Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Čelnici Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа okupili su se u Sofiji na samitu o evropskoj perspektivi, rаzvoju i sаrаdnji. Srbiju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Usvojena Deklaracija kojom je EU potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

21.40 - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je novi paket mera koje treba da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona s EU.

Nove mere bi trebalo da podrže sprovođenje Sofijske deklaracije u kojoj se navodi da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina, saopštila je EU.

EU će obezbediti donacije za dodatnih 11 prioritetnih transportnih projekata sa 190 miliona evra koji mogu biti povećani do milijardu evra zajmovima međunarodnih finansijskih institucija.

21.10 - Nijedna država regiona trenutno nije spremna za članstvo u EU, ali Crna Gora je najbliža tom cilju, ocenio je crnogorski premijer Duško Marković i predočio da je rasvetljavanje napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić prioritet. Marković je naglasio da lideri EU nisu pominjali klauzulu balansa i zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, ali da je zajednička ocena da je trenutak da Crna Gora odgovara na složenije izazove u pregovaračkom procesu, prenosi RTCG.

19:53 - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji za N1 da je Srbija na Samitu Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа u glavnom gradu Bugarske, predstavljena na najbolji mogući način.

18:08 - Digitalna agenda za zapadni Balkan omogućiće smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku "Strateški dijalog za zapadni Balkan" u Sofiji.

17:05 - Ekonomija i broj stanovnika Zapadnog Balkana ne mogu biti problem za put ka Evropskoj uniji, ali je u regionu "po stanovniku više nevolja nego u Nemačkoj i Francuskoj zajedno", izjavio je Tusk u Sofiji.

Pogledajte prilog N1 o Samitu:

Izvor: N1

16.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Sofiji imao dobre razgovore tokom bilateralnih susreta sa Angelom Merkel, Terezom Mej i najmanje još deset zvaničnika.Govoreći o rešenju za Kosovo, Vučić je naglasio da u Srbiji postoji želja da se problem reši i da je naša zemlja sve svoje obaveze ispunila.

Vučić je naveo da je sa zvaničnicim razgovarao o problemima koji su pred nama, jer je to, ističe, posao lidera, a ne da govore o lepim stvarima.

"Želim da verujem da će Srbija imati dovoljno snage, ukoliko bude volje za kompromisom na drugoj strani, da dođemo do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo za naše građane. Daćemo sve od sebe i boriti se, a da li ćemo uspeti – ne zavisi samo od nas", rekao je predsednik Srbije.

16.15 - Izdavači i novinari iz 10 evropskih zemalja pozvali su evropske institucije da preduzmu mere i zaštite medijske slobode u centralnoj i istočnoj Evropi od napada vlasti, navodi se u tekstu na sajtu bugarskog predsedavanja Evropskom unijom.

Učesnici konferencije o medijskoj slobodi i pluralizmu u okviru Samita EU u Sofiji su uputili zahtev EU da formira evropski "Fond za slobodu medija" koji bi štitio medije i novinare i podržavao međunarodna novinarska istraživanja.

15.55 - Lideri EU su u Sofiji potvrdili "evropsku perspektivu", više puta obećanu zemljama Balkana, gde Rusija pokušava da proširi svoj uticaj, ali nisu skrivali da su nespremni za brzo proširenje EU koja je usred "remonta", komentariše agencija AFP.

Pošto o važnosti samita EU-Zapadni Balkan citira izjave predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, čija zemlja preuzima rotirajuće predsedavanje EU u julu, AFP konstatuje da je, s druge strane, "nekoliko evropskih lidera umanjilo nade o brzom pridruživanju balkanskih zemalja EU" i prenosi šta je o tome rekao predsednik Francuske Emanuel Makron.

"Francuska i drugi smatraju da je brzo pristupanje zemalja Istočne Evrope, odobreno u poslednjih petnaest godina, jedan od uzroka sadašnjih teškoća Unije", piše AFP.

Francuska agencija konstatuje da u završnoj deklaraciji samita u Sofiji, "Evropljani izbegavaju korišćenje reči 'pristupanje' ili 'proširenje'", dok je, "zauzvrat prisutna tema 'povezanosti' - obećanjem ulaganja u balkansku saobraćajnu infrastrukturu, obrazovnu i razmenu u kulturi, i jačanjem veza pred 'zajedničkim izazovima', kao što su bezbednost i migracije". 

Bugarska Sofija samit, 2018 Izvor: Tanjug/AP/Virginia Mayo

15.23 - Lideri zemalja regiona potpisali su izjavu podrške digitalnoj agendi Zapadnog Balkana. Izjavu su potpisali premijer Crne Gore Duško Marković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedniš‡tva BiH Balkir Izetbegović, predsednik Kosova Hašim Tači.

Izjavu su prihvatili i premijer Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, koji više nisu u Sofiji.

Pored toga, ministri energetike Srbije i Bugarske, Aleksandar Antić i Temenuška Petkova su u Sofiji potpisali zajedničku izjavu o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

15.12 - Premijer Bugarske Bojko Borisov je rekao da će biti problem ako Zapadni Balkan "ostane po strani".

"Treba razmisliti o bržoj integraciji", poručio je Borisov.

Samit Bugarska Sofija 2018, Aleksandar Vučić Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

15.04 - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je na konferenciji za novinare da je integracija Zapadnog Balkana prioritet EU.

Tusk je poručio da agenda za povezivanje nije alternativa ili zamena za proširenje.

"Nema plana B, budućnost Zapadnog Balkana je u EU", izjavio je Tusk.

14.54 - Vučić je s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.  

Dvoje sagovornika su ocenili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapredjenju dijaloga s Prištinom, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Bugarska, Sofija, samit, 2018, Aleksandar Vučić Angela Merkel Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

14.35 - Vućić i premijerka Velike Britanije Tereza Mej su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje Srbija zemlja sprovodi.  

Oni su ocenili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Vučić je pozvao premijerku Velike Britanije da poseti Srbiju.

14.25 - Evropska unija ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, navodi se između ostalog u Deklaraciji iz Sofije kao zaključak Samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

14.13 - Domaćin sastanka, premijer Bugarske Bojko Borisov objavio je na Tviteru fotografiju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, uz rečenicu "Ujedinjeni smo jači".13.50 -  Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji ravnopravan tretman Kosova i liberalizaciju viza, saopštio je njegov kabineta.

Izvor: N1

12.45 - Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, u razgovoru sa Vučićem, rekao da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine.

Izvor: Agencije

12.22 - Vučić je razgovarao sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evrointegracijama i o dijalogu sa Prištinom.Vučić je zamolio švedskog premijera da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Leven je pozdravio ekonomske reforme u Srbiji, kao i napredak na polju evrointegracija, ponudivši pomoć svoje zemlje u daljem procesu, dodaje se u saopštenju.

Samit, Bugarska, 2018, Aleksandar Vučić Izvor: Tanjug/AP/Virginia Mayo

12.10 - Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovarali su u Sofiji, na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, o mogućnostima približavanja razlika u sporu oko imena Makedonije.

11.50 - Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je skepsu povodom mogućnosti proširenja Evropske unije u bliskoj budućnosti. 

Izvor: Agencije

11.08 - Predsednik Vučić je na Tviteru naveo da je, pred početak Samita, razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama.Vučić je, kako je objavljeno, o evrointgracijama Srbije odvojeno razgovarao i s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Samit Bugarska Sofija 2018, Aleksandar Vučić, Sebastijan Kurc, , Johanes Han, Hašim Tači Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

On je imao bilateralne sastanke i sa predsednicom Litvanje Darijom Gribauskajte, premijerom Luskemburga Haviejrom Betelom i ambasadorom Španije Pablom Garsijom čiji premijer Marjano Rahoj ne učestvuje na samitu zbog učešća Kosova.

11.00 - Ministаrkа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаnа Mihаjlović kazala je da je značajno što Srbija prisustvuje Samitu u Sofiji, jer se tamo nalaze svi koji odlučuju o budućnosti Evropske unije (EU).

"Znаčаjno je dа Srbijа bude tаmo gde se rаzgovаrа o povezivаnju, bilo dа je reč o ekonomiji, trаnsportu ili energetici. Vаžno je dа idemo kа EU, ne sаmo Srbijа, već ceo region, jer kаo što mi ne možemo bez EU, tаko ni EU ne može bez nаs", reklа je Mihаjlović zа Televiziju Prvа.

Bugarska, Sofija, samit, ilustracija, 2018, Izvor: AFP/Ludovic Marin
(arhiva)

10.50 - Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je očekivanje da će današnji samit EU i Zapadnog Balkana dati novi zamah evropskoj perspektivi regiona.

Izvor: Agencije

U izjavi novinarima pre početka Samita u Sofiji, Han je rekao da je optmisita i da nova strategija EU za proširenje na Zapadni Balkan jasno naglašava da postoji perspektiva za sve, na osnovu pojedinačnih zasluga.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je ocenio da je moguće da Srbija i Crna Gora do 2025. postignu dogovor o članstvu u EU.

9.57 - Han je posle razgovora sa Vučićem na Tviteru napisao da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".9.12 - Kako je iz Sofije javila reporterka N1, naglasak neće biti na proširenju Unije, već će fokus pre svega biti političko i ekonomsko povezivanje - kako EU sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i zemalja regiona međusobno.

Na marginama Samita dva spora privlače pažnju - grčko-makedonski, kao i Srbije i Kosova, javlja reporterka N1.

Grčka, Makedonija, Alexis Tsipras, Zoran Zaev Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

8.21 - U ovom formatu, lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije poslednji put su se sreli još 2003. godine u Solunu, kada je prvi put regionu obećana evropska perspektiva.

Pred Samit u Sofiji je održan čitav niz bilateralnih sastanaka, između ostalog i sastanak Evropske narodne partije, ali i neformalna večera koju je predsednik Evroposkog saveta Donald Tusk organizovao za lidere zemalja EU.

Visoka predstavnica EU Federika Mogereini, posle sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova u Sofiji poručila je da u dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu treba da bude ostvaren definitivni napredak kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama.

POVEZANE VESTI

Komentari (113)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sanja

Srbija je ostvarila dobru komunikaciju sa svima.

Nina

Srbija sve vise napreduje.

aleksa

Svi se slažemo da je budućnost u ulasku u EU, ali nije fer čime nas ucenjuju i odredjuju nam koji je jedini put i način za to.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Nastavljeno suđenje Radi Trajković, Radoičić se nije pojavio na ročištu 14:05 h

14:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvanović: Ako uđem u UO RTS primenjivaću "buldožer diplomatiju" 13:59 h

13:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić sa ambasadorom Češke: Odnosi dve zemlje čvrsti i stabilni 13:51 h

13:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Hoti u Briselu peva drugu pesmu, garantuje dodatna ovlašćenja za ZSO 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Analitičari smatraju da je Čeku prvi koga je Tači "pustio niz vodu" 13:33 h

13:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Štab: Masovna okupljanja - ugrožavanje zdravlja, nepoštovanje zakona, medicinara 13:02 h

13:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni zbog sumnje da su iznudili 40.000 evra 12:51 h

12:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi Pazar: Lekar osuđen na kućni zatvor zbog zloupotrebe položaja 12:46 h

12:46 h  |  Vesti

loader