Opozicija tvrdi da izmene zakona daju veća ovlašćenja Vulinu

Opozicija tvrdi da izmene zakona daju veća ovlašćenja Vulinu

Izmene zakona o odbrani i o Vojsci, na koje je i tokom javne rasprave iznet niz primedbi, danas su na gotovo isti način komentarisane i pred skupštinskim Odborom za odbranu i unutrašnje poslove. Predložene izmene, tvrdi opozicija, daju veća ovlašćenja ministru odbrane, čak i u delu o kojem bi trebalo da se stara isključivo struka.

Izvor: N1

Kao jedan od malobrojnih civila u sistemu odbrane i dosad je imao široka ovlašćenja. Od sada će imati još šira.

U nadležnosti ministra odbrane ubuduće će biti i neka ovlašćenja načelnika Generalštaba - Aleksandar Vulin lično će odlučivati o prijemu civila u službe Vojske i to bez javnog konkursa, a direktno će određivati i koga će, izvan sistema odbrane, obezbeđivati vojna policija.

"Za to postoji uprava u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno u policiji, koja štiti sve civile plus policajce. Nema nikakvog razloga da se stvara takva mogućnost da vojne službe, vojna policija štite neke... i to nije čak definisano koje kategorije", smatra predsednik Nove stranke Zoran Živković.

To je, kažu u Ministarstvu odbrane, samo unošenje u Zakon onoga što u praksi već postoji - da ministar postupa po nalogu nadležih službi o tome koga će vojna policija štititi.

"Ministar odbrane samo donosi odluku o tome. On praktično donosi odluku i raspoređuje i kaže da će taj i taj obavlja po proceni službi bezbednosti i po odluci odbora. Imamo i uredbu Vlade o tome i na osnovu toga ministar donosi svoju odluku. On je i dosad to donosi i radio", kaže sekretar Ministarstva odbrane Zoran Lazić.

Iako u ministarstvu tvrde da zaštitu vojne policije može da dobije samo bivši državni funkcioner, u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku upozoravaju da to predloženom izmenom zakona nije jasno naznačeno, jer se pominje samo kategorija civila.

"Ministru odbrane date ovlašćenja, pa sad on može da dodeli vojnu policiju kao zaštitu bilo kom civilu, bilo to član Vlade ili neko ko nema nikakve veze sa Vladom ili neko ko ima samo privatne veze sa nekim članom Vlade. Na neki način stvara se rizik da vojna policija počne da se koristi i kao nečije privatno obezbeđenje, što nije baš u skladu sa mandatom Vojske Srbije", smatra Katarina Đokić. 

Zabrinjavajuća je, kaže naša sagovornica, i izmena prema kojoj Vojna policija više nije u obavezi da civile, koje zatekne u vršenju krivičnog dela, preda na dalji postupak redovnoj policiji.

Na sve te sporne promene civilni sektor poslao je ministarstvu svoja mišljenja i predloge, ali ništa od toga nije se našla u tekstu koji je prosleđen Skupštini.

Komentari (26)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag

I šta OPOZICIJA preduzima povodom ovoga!!!!!?????

Stormtrooper

Demokratija, kapitalizam i liberalizam. Sloba možda nije 5 oktobra izvodio vojsku na narod. Ali budite sigurni da ovi hoće i pucaće. Kao što su amerikanci radili kad su bili protesti protiv rata u Vijetnamu.

Budjoni

Sa ovakvom "opozicijom", doguraće Vulin i do "Generalisimusa". Kakav trio na zidu, Staljin, Franko, Vulin.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Počeli radovi na sređivanju dela Platoa Dimitrija Tucovića 11:56 h

11:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Manter: Vučić spreman da razgovara o sporazumu s Kosovom, ne i da potpiše papir 11:24 h

11:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mogerini i predstavnici Zapadnog Balkana podržali nastavak dijaloga 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

ORCA o akciji "Srbske časti": Niko nema pravo da preuzme ulogu države 10:50 h

10:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antonijević: Opet sastanci na FPN ukoliko bude potrebe 10:38 h

10:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Toskić: Zakon o zaštiti podataka - nespretna kombinacija prevoda dva dokumenta 10:35 h

10:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Mere o izbornim uslovima u roku do tri meseca, neke i ranije 09:12 h

09:12 h  |  Vesti

loader