Majstorović: 2025. je već sutra, ali Srbija to može

Majstorović: 2025. je već sutra, ali Srbija to može

Majstorović: 2025. je već sutra, ali Srbija to može Izvor: N1

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike rekao je, komentarišući Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije da treba pojačati političku volju da se ubrzaju reforme i proces približavanja zemlje članstvu u EU.

"2025 (kao mogući termin priključenja) je sutra, to je izuzetno blizu u odnosu na ono gde se sada nalazimo, ali iskreno verujem da imamo kapacitet da to uradimo. Treba pojačati političku volju da se neke stvari poguraju brže", kazao je on u Danu uživo.

Majstrović je dodao da je potrebno da se elementarno uvažavanje svega što je opozicija i drugačiji argument, dovede na viši nivo, jer "ne pristupa Uniji Vlada već čitavo društvo i svi moraju da budu uključeni u taj proces".

 "I sam izveštaj Evropske komisije poziva na veću inkluzivnost, tj uključenost svih delova društva u proces integracije u EU. Važno je otvoriti ovaj proces što je moguće više i obezbediti jednako razumevanje onoga što je obaveza Srbije", rekao je on.

Upitan kako ocenjuje Izveštaj EK on je rekao da nije dobro stavljati "predznak" ispred tog izveštaja jer on predstavlja obektivan presek stanja u kojem se Srbija nalazi.

"To je vrlo kompleksan izveštaj koji predstavlja dobru osnovu za javnu debatu, uključivanje svih delova društva da bi se postoglo identično razumevanje poruka koje su sadržane u izveštaju", kazao je.

U izveštaju se navodi i da ukupna brzina napretka Srbije zavisi od napretka u oblasti reformi, posebno brže reforme pravosuđa, kao i normalizacije odnosa sa Kosovom.

Majstorović je ocenio da su se dostigle granice "konstruktivne dvosmislenosti" o tome šta je normalizacija odnosa u Beograda i Prištine, jasno je da je pojačana aktivnost oko tog procesa i u Beogradu i Prištini i Briselu.

"Došlo je vreme da se do kraja mandata ove EK postigne zajedničko tumačenje kako ce Beograd i Priština normalizovati odnose", rekao je on i dodao da treba da budemo spremni da se posvetimo ispunjavanju svih kriterijuma koji će dovesti Srbiju do članstva u EU.

Majstrović je rekao i da izveštaju postoje ozbilne zamerke kada je u pitanju vladavina prava, zamerke su upućene i povodom uticaj politike na medije, sudove, sprečavanje dijaloga u parlamentu.

"To su ozbiljne zamerke koje vidite kad analizirate tekst", kazao je. "Važno je prepoznati trenutak, apelujem na resorno ministarstvo da pažljivo analizira dokument", dodao je.

On je rekao i da ovaj izvešaj čitaju i države članice i na osnovu njega donose političke odluke da li je Srbija spremna da krene dalje u porcesu integracija ili ne.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eva

Makron je rekwo da nece u skorije vreme, a ta 2025 je manje od skorijeg vremena ako je sutra, tako da ce tek tamo neke 2030+.

Milos

Srbija moze u EU 2025. samo ako prizna Kosovo, pa je preko reda puste u to drustvo. Kao sto su uradili sa Bugarskom i Rumunijom. Ako cemo realno, Srbija gradi te neke mostove sa EU, ali veoma sporo, pa ne ocekujem ulazak u EU pre 2030.

Mozda 2052

Podrazumeva se da ni pod kojima uslovima Srbija, a ni ostali kandidati nemaju ni promil sanse da postanu clanovi EU. Niti ce biti priblizno spremni, niti ce EU uopste vise primati nove. To su jednostavne i ocigledne cinjenice

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dačić o izjavi Skata: Kao da su SAD podrškom Kosovu na pravoj strani istorije 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sudija Miodrag Majić objavio zbirku tekstova pod nazivom "U ime naroda" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladenović za N1: Vučić je batler evropske politike, revolt građana ogroman 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

NURDOR: Nedopustivo da se pravila zanemaruju, zaštita zdravlja dece prioritet 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Broj zatvorenika se ne menja, alternativne mere "statistička greška" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Birački spisak za nadležne nikada ažurniji, stručnjaci nisu saglasni 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Od opozicionih stranaka samo DS bojkotovao sednicu Skupštine Novog Sada 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolog: Vučićeva poseta hematoonkološkom dečjem odeljenju nije bila razumna 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

loader