Boljević: Izvršna vlast bi da kontroliše sudsku

Boljević: Izvršna vlast bi da kontroliše sudsku

Boljević: Izvršna vlast bi da kontroliše sudsku Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo pravde smatra da bi izvršna vlast trebalo da kontroliše sudsku, po principu "pobedili smo, možemo da radimo šta hoćemo", izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević iznoseći zamerke na predložene izmene Ustava Srbije u delu o pravosuđu.

"I dalje imamo situaciju da Ministarstvo smatra da bi izvršna vlast trebalo da kontroliše sudsku i to po principu mi smo pobedili na izborima, pa možemo da radimo šta hoćemo", rekla je Boljević. 

U nacrtu izmena Ustava, koje je predložilo Ministarstvo pravde, prema oceni Boljević, nema bitnih garancija nezavisnosti pravosuđa, poput finansijske nezavisnosti, slobode govora i slobode udruživanja sudija.

"Ni Visoki savet sudstva neće biti funkcionalan ukoliko bude usvojen predlog o načinu na koji se u Skupštini Srbije biraju njegovi članovi koji ne dolaze iz redova sudstva", smatra Boljević. 

Ona je precizirala da se u nacrtu ustavnih amandmana ostavlja mogućnost da članove Visokog saveta sudstva izabere petočlana komisija i to prostom većinom od tri glasa ukoliko u Skupštini ne bude potrebne većine. 

"To praktično znači da bi tri čoveka u državi odlučivala o sastavu Visokog saveta sudstva", konstatovala je Boljević. 

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava je ocenio da nije jasno ni ko bi sve spadao u "istaknute pravnike", iz čijih redova bi Skupština Srbije trebalo da bira članove Visokog saveta sudstva. Antonijević smatra da Ministarstvo pravde vodi "jaku kampanju" protiv sudske vlasti i da sa tim mora da bude upoznata Venecijanska komisija. 

"Ne znamo ni ko je pisao amandmane na Ustav", istakao je Antonijević i dodao da je Ministarstvo pravde obećalo da će pisanim putem odgovoriti na primedbe na izmene Ustava, ali da to nije učinilo.

Izvor: FoNet

Mišljenje o ustavnim amandmanima dalo i Konsultativno veće evropskih sudija

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da je o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa mišljenje dostavilo Konsultativno veće evropskih sudija.

"Od pet tačaka na koje smo mi ukazali kao problematične, oni su namanje u tri tačke imali isti stav kao i Društvo sudija Srbije", rekla je Boljević. 

Ona je objasnila da je Konsultativno veće evropskih sudija posebno telo Saveta Evrope, kome je Komitet ministara Saveta Evrope poverio da formuliše pravosudne standarde. To telo postoji od 2000. godine i do sada je izdalo 20 mišljenja. Navela je i da Venecijanska komisija ima u vidu standarde tog veća i onda se sa aspekata tih standarda ocenjuje usaglašenost nekog pravnog akta. 

Boljević je rekla da su se u izveštaju posebno izjašnjavali o tome da li se nepropisivanje razloga za razrešenje članova Visokog saveta sudstva, to telo slabi i čini politički podobnim. Ukazali su, kako je rekla, i na način izbora Visokog saveta sudstva i razloge za razrešenje sudija i sastav Visokog savete sudstva. 

"To mišljenje je veoma važno. Videćemo kako će Venecijanska komisija to mišljenje prezentovati svojim članovima", rekla je predsednica Društva sudija Srbije. 

Ona je podsetila i da su se u petak članovi Društva sastali s predstavnicima Venecijanske komisije i da su im ukazali na pet celina koje u preloženim ustavnim amandmanima predstavljaju problem. Među tim problemima su, kako je istakla, i to što predložene izmene omogućavaju da izvršna vlast može da kontroliše sudsku, a Visoki savet sudstva se pretvara u nefunkcionalno telo. Ocenila je i da se ustavnim rešenjima pokušava da se sudije "upregnu" u vrstu ponašanja koja će biti poslušnička, i dodala da u ustavna rešenja nije vraćena garancija nepremestivosti sudija.

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević dodao je da se o ustavnim amandmanima očekuje i mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca. Antonijević je rekao da su s delegacijom Venecijanske komisije razgovarali i o poglavlju 23 u pregovorima Srbije o članstvu u EU i obavezama koje Srbija ima, odnosno o odrebama o minumumu u pravosudnim savetima, naročito u Savetu tužilaca. 

"Ovde se vidi jasna kampanja protiv pravosudja koja vodi smanjenju njegove nezavisnosti kada govorimo o sudijama, ili samostalnosti kad govorimo o tužiocima", rekao je Antonijević.

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Džems

To rade već 6 godina... A, vi ćutite i učestvujete u tome, zajedno sa tužiocima. Kada sve prodje, bićete u udžbenicima kao negativan primer, smejali vam se generacije studenata.

Pale

A bila si protiv Tadica ! Evo ti sad BOLjE

penzoš

Tačno je da je izvršna vlast ušla u sve pore države i da čini jezgro uticaja i na sudske odluke. To što je toga bilo, gotovo da i nije toliko važno, koliko je važno to što je brazda uticaja na sudije danas toliko jaka da je obesmislila ustavom utvrdjeno načelo da sudije sude na osnovu slobodnog sudijskog uverenja. Danas je ta inovacija generalno pravilo koje uvreženo u svest svakog sudije čini njegov strah većim jer bi primenom ustavnog načela sutra mogao da izgubi posao. Narod toga nije svestan, a sudije pogubljene u svom poslu čine doprinos haosu, beznadju i totalnoj pravnoj nesigurnosti kakva nije vidjena ni doživljena na ovim prostorima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Maja Gojković: Nastaviću da pozivam sve šefove poslaničkih grupa na dijalog 07:44 h

07:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović uručio rešenja o unapređenju u čin generala policije i plakete 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1 o vađenju fleka nakon poplava, "spontanim" ali plaćenim mitingašima... 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Bez podela stati u jednu kolonu 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vuk Jeremić u poseti Pasjanu i manastiru Dečani 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvoreno pismo s Filozofskog: Kako predsednik diše, tako policija misli 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UG Ulice za bicikliste blokiralo radove u ulicama od Ruzveltove do Kalemegdana 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Probudimo nadležne u Rektoratu 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

loader