Šabić: Srbija nespremno dočekuje uredbu o zaštiti podataka

Šabić: Srbija nespremno dočekuje uredbu o zaštiti podataka

Šabić: Srbija nespremno dočekuje uredbu o zaštiti podataka Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da Srbija nespremna dočekuje uredbu Evropske unije o zaštiti podatka o ličnosti, iako će ona uticati na građane i privredne subjekte u zemlji.

"Uredba će biti relevantna za naše građane i za privredne subjekte, koje tretiramo kao najinteresantniji deo naše ekonomije. Svi koji posluju na evropskom tržištu, ne treba da imaju iluzuju da je EU samo proklamovala pravila, ona ima instrumente i kako da primeni sankcije za kršenje uredbe", rekao je Šabić.

On je to kazao na početku dvodnevne međunarodne konferencije koja je posvećena Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti, koja će posle dve godine od donošenja, početi da se primenjuje 25. maja 2018. godine.

On je istakao da će kancelarija poverenika pomoći građanima i privrednim subjektima kako bi bili spremni za primenu Uredbe, posebno jer se u Srbiji "ugrožavanje prava na privatnost i zloupotreba ličnih podataka ne doživljavaju kao ozbiljan delik". 

Šabić je naglasio da nadležni organi u takvim slučajevima reaguju "mlako" i često ne izriču sankcije. 

"Mi u Srbiji smo pokušali da pratimo trend zaštite podataka o ličnosti, nažalost ni dovoljno kvalitetno, ni dovoljno brzo", istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, uredba je dugo očekivan "simbol otpora" trendu koji je izgledao zastrašujuće i koji je ostavljao utisak da će pravo na privatnost nestati.  

"Ova uredba uspostavlja novi standard, nov kvalitet na evropskom prostoru i Srbija će morati da harmonizuje svoja pravila u skladu sa njom", istakao je Šabić i dodao da je usvojen nov zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kakav je predlagao, da bi nas on "značajno približio" usvojenoj Uredbi.

Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da živimo u digitalnom svetu, u kom je ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na privatnost.  

On je podsetio da kada putujemo, koristimo kreditne kartice, telefoniramo i koristimo društvene mreže, ostavljamo svoje lične podatke koji odlaze "u nebo".  

"Ovo je veoma važno, Srbija je posvećena digitalizaciji, uvodi e-upravu, zbog toga je zaštita podataka još važnija i pravila Srbije moraju da budu usklađena s normama EU. Srbija mora da zaštiti svoje gradjane u digitalnoj eri", naglasio je Bjornstad.  

"Podaci su kao nafta za digitalnu ekonomiju"

Šef misije OEBS u Srbiji Andrija Orizio istakao je da nova uredba ima za cilj da kontroliše kako se kreću i ko koristi osetljive informacije, ali i da istovremeno obezbedi ekonomski razvoj.  

"Ovo je nešto što dotiče svakog građanina, što se odnosi na kompanije i zato je neophodna standardizacija pravila u svim zemljama u Evropi. Primena ove Uredbe znači podržavanje najviših standarda u zaštiti podataka o ličnosti", kazao je Orizio i dodao da će OEBS značajno pomoći kancelariji poverenika.  

šabić Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da uredba ima savremena i fleksibilna pravila od koje će koristi imati i kompanije i potrošači. 

"Podaci su kao nafta za digitalnu ekonomiju, podaci treba da teku u EU i izvan EU. Nova uredba to omogućava, ona je napravljena da zemlje kandidati obezbede da se građani, potrošači i kompanije osećaju sigurno i da imaju poverenje u digitalno tržište", rekla je Norčič Štamcar.  

Ona je istakla da je primena Uredbe, povezana sa opštim napretkom Srbije na njenom putu ka EU i najavila da će Delegacija anlizirati tekst, kao i stepen konsultacija o novom Zakonu o zaštiti podataka o ličinosti.

Irina Sahakijan Veter iz Saveta Evrope naglasila je da kada građani konkurišu za novi posao, idu kod lekara, posećuju društvene mreže, plaćaju račune - ostavljaju lične podatke za koje niko ne zna gde završavaju.

"Zašto se lični podaci koriste, sakupljaju i procesuiraju, zato što su oni osnov za donošenje političkih i poslovnih odluka", rekla je ona i dodala da pravo na zaštitu podataka o ličnosti treba da bude osnov funkcionisanja demokratskih društava.  

Ona je podsetila da je pre skoro tri decenije Savet Evrope doneo Konvenciju 108 o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, koju je i Srbija potpisala.  

Detalje ima Emina Kovačević:

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sara

Poverenik je poslednja preostala državna institucija koja radi u interesu građana. Strah me i da pomislim kako će stvari izgledati kad gospodin Šabić više ne bude poverenik.

...

A koji je zakon Srbija dočekala spremno, zakone i onako donosimo fiktivno, u praksi zakon je kako stranka kaže...

Ja sam otišao

E moj Šabiću, šta ja našim podacima u APR?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Saobraćajna nesreća na auto-putu "Miloš Veliki", jedna osoba poginula 21:52 h

21:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog časa, protest ispred Skupštine 21:52 h

21:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest ispred Skupštine zbog najavljenih mera 21:48 h

21:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor "Banjice": Za deset sati primljeno 115 pacijenta, do jutra još 150 21:46 h

21:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SZS i NDMBG: Najavljene mere "političko iživljavanje" i "alibi za nesposobnost" 20:46 h

20:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nemačko ministarstvo: Potreban sveobuhvatan sporazum Srbije i Kosova 19:55 h

19:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sjenica "tužna i pusta", broj preminulih i zaraženih u Srbiji sve veći 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić najavio policijski čas od petka do ponedeljka 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

loader