Usvojene izmene zakona o Vojsci, odbrani i BIA

Usvojene izmene zakona o Vojsci, odbrani i BIA

Usvojene izmene zakona o Vojsci, odbrani i BIA Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije i Zakona o odbrani, kao i dopune Zakona o BIA. Cilj izmena je efikasnije funkcionisanje sistema odbrane, izvršavanje zadataka Vojske Srbije, kao i poboljšanje materijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske. Usvojene su i izmene Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja.

Izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije uređuju upućivanje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije po potrebi službe u drugi državni organ ili pravno lice, upućivanje na rad u inostranstvo radi izvršavanja obaveza, mogućnost angažovanja profesionalnih vojnih lica u strukturama međunarodnih organizacija regionalnih inicijativa, kao i uslove za prestanak službe za vreme ratnog stanja.

Predviđeno je i usklađivanje odredbi koje uređuju plate i druga novčana primanja, uvodjenje stanja mirovanja u službi i podizanje starosne granice na 43 godine.

Obezbeđuje se takođe bolji položaj profesionalnih vojnika, podoficira i oficira na službi u Vojsci Srbije na određeno vreme podizanjem starosne granice do koje se može obnavljati ugovor o radu na 53 godine, a za pojedina formacijska mesta ili određene specijalnosti do ispunjenja uslova za odlazak u penziju.

Regulisana su ovlašćenja službenih lica vojne policije, kako bi mogli da primenjuju policijske mere i ovlašćenja usklađujući se sa ovlašćenjima policijskih službenika, predviđenim odredbama Zakona o policiji.

Izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije predviđaju i da se oficiru sanitetske službe i oficiru zvanja nastavnika na službi u Univerzitetu odbrane može, uz njegovu saglasnost, produžiti služba u Vojsci Srbije do 65. godine.

Izmenama Zakona o BIA veća ovlašćenja direktoru

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o bezbednosno- informativnoj agenciji (BIA), kojima je predviđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predviđeno je da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Izmenama zakona je predviđeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Predviđeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Izmenama je predviđeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a da se program i način pohađanja utvrđuje aktom direktora.

Zakonom je propisano da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a da se postupak, merila i način ocenjivanja uređuje aktom koji takođe donosi direktor.

U obrazloženju zakona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i usklađivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Usvojen i Zakon o prometu naoružanja

Skupština je usvojila i Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kojim se između ostalog, omogućava strano ulaganje u državne firme namenske industrije, ali najviše do 49 odsto vrednosti kapitala, pri čemu jedan strani ulagač ne može imati više od 15 odsto učešća u kapitalu.

Predviđeno je da strano ulaganje u proizvodnju naoružanja i vojne opreme koje se realizuje osnivanjem novog pravnog lica u zajedničkom vlasništvu stranog ulagača i Republike Srbije, takođe, može biti do 49 odsto vrednosti kapitala.

Za strano ulaganje Vlada, na predlog Ministarstva odbrane, donosi odluku o načinu izbora i uslovima koje mora da ispuni strani ulagač.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

Podizanjem starosne granice u vojsci se ne pobošljava status pripadnika vojske već se na taj način proširuje broj mogućih vojnika jer veliki broj ljudi napušta vojsku. Isti slučaj sa Oružanim snagama BiH gde su isto uradili pre nekoliko dana. Nekoliko stotina vojnika godišnje napusti službu pa su i oni pomerili starosnu granicu, ali su to otvoreno rekli, a ovde kao uvijeno u poboljšanje statusa.

Maki

Uzas od zakona. Katastrofa sa industrijom.

Majkič

nikad dosta moči i vlasti pa mora da se unaprede ovlaščenja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Monika Karimanović izašla iz bolnice 13:53 h

13:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Neće biti smena u Vladi pre izbora 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao s Dodikom: Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Slučaj sudije Simeunovića 13:13 h

13:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omogućeno plaćanje prekršajnih kazni preko interneta 13:04 h

13:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najbolji sportski novinar u Nišu novac od nagrade donirao za lečenje dece 12:44 h

12:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kopač: U TENT-u emisije gasova veće 4,7 puta, a u Kostolcu 14 puta 11:58 h

11:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uzbunjivač: Spaljeni dokumenti dokazi o kršenju zakona u Komunalnoj miliciji 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

loader