Linta: Hrvatski zakon - završni čin otimanja srpske imovine

Linta: Hrvatski zakon - završni čin otimanja srpske imovine

Hrvatski sabor usvojio je Zakon o raspolaganju državnom imovinom, koji predviđa da imovina srpskih firmi u toj zemlji bude data u zakup na najviše 30 godina. U pitanju su nekretnine koje su i dalje predmet sukcesije između država SFRJ.

Izvor: N1

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta za N1 kaže da usvajanje zakona predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća.

Zvanični Zagreb je ozvaničio. Srpska imovina je sada u hrvatskim rukama. U to se između ostalog, računa na desetine turističkih objekata na hrvatskom primorju, hiljade kvadrata poslovnog prostora i stanovi najmanje 180 preduzeća iz Srbije. Njihovo izdavanje u zakup na 30 godina omogućava hrvatski Zakon o upravljanju javnom imovinom.

"I on ničim ne utiče niti se dotiče vlasništva, vlasništvo je svetinja i mora biti svetinja i vlasništvo je neotuđivo i ovim zakonom samo se aktivira ta zapuštena imovina koja je već 28 godina ugrožava i zdravlje i sigurnost građana", kaže Goran Marić, ministar državne imovine u Hrvatskoj.

Reč je o imovini, na koju se odnosi Bečki sporazum o sukcesiji između bivših jugoslovenskih republika. Po tom sprazumu, svim fizičkim i pravnim licima moraju biti vraćena imovinska prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine. Međutim, zvanični Zagreb tvrdi da to nije bilo moguće bez bileteralnog sporazuma. Zato iz Hrvatske poručuju: Zakon previđa da će nakon sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razrešiti imovinsko-pravni odnosi ugovori biti raskinuti.

"U ovom slučaju Republika Hrvatska samo daje mogućnost obnavljana u dugoročni zakup, taj se ugovor o zakupu evidentira u zemljišnim knjigama i nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma kad se utvrdi vlasnik, vlasnik stiče sva koristi od tog ugovora", kaže ministar Marić.

 Izjava Marića je licemerna, poručuje predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, jer kaže da Hrvatska već 14 godina odbija da vrati imovinu srpskih preduzeća od kada je 2004. na snagu stupio Bečki sporazum o sukcesiji.

Dodaje da je usvajanjem zakona, onemogućen povraćaj imovine koju su firme iz Srbije kupile ili gradile sopstvenim sredstvima.

"Usvajanje ovog Zakona predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, banaka i drugih institucija. Ovde se Hrvatska želi zaštititi, ako bi slučajno ipak neka tužba srpske firme prošla u Strazburu da Hrvatska kaže, evo mi ne možemo da vratimo tu nekretninu, jer po našem Zakonu ona je data u zakup 30 godina nekoj hrvatskoj firmi. Sve se svodi na to da će posle isteka 30 godina zakupa, da će ti zakupci moći da otkupe te prostore", izjavio je Linta.

Linta dodaje i da se procenjuje da je imovina srpskih preduzeća vredna blizu dve milijarde evra.

Mediji prenose da veliki deo imovine pripada NIS-u, Jugobanci, fabrici "Prvi maj" iz Pirota, dok je vlasnik jednog od najvrednijih turističkih kompleksa na Hvaru Grad Beograd.

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borac za prava Srba u Hrvatskoj:

al' sa bezbedne distance...

BorisB

Ovo baš i nije korektno sa Vaše strane. Linta je jedini aktivni borac-političar u Srbiji (koji doduše ima pristup medijima), koji se stvarno bori za prava Srba u Hrvatskoj, ali on ne misli na Srbe u Hrvatskoj, samo kad ide u službenu posetu tamo. Pride, iako je političar, on stvarno i pruža savete strankama kad mu se obratiš. Tako da, iako je čovek naprednjak, stvarno niste korektni.

Regan

Kako lijepo reče pokojni predsjednik,srpsko pitanje u Hrvatskoj je trajno riješeno. Zato zbogom i nikada više zajedno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bivši košarkaš Milan Gurović priveden zbog porodičnog nasilja 12:04 h

12:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hitnoj pomoći u Trsteniku javilo se 35 mališana sa bolovima u stomaku 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koraks: Izdaje me zdravlje, pa sve teže crtam - to je dobra vest za Vučića 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marinković: Srbija ide ka EU i jača saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas i Obradović: Vučić i Popović Ivković šire neistine da bi prikrili afere 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prinudna iseljenja - dug mora da se vrati, ali i da postoji elementarna humanost 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte nastavili obustavu rada: Tražimo da neko obrati pažnju na nas 10:08 h

10:08 h  |  Vesti

loader