Da li Srbija radi dovoljno da se Poglavlje 24 zatvori 2023?

Da li Srbija radi dovoljno da se Poglavlje 24 zatvori 2023?

Osim ekonomskih, među ključne kriterijume na kojima inistira Brisel spadaju i oni koji se tiču vladavine prava i bezbednosti. Rad na ispunjenju uslova iz pregovaračkog Poglavlja 24 traje, a rokovi su ponovo su produženi. Ipak, sve se radi da Srbija bude spremna da zatvori i to poglavlje 2023. godine.

Izvor: N1

Tako bar kažu nadležni, a kontrolori tog procesa iz civilnog sektora nisu sasvim saglasni.

Da li je Srbija država zarobljena u začaranom krugu kriminala, korupcije, politike, interesa…

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je upravo to opis zemlje u strategiji proširenja koju je početkom godine objavila EU. I citira: "Da su veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom prisutne u Srbiji na svim nivoima vlasti i dovode do isprepletenosti javnih i privatnih interesa, što kod građana stvara osećaj nekažnjivosti i nejednakosti. Dakle, to je opis zarobljene države, kao specifičnog problema ne samo Srbije, već svih zemalja regiona u strategiji proširenja".

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević se, međutim, ne slaze sa takvim tumačenjem: "Da, ima manjkavosti, ali nema ocene o zarobljenoj državi, prosto radi preciznosti i jasnosti".

Miščević dodaje da je EU sve više usmerena na sopstvenu reformu po pitanju unutrašnje i spoljne bezbednosti i priznaje i da je, zbog ranije postavljenih nerealnih rokova za ispunjenje svih ciljeva, u novom Nacionalnom programu taj rok pomeren sa ove na 2021. godinu. Do kraja ove biće samo revidirani akcioni planovi, kaže Miščević.

"Naš plan nije brzo i po svaku cenu kretanje ka EU, nego ono na čemu svi ovde zajedno insistiramo i ako se oko nečega slažemo tu se slažemo, a to je da ove sve mere budu dostupne nama kao građankama i građanima Srbije", navodi.

Jelena Bujaković iz Sektora za evropske polsove u MUP tvrdi da je polovina planiranih poslova završena u potpunosti i da nema oblasti u kojoj rad nije bar započet i u kojoj nema napretka.  "Za aktivnosti koje nisu realizovane predefinisali smo rokove i u istom obliku ih zadržali u akcionom planu".

Rokovi su menjani na osnovu procenjenog posla i vremena koje je bilo potrebno za dosadašnji rad, a za kašnjenje je najmanje kriva Srbija, dodaje ona, navodeći da je, pored izbora nove vlade i donošenja zakona o ministarstvima, najveći krivac za usporavanje - Evropska unija, zbog kašnjenja projekata koji se finansiraju iz njihovih fondova, kašnjenja analiza iz Brisela ili ekspertskih grupa.

"Nekada ovo i ne treba gledati kao lošu stvar, jer nam posluži da se prilagodiimo i novim zahtevima EK odnosno, ima dosta novog kija, i izmena procedura i zbog novonastalih procedura drugačije zadefinisanih zahteva tako da ovo pomeranje rokova i nama poneka posluži da i mi neke stvari redefinišemo", kaže Bujaković.

Poglavlje 24 odnosi se na pravdu, slobodu i bezbednost i pokriva međudržavnu saradnju u domenu pravosuđa, policije, carine, borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, švercovanja narkotika, trgovine ljudima, falsifikovanja evra, pitanja azila, migracija, vizne politike i spoljnih granica Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko Bgd.

Sa aktuelnom ekipom u Vladi vidimo da je EU predaleko. GRECO je dao preporuke koje se ne postuju, kao i misljenje Venecijanske komisije. Vodja samo kupuje vreme.

Eh

Srbija dovoljno radi da se ovo poglavlje nikad ne zatvori, zaista se svojski trude iz dana u dan, svi bez izuzetaka od predsednika države, premijera pa do poslednjeg predsednika mesne zajednice. Da li iko na pravosuđe gleda sa poštovanjem?

Ja

Znači 2023.g. botovi se mogu nadati napredovanju, jer ako zaživi vladavina prava, mnogi će u zatvore.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Tahiri je ministar laži - dokument originalan, dostavljen braniocima Srba 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti "Jedan od pet miliona" održani u Užicu, Valjevu, Šapcu... 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formirana Stranka slobode i pravde 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Nišu, tokom praznika tribine i štandovi 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Razgovaraćemo sa neistomišljenicima, ali ne pristajem na ultimatume 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miting "Budućnost Srbije" u Beogradu završen govorom Vučića i specijalnom pesmom 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

loader