Joksimović: SAD i EU se vraćaju na Balkan, žele da uvedu red

Joksimović: SAD i EU se vraćaju na Balkan, žele da uvedu red

Joksimović: SAD i EU se vraćaju na Balkan, žele da uvedu red Izvor: N1

Evropska unija je bila zaokupljena krizama i defokusirana s regiona Zapadnog Balkana. SAD i EU se sada vraćaju na Balkan, žele da uvedu red i da se odrede jasan pravac, cilj i datum pristupa, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ove nedelje u poseti Srbiji bio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Sastao se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a poruka sa tog sastanka je - Srbija je na putu evrointegracija, ali kosovsko pitanje mora da bude rešeno. Ova poseta dogodila se uoči predstojećeg Samita EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Sofiji 17. maja.

"Radi se o značajnom samitu, prvi put od 2003. da se održava samit u ovakvoj formi. EU je izbegavala da drži samite sa zemljama Zapadnog Balkana, ja sam neformalno predlagao da se krene ka ovoj formi skupova, ali nije se čulo. Bitan je kontekst u kome se drži, Evropska komisija je dala inciijativu kjojom se podstiče proširenje i daje se indikativan datum o članstvu. Jako je važno da je Srbija uključena, dešava se novi veliki nered u svetu, vidimo sankcije SAD Rusiji, mere prema Kini. Brtianija izlazi iz EU, na stolu su mnogi predlozi za reformu EU, tu je i rasprava o budžetu EU", kaže bivši šef misije Srbije pri Evropskoj uniji Duško Lopandić.

Govoreći o formi Samita, Aleksandra Joksimović je rekla da su se približili modelu kojim će biti zadovoljne sve strane. Ona je istakla da je EU bila zaokupljena krizama, ali da se sada, zajedno sa SAD, vraća na Zapadni Balkan.

"Srbija ima otežavajuću okolnost, politički kritierijum odnosa sa Kosovom, dok se to ne reši ne može da se posveti reformama i usklađivanju zakonodavstva sa EU. Imamo pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, Španija je zaoštrila stavove i tu imamo dileme šta će se dešavati na sofijskom samitu. Uverena sam da će se pronaći rešenje i da će sve zemlje EU učestvovti na samitu i to je snažna poruka Zapadnom Balkanu. Jedna od formi je da će deklaracija biti potpisana od strane svih članica EU, ali ne i od zemalja Zapadnog Balkana", navodi Joksimović.

Duško Lopandić Izvor: N1

Joksimović smatra da je u interesu i Zapadnog Balkana i Srbije i Prištine da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo.

"Biće to izuzetno značajan trenutak za Zapadni Balkan. Čini se da postoji značajan momentum da se određene teme pokrenu s mrtve tačke", poručuje Joksimović.

Ona kaže da će tri teme biti u fokusu u Sofiji - to su vladavina prava, bezbednost i borba protiv kriminala i korupcije, ali i pitanje infrastrukture i digitalizacije regiona.

Lopandić smatra da je ključan ekonomski aspekt, odnosno pitanje kako da se postigne viši rast, jer je, kaže, region jako malo napredovao.

"EK je naglasila ovaj aspekt, tražimo da se povećaju strukturni fondovi, da se region iz ugla Brisela posmatra kao prostor koji je i njihov zajednički. Ima prostora da se razvija saradnja po pitanju tržišta i investicija", rekao je Lopandić.

On smatra da nam na putu ka EU treba što više prijatelja.

"Imamo zemlje koje su tradicionalno spremne da nam pomognu. To su Mađarska, Italija, Švedska, sada Nemačka zauzima centralno mesto. Treba da se radi s drugim zemljama, Francuska je tu ključna. Drugi dogovor o EU treba da postignu Nemačka i Francuska i druge zemlje će da se okupe oko njih".

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Сава

Европска унија није у стању да уведе ред на својој територији; Грчка, Шпанија, мигранти, тероризам... Нека, хвала лепо. Поштедите нас, молим Вас, УСА и њиховог "реда"! Од краја Другог светског рата праве неред (благо речено) где год стигну.

Kun

Samo da to uvodjenje reda ne bude kao 1999.

ЈЧ

Проблем Србије и Косова у Србији је решен резолуцијом 1244 само га треба спровести.На крају крајева у том споразуму је Србија већ учинила највеће уступке према тој покрајини кад је у питању њихова аутономност.Свако друго настојање је насилно и потенцијално изазивање немира.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz centralne Srbije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

loader