Siniše Malog govore da je dobar kandidat za ministra. Poslanici su posle toga počeli raspravu o izboru Malog za novog ministra finansija koji na to mesto dolazi umesto Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku.

Posle završetka rasprave poslanici će glasati, a da bi ministar bio izabran potrebno je da dobije većinu glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Mandat novog ministra počinje polaganjem zakletve.

Siniša Mali je za ministra predložen umesto Dušana Vujovića koji je ostavku obrazložio ličnim i porodičnim razlozima. Sednici prisustvuje Siniša Mali.

Iako se spekulisalo da će doći do rekonstrukcije Vlade, u petak je u Skupštinu stigao jedino predlog za izbor novog ministra finansija.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je uoči početka sednice, za N1 rekla da se o rekonstrukciji Vlade za sada nije bilo reči na nivou stranaka koje čine većinu u parlamentu.

Na pitanje da li ne isključuje mogućnost da bude ministarka kulture, Gojković je rekla: “Danas sam predsednik parlamenta, sutra videćemo”.

"Da predsednik postavlja ministre, to bi bila diktatura"

ana brnabić Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Premijerka Brnabić je tokom skupštinske rasprave izjavila da predsednik Vučić ne postavlja ministre u vladi, jer bi u suprotnom to značilo da u Srbiji vlada diktatura.

"Da postavlja predsednik države, to bi bila diktatura, a ja se nadam da se vi za to ne zalažete i žao mi je što ja jednom poslaniku moram da kažem da ministre biraju poslanici i Narodna skupština", rekla je Brnabić u parlamentu odgovarajući samostalnom poslaniku Jovanu Jovaniću.

Jovanović je prethodno istakao da Branbić nema opravdanja što ne rukovodi vladom i ne bira ministre, već da to radi predsednik, pod izgovorom da je tehnokratski premijer i naglasio da "pojam tehnokratskog premijera ne poznaje Ustav Srbije".

"Nemam ja izgovor da sam tehnokratski premijer, to je činjenica. To nije novina u svetu, prosto ja nisam član vladajuće stranke, a vodim vladu", kazala je premijerka.

Ona je istakla da je Jovanović izneo niz paušalnih izjava, da se nije dobro pripremio za svoj govor u kojem se nije obazirao na činjenice. Osvrnula se i na Jovanovićevu tvrdnju da Srbija ima najniži privredni rast u regionu, navodeći da svi ekonomski parametri pokazuju oporavak i rast privrede.

Poslanik Jovanović istakao je da poznaje Sinišu Malog već 20 godina, od vremena kada su studirali zajedno u Vašigtonu i upitao "ako je tako dobar kao što tvrdi premijerka, zašto nije predsednik vlade, već ministar finansija".

"Novi ministar će morati da nastavi da pazi na kasu"

Premijerka Brnabić izjavila je da će novi ministar finansija morati da nastavi da "pazi na kasu".

Ona je u debati u Skupštini Srbije o imenovanju dosadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog za ministrra finansija kazala da ministar mora da obezbedi da sredstva za što više javnih investicija i ulaganja i da će biti zadužen za transformaciju poreske uprave.

"Konačno javni dug - javni dug je ispod 60 odsto BDP, ispod nivoa Mastrihta, Srbija se svrstava u grupu stabilnih zemalja... Važno je da mi danas možemo lakše da vraćamo javni dug, jer je privreda jača", rekla je Brnabić.

Božović: Lični računovođa Aleksandra Vučića

Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović ocenio je da je potpuno nebitno ko je kandidat za budućeg ministra finansija, jer je to mogao biti bilo ko, pošto će taj, u ovom slučaju Siniša Mali, "služiti kao lični računovođa Aleksandra Vučića i njegovog privatnog režima".

Božović je rekao da je u Srbiji danas potpuno nevažno ko će biti ministar u kom resoru, jer se za sve pita Vučić, "ne postoji više ni iluzija da postoji Vlada".

Kako je istakao, potpuno je svejedno i da li će sutra Maja Gojković biti ministar kulture ili Marijan Rističević.

Ovo je još jedno ponižavanje premijerke Ane Brnabić, a danas je izostala i podrška ostalih ministara imenovanju Malog, jer nijedan od njih nije došao da to podrži, konstatovao je Božović.

Rašković Ivić: Gladnom vuku dajete jagnje na čuvanje

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija Sanda Rašković Ivić zamerila je premijerki Brnabić što se nije osvrnula na afere koje prate Malog, na šta je Brnabić rekla da raspravlja "samo o činjenicama, a ne o paušalnim tvrdnjama".

Rašković-Ivić je rekla da se na račun Malog iznose ozbiljne optužbe, te da on nema sposobnost da sedne na stolicu najvažnijeg čoveka u Vladi Srbije pored premijera.

"To je kao da se gladnom vuku date jagnje na čuvanje. Mislim da Srbija to nije zaslužila", rekla je Rašković-Ivić.

Ona je kazala da je interesantno što je premijerka zaboravila da kaže da je Siniša Mali radio od 2001. do 2003. godine kao pomoćnik ministra za privatizaciju, a da pripadnici Srpske napredne stranke imaju velike primedbe na tadašnju privatizaciju i na one koji su tada bili na funkcijama.

Đurišić: Mesecima se pere biografija Siniše Malog

Poslanik Socijademokratske stranke Marko Đurišić izjavio je da se već nekoliko meseci pokušava "oprati" biografija Siniše Malog, za koga se vezuju brojne afere o kojima još nema epiloga, kao i da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić braneći Malog promovisala u parlamentu rad of šor, što je nezabeležen primer u svetu.

"Prilozi za biografiju Siniše Malog mogli bi biti na nekih 30 strana i na svih 30 strana je sve afera do afere, gde po pravilu na kraju stoji rečenica da navode proverava Agencija za borbu protiv korupcije, da navode proverava Tužilaštvo, da navode proverava neki drugi državni organ, ali nigde epiloga nema", rekao je Đurišić. 

Govoreći o of šor firmama, Đurišić je kazao da ako se govori o tome da je potrebno uvesti red i da je potrebno smanjiti sivu zonu srpskoj privredi koja danas iznosi 30 odsto, pa onda valjda jedan od prioriteta treba da bude borba protiv poslovanja preko of šor firmi, a ne njihovo promovisanje. On je rekao da je poslovanje Malog preko of šor zona interesantno zato što se time bave nadležni organi Srbije, ali nažalost, bave se na takav način da nikada istragu ne završe. 

Đurišić je naveo i da je Mali bio na čelu Centra za tendersku privatizaciju do kraja 2003. godine kada se desila sporna privatizacija "Beopetrola". Odgovarajući na primebde Đurišića, premijerka je navela da ne tvrdi da privatizacija "Beopetrola" nije bila sporna, nego da je aktivirana garancija, koja je pod pritiskom tadašnje vlasti ukinuta. 

Ona mu je povodom kritika na račun rada Vlade rekla da bi "bilo teško odgovoriti na sve njegove trvdnje da se ne zna ko je doveo Srbiju na tri meseca od bankrota i ko je Beograd ostavio sa milijardu i 118 miliona duga". 

Brbnabić je ironično rekla da je za vreme bivše vlasti plata bila jako velika, a nezaposlenost samo 26 odsto.

DSS: Šamar i poniženje građanima Srbije

Poslanici Demokratske stranke Srbije glasaće protiv izbora Malog, jer je predlog za njegovo imenovanje šamar i poniženje građanima Srbije, najavio je poslanik te partije Dejan Šulkić.

On je istakao da Malog prate afere upravljanja gradom, učešća u privatizacijama od 2001. godine i njegov lični sukob sa zakonom, jer nije prijavljivao imovinu, lažno je prikazivao prihode, kao i slučaj doktorata.

Šulkić je ocenio da građani Srbije ne zaslužuju takvog ministra finansija, a da će se sa Malim desiti isto kao i sa dvojicom prethodnika, Lazarom Krstićem i Dušanom Vujovićem - "gromoglasno su najavljivani, a tiho su otišli".

Šešelj: Iz Vlade da se izbaci svako ko je sumnjiv

vojislav šešelj Izvor: Tanjug/Sava Radovanović
vojislav šešelj

Postavljanje Siniše Malog za ministra finansija nije podržala Srpska radikalna stranka, čiji je lider Vojislav Šešelj izrazo sumnju da će dobro obavljati taj posao.

"Iako je premijer pročitala srceparajuće slovo, samo što u jednom trentku nisam zaplakao od tolikih pohvala, zašto se Mali ne predlaže da bude još jedan mandat gradonačelnik, ako je tako dobar, nego ga guraju na novo mesto", upitao je Šešelj.

On je podsetio da će Mali biti treći ministar finansija aktuelne vlade i naglasio da su i njegovi prethodnici bili najavljivani kao vrsni stručnjaci i "svetski geniji".

Šešelj je kazao da je Dušan Vujović dao ostavku, zato što je umešan u brojne kriminalne afere, odnosno da je omogućio uništavanje Komercijalne banke kako bi bila prodata po niskoj ceni i da je zloupotrebio svoju funkciju dok je u Ukrajini radio u železnici.

"Vlada mora da se rekonstruiše, iz vlade mora da se izbaci svako ko je sumnjiv", kazao je Šešelj i upitao ko od ministara informiše strane ambasade.

Nakon njegovog obraćanja, javila se premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da u njenom govoru nije bilo ništa srceparajuće, da je govorila o proverljivim rezultatima Siniše Malog zbog kojih je presrećna.

Ona je odogovrila Šešelju i da ambasadori i strani zvaničnici ne mogu da utuču na politiku zemlje i da je Srbija stabilna i bezbedna zemlja.

DJB: Novogodišnja jelka od 83.000 evra simbol upravljanja

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da je novogodišnja jelka u Beogradu od 83.000 evra simbol pogrešnog upravljanja javnim finansijama.

"To je samo jedan primer kako je Mali upravljao javnim finansijama, to je razlog zašto da mu ne treba poveriti mnogo veće finansije", rekla je Stamenković u debati u Skupštini Srbije o imenovanju Malog za ministrra finansija i dodala da dosadašnji gradonačelnik Beograda troši državni novac kao da je privatni.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da ona sve novogodišnje ukrase vidi kao - investicije.

"Ja najiskrenije sve ukrase koji se tiču nove godine gledam kao investiciju", rekla je Brnabić.

Poslanik pokreta Dosta je bilo Branislav Mihajlović izjavio je da taj pokret neće podržati Malog, jer smatra da je nedostojan funkcije ministra finansija.

"Zašto se u državi postavljaju kadrovi sa sumnjivom prošlošću, molim vas da mi odgovorite na to. Mislim da je to u cilju učvršivanja partokratskog režima u Srbiji, koji se hrani korupcijom", rekao je Mihajlović koji je prethodno naveo brojne afere u koje je navodno umešan Mali.

Pastor: Počnite da trenirate za maraton

Izvor: RTS

Podršku izboru Malog za ministra finansija dao je Savez Vojvođanskih Mađara, čiji je poslanik Balint Pastor istakao da ga podržava zato što su deo vladajuće koalicije i što veruje da će uspešno raditi svoj posao.

"Znamo da trčite polumaraton, ali sada treba da početne da trenirate za maraton, jer će vam trebati više strpljenja i energije", poručio je Pastor Siniši Malom.

On je iskoristio svoje obraćanje i od budućeg ministra finansija zatražio da nastavi da podržava projekte koji su započeti 2014. godine poput rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, gradnje obilaznice oko tog grada i finansijske podrške lokalnim samupravama u Vojvodini.

Palma: Mali tu zbog sposobnosti, ostali po podobnosti

Prolaznu ocenu Siniši Malom, dao je i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, jer na funkciju ministra finansija dolazi zbog svojih sposobnosti, a ne podobnosti, što se kako je ocenio, ne može reći za sve ministre.

"Neću mnogo da vas hvalim, ono što ste radili do sada ocenio sam veoma visokom ocenom, imajući u vidu da ja znam kako se grad vodi i šta ste nasledili", kazao je Marković.

On je rekao da Mali treba da bude ponosan zato što je jedini ministar za koga je JS glasala.

Marković je kazao da samo za nekoliko ministara u vladi može da kaže da dobro rade i da se oni na tim funkcijama nalaze zato što ih je predložio Aleksandar Vučić, a ne zato što su sposobni.

"Poštujem vladu, hvalim je gde god da odem, vlada je kolektivni organ, ali sve je to zahvaljući Aleksandru Vučiću", rekao je Marković.

SDS: Bahat potez aktuelne vlasti

Poslanik poslaničke grupe SDS-Narodna stranka Milovan Aleksić kazao je da je imenovanje donedavnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog na mesto ministra finansija "bahat potez aktuelne vlasti i ruganje gradjanima Srbije".

"Predlagati jednog kandidata sa najvećim brojem afera jeste ponižavanje Srbije i ruganje gradjanima Srbije. To je jedan bahat potez vlasti i vi ste vrlo bahati kada je u pitnaju unutrašnja politika", kazao je Aleksić tokom skupštinske rasprave.  

POVEZANE VESTI

Komentari (145)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbija

Vlada Srbije-Šoder lista.

Aja Vasil

tužno, da tužnije ne može biti!!! Beograd, koji je odavno već musav, osakatio je ne trepnuvši, poskidao sve znakove evropskog Beograda, ograde od kovanog gvožđa na baštama starih kafana, trgovima... i doneo provincijalne mermerne i muzičke fontane, katastrofalna rešenja za spomenike, da ne govorimo o dubaiju na vodi... sreća što neću još dugo, pa neću morati da gledam šta će još upropastiti u ovom gradu koji je mogao biti prelep....

ПЕРА ЛОЖАЧ

Јес, вала! Чуда је радио!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Hiseni: Sporazum sa Beogradom za godinu dana ili će proces potpuno propasti 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Broj novoobolelih u Srbiji ne pada, na respiratorima 120 osoba 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Apelacioni sud ukinuo presudu ženi koja je osuđena zbog pretnji Vučiću 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Ukupno 298 dece lečeno od koronavirusa u KBC Dragiša Mišović 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Želja za pogledom na Uvac iz helikoptera ugrožava živote malih beloglavih supova 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na posao vraćena grupa profesorki Visoke medicinske škole iz Ćuprije 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udružena, a ne ujedinjena: Srpska opozicija olabavljuje veze kako bi ojačala 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade Kosova 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

loader