Janković: Jesam za udruživanje, ali Dverima tu nije mesto

Janković: Jesam za udruživanje, ali Dverima tu nije mesto

Janković: Jesam za udruživanje, ali Dverima tu nije mesto Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije, ali je i dodao da u okvirima te saradnje nema mesta za politike i organizacije poput Dveri, koje, kako je rekao, smatraju da je Ratko Mladić heroj a da žene nemaju pravo na abortus.

Janković je kazao da postoji više predloga za udruživanje opozicije, ali da PSG smatra da ne može biti kompromisa oko vrednosti kao što su izgradnja moderne, evropske Srbije, poštovanje ljudskih prava i demokratskih institucija.

"Nismo ušli u priču o udruživanju opozicije da bismo na izborima dobili neki procenat glasova više već da bi ponudili rešenja da građani žive kvalitetno. Nije dovoljno biti protiv Aleksandra Vučića već treba ponuditi rešenja", kazao je Janković.

On je kazao da je posle razgovora sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i drugim predstavnicima opozicije, PSG usamljen u stanovištu da Dverima nema mesta u eventualnom opozicionom savezu.

"Kada nam neki prete da ćemo doživeti sudbinu Srpskog pokreta obnove, mi kažemo da ne želimo da učestvujemo u sudbini nekog novog DOS-a, već želimo da radimo u interesu budućnosti Srbije. Ušli smo u ovo da bi Srbija izgledala drugačije", kazao je Janković, dodavši da PSG ne bi prihvatio ni eventualno učešće DSS-a u nekom savezu opozicije. 

Predsedništvo Pokreta slobodnih građana jednoglasno je ranije zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv, jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage.

Porazan izveštaj Evropske komisije, Srbija na putu "šešeljizacije"

Saša Janković ocenjuje da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU "porazan" i da predstavlja, kako je rekao, "sliku života u Srbiji u kojoj vladaju korupcija, politički uticaj na sudstvo a sloboda medija i izražavanja su ugroženi". Navodeći da je Srbija za četiri godine otvorila i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja sa EU, Janković je ocenio da će, ukoliko nastavi tim tempom, zemlji biti potrebno sedamdesetak godina za zatvaranje svih poglavlja.

"Srbija nikad nije dobila negativniji izveštaj. Oni koji su zaduženi za evrointegracije bi u najmanju ruku morali da podnesu ostavke posle ovoga jer Srbija nema druge perspektive osim evropske. Ako nas neko argumentovano ubedi da treba da se okrenemo Istoku, tada ćemo promeniti stav", naveo je lider PSG.

Janković je ocenio da se Srbija nalazi na putu "šešeljizacije" i da se vlast lažno zalaže za približavanje EU.

"Imamo lažnu demokratsku i lažnu modernu državu. Srbijom danas vlada Vojislav Šešelj što se vidi ne samo po tome da su njegovi nekadašnji najbliži partijski saradnici danas na funkcijama predsednika Srbije, predsednika parlamenta ili guvernera Narodne banke već i po tome što funkcioneri SNS-a, poput Vladimira Đukanovića, kažu da oni koji osuđuju Šešelja, time napadaju Srbiju", kazao je Janković. 

Ne bih potpisao nezavisnost Kosova

Upitan za stav o rešenju statusa Kosova i Metohije, Janković je rekao da ne bi potpisao nezavisnost Kosova ali je i dodao da ne bi sprečavao njegov demokratski razvoj, uključujući i prijem u medjunarodne organizacije poput UN, ako to vodi boljem životu i Srba i Albanaca.

"Umesto što čekamo da nam neko nametne rešenje, moramo sami biti inicijator rešenja. Ne borimo se za teritoriju već da štitimo ljude. Kosovo bi moglo da dobije stolicu u UN, poput nekada Belorusije ili Ukrajine, ali da zauzvrat istog momenta Srbi dobiju pravo na autonomiju tako da ZSO ne bude nevladina organizacija, da naše crkve i manastiri imaju eksteritorijalni status a da imovina Srbije ostane u njenom vlasništvu", kazao je Janković.

POVEZANE VESTI

Komentari (99)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Slažem se u potpunosti.

Marko

Sve sam ubedjeniji da ovaj tip ima neku vrstu indirektnog zadatka da što je više moguće oslabi i uspori opozicioni blok... situacija je takva da bi pod hitno moralo da se dejstvuje što konkretnije,a on stalno nešto davi i usporava...

Veste

Bas to !

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dačić o izjavi Skata: Kao da su SAD podrškom Kosovu na pravoj strani istorije 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sudija Miodrag Majić objavio zbirku tekstova pod nazivom "U ime naroda" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladenović za N1: Vučić je batler evropske politike, revolt građana ogroman 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

NURDOR: Nedopustivo da se pravila zanemaruju, zaštita zdravlja dece prioritet 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Broj zatvorenika se ne menja, alternativne mere "statistička greška" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Birački spisak za nadležne nikada ažurniji, stručnjaci nisu saglasni 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Od opozicionih stranaka samo DS bojkotovao sednicu Skupštine Novog Sada 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolog: Vučićeva poseta hematoonkološkom dečjem odeljenju nije bila razumna 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

loader