Dragojlović o pregovorima s EU: Deset puta brže da radimo

Dragojlović o pregovorima s EU: Deset puta brže da radimo

Dragojlović o pregovorima s EU: Deset puta brže da radimo Izvor: N1

Mislim da možemo da zaključimo pregovore sa Evropskom unijom do 2023, ali ne ovim tempom. Kada bismo deset puta brže krenuli da radimo, i ako se otklone sve političke prepreke u poglavljima 23 i 24 u druguim poglavljima nema onoga što država ne može lako da uradi, smatra Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa.

Nataša Dragojlović kaže da imamo dva pogleda na realnost u kojoj se Srbija nalazi na putu u EU. Ministarka Jadranka Joksimović je dala ocenu iz ugla Vlade, doj je s druge strane ocena Sema Fabricija koji govori iz ugla EU, koja ocenjuje napredak Srbije.

"Nagađali smo da li se u nekim oblastima dešavaju reforme, sada možemo da vidimo u kojim se delovima reforme događaju ili ne. Usklađujemo zakone jednim zadovoljavajućim tempom, ali u nekim delovima nema pomaka, i treba da vidimo šta je obrazloženje za kašnjenja", kaže Dragojlović.  

Ona navodi da je u okviru političkih kriterijuma najvažnije pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine i napredak u briselskom dijalogu, što je, kaže, uslov svih uslova.

"Drugi set pitanja koji je krucijalan smešten je u poglavlja 23 i 24, tu je vladavina prava i promena ustava, to su takođe velika pitanja koja predstavljaju ozbiljan izazov, treći set je sloboda govora i medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dostupnost informacijama od javnog značaja".

Na pitanje da li očekuje da u sledećem izveštaju imamo i promene Ustava, Dragojlović kaže da se nada da hoećmo, jer nema političkih prepreka da se krene u reforme.

Dragojlović je objasnila da Evropska komisija posmatra napredak na nekoliko nivoa i dodaje da može da se prati šta je urađeno.

"Zakoni, takođe, nisu loši, dobri su u toj oblasti, implementacija je problem. Dobro je što postoji Nacionalna akademija za javnu upravu gde će se vršiti obuka, dosta treba da se uradi na primeni dobrih propisa. Iz vlade odlaze visokokvalifikovani ljudi koji govore jezike, depolitizacija je uslov, možete da donesete zakone, ako ih administracija ne sprovodi kako valja, onda je primena upitna, a primena se u ovoj fazi očekuje, jer nama je članstvo najizvesnije do 2025 od svih država Balkana", ističe ona.

Što se tiče slobode izražavanja i medija, Dragojlović smatra da je dobro što je ministarka Jadranka Joksimović poslala poruku da je vlada spremna da radi i da je Konvent spremio set preporuka.

"Jer se opasnosti po slobodu govora ne nalaze samo u poglavljima 23 i 10, nalaze se i u poglavljima koja se tiču ekonomije, mi smo sve to spakovali u jedan izveštaj. Da ministar kulture i informisanja uvaži šta struka ima da kaže. Polazilo nam je za rukom da iskomuniciramo s vladom jako dobro stvari, unapredili smo plan za poglavlje 24. Vlada okleva kada je u pitanju sloboda medija, verujem da će doći do pomaka, naravno da će vlada pokušavati da zadrži kontrolu i nad sudstvom i nad medijima, ali tu je civilni sektor koji obezbeđuje checks and balances".

Komentarišući incident u Skupšti Srbije, odnosno prekid posete delagacije hrvatskog Sabora, jer je Vojislav Šešelj vređao njihovu delegaciju i gazio zastavu Hrvatske, Dragojlović je rekla da je to povratak u pretpolitičko doba.

"Parlamentarizam je sigurno nazadovao iako to ne piše u izveštaju. Parlamentarni život ne služi nikome na čast, čast izuzecima, ali ovi incidenti ne govore ništa dobro, to zemlji ne služi na čast, samo fale suzavac i obračuni, sve ostalo liči na pretpolitičko doba i svi smo dužni da to osudimo".

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan Č.

Nažalost Srbija je krenula u ključne pregovore u zao čas barem što se tiče EU. Problemi sa migrantima, eventualana vojska, nejedinstvo među članicama, problem sa Katalonijom i moguća reformacija celog sistema EU su veliki problemi pred kojima se Brisel trenutno suočava. Spoljna politika još više otežava. No bez obzira na sve verujem da ćemo do predviđenog roka ući u tu staru ili novoreformisanu Uniju.

wasa

Sta je ona ucinila za brze napredovanje.

Volume

Gde je vladavina prava i poglavlje 23??!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tači: Kosovo je spremno za mirovni sporazum sa Srbijom 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poništavanje glasova iz Srbije loše po koaliciju Samoopredeljenja i DSK 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u trodnevnoj poseti Francuskoj 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voz iskliznuo sa pruge kod Mladenovca, nema povređenih 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija i ceo svet obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Mini Šengen" naišao na osudu Prištine, kažu - vodi u novu Jugoslaviju 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stupar: Srpska desnica "prepisivački" projekat Vučića i BIA 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Četiri osobe uhapšene zbog malverzacija u Prvom partizanu 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

loader