Skupština odlučila: Autoputem do 130 kilometara na čas

Skupština odlučila: Autoputem do 130 kilometara na čas

Skupština odlučila: Autoputem do 130 kilometara na čas Izvor: N1

Skupština Srbije usvojila je izmеne i dopune Zakona o bеzbеdnosti saobraćaja na putеvima, kojima je predviđeno povećanje maksimalne brzine na autoputevima u Srbiji sa 120 na 130 kilometara na sat.

Izmеnama tog zakona u Srbiji vozila ćе na autoputu moći da idu maksimalnom brzinom koja jе dozvoljеna i u Slovеniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim zemljama EU.

Uvode se nove i strože kazne za prekršioce tog zakona, kao što je obavezna novčana kazna za nasilničku vožnju.

Izmеnе zakona, kako se navodi, pozitivno ćе uticati na odvijanjе tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju, imajući u vidu da jе srpskim auto-putеvima prošlo oko 17 miliona višе vozila nеgo prе tri godinе. 

Maksimalna brzina na ostalim saobraćajnicama ostajе nеpromеnjеna, s tim da ćе sе, kako je najavljeno iz resornog ministarstva, u narеdnom pеriodu razmatrati i povеćanjе ograničеnja maksimalnе brzinе i na pojеdinim rеgionalnim putеvima na kojima za to postojе uslovi.

Usvojen niz zakona

Skupština Srbije usvojila je Zakon o putevima, kojim se uređuje svojina nad javnim putevima i njihova evidencija u javnim knjigama, što je važno za nesmetano izvođenje radova na održavanju i rehabilitaciji. Biće precizirano ko je tačno nadležan za održavanje kojih puteva u Srbiji, Vojvodini i nekategorisanih puteva, a zakon će dopineti većoj bezbednosti u saobraćaju, uključujući posebnu proceduru za tunele duže od 500 metara. 

Skupština je usvojila izmene i dopune Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, koje predviđaju usklađivanje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, što će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i zaštititi prevoznike koji zakonito posluju, posebno mala i srednja preduzeća. 

skupština srbije, poslanici, sednica Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Cilj je, kako se navodi, da se polovina prihoda koji su danas u sivoj zoni, a koji su procenjeni na 100 miliona evra, vrate u legalne tokove i time uveća prihod budžeta. Usvojene su i izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koje predviđaju preciznije regulisanje izdavanja sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti, kao i uslova za izmenu redova vožnji. Predviđene su i veće kazne za prekršioce i jasna ovlašćenja inspekcija u cilju kontrole inostranih prevoznika. 

Usvojen je i Zakon o železnici, koji predviđa da će ubuduće oštećenje i krađa železničke infrastrukture koja predstavlja rizik po bezbednost saobraćaja, biti sankcionisane kao krivično delo. 

Predviđeno je i dodatno usklađivanje sa evropskom regulativom, posebno u vezi sa funkcionisanjem tržišta železničkih usluga. Usvojen je i Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju, čiji je cilj dodatno povećanje bezbednosti železničkog saobraćaja, smanjenja broja nezgoda i veća konkurentnost. 

Predviđena je i redovna provera stručne osposobljenosti železničkih radnika, koja će se sprovoditi se na dve godine umesto na četiri kao do sada i preciznije se uređuje ko može da osposobljava železničke radnike. Zakon o interoperabilnosti železničkog Sistema, koji je takođe usvojen, predviđa uvođenje interoperabilnosti, što omogućava da se vozovi iz Srbije i kroz Srbiju nesmetano kreću po celoj Evropi, bez zadržavanja na granicama zbog zamene lokomotiva i voznog osoblja.

Skupština je usvojila i Zakon o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kojim se uvodi Centralna evidencija stvarnih vlasnika pravnih lica u Srbiji. 

Kao "stvarni vlasnik" biće registovana sva fizička lica koja na bilo koji način imaju 25 odsto ili više vlasništva u nekoj firmi, koja istinski imaju preovlađujući uticaj na vođenje poslova ili koja obezbeđuju novac za poslovanje firmi.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kojima se uvodi obaveza da osnivači, vlasnici i oni koji vode poslove zakupa i prometa nekretnina nisu osuđivani, između ostalog i za mito, prevaru i krivična dela terorizma i organizovanog kriminala, pranje novca i finansiranje terorizma i terorističkih akata. 

Usvojene su i dopune Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, čime se u zakon uvode sankcije za širenje oružja za masovno uništenje.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemunka 3 Generacije

Nista novo 130 se vec odavno vozi Beogradskim ulicama sa mobilnim u rukama

SSSS

Probaje da vozite 130 na deonici od hrvatske granice prema Beogradu

Lemi

Znaci sad ne valja sto su povećali brzinu a putevi koje su izgradjeni u SFRJ jos od tad imaju postavljenu brzinu 120. Sad je povecano na 130 znaci za 10 km a konstrukcija i performanse automobila usavrsene pa najmanje 10 puta. Dajte ljudi komentarisite gluposti koje ova vlast pravi svaki dan, a kad naletimo barem na jednu dobru u godini dana onda zacutimo barem.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

"Preletelo" deset odsto odbornika u Srbiji, najviše prelazaka u SNS i SPS 07:17 h

07:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS o "malom Šengenu": DS podržava inicijativu, za Dveri - "velika Albanija" 07:07 h

07:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Teška nesreća na Ibarskoj magistrali - jedna osoba poginula, dve povređene 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rama: Političari u Prištini ugrožavaju spoljnu politiku Albanije 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krov suda u Gračanici pao na starački dom i deo kontejnerskog naselja 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žalba poslanika Samoopredeljenja na odluku o nepriznavanju glasova iz Srbije 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić s ambasadorom Nemačke o dijalogu Beograda i Prištine i odnosima u regionu 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe, spreman sam i na poligraf 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

loader