Kritike konačnog nacrta izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Kritike konačnog nacrta izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Kritike konačnog nacrta izmene Ustava u oblasti pravosuđa Izvor: Screenshot

Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo pravde poslalo Venecijanskoj komisiji, "sprint unazad" s ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva. Kritike uputila i predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

Stefanović je za agenciju Beta rekao da konačna verzija Nacrta izmena Ustava ne donosi suštinske razlike u odnosu na incijalni tekst na koji je struka ranije upozoravala. 

"Velika većina primedbi struke koje se odnose na tužilaštvo nije prihvaćena. Predloženi amandmani dovode do sprinta unazad sa ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva", ocenio je Stefanović. 

Prema njegovim rečima, ključan problem je taj što je smanjen broj tužilaca koje bira struka u tužilačkom savetu na četiri od ukupno 11 članova. On je rekao da pet članova koji su istaknuti pravnici, bira parlament a da još dva člana ministar pravde i Vrhovni javni tužilac.

Stefanović je ocenio da je na taj način izvršena relokacija političkog izbora sa skupštine na Visoki savet tužilaca, koje postaje "radno telo parlamenta". 

"Nije nam jasno koja je onda funkcija takvog Saveta koji će većinom glasova onih koji nisu tužioci odlučivati o izboru šefova tužilaštva i njihovih zamenika, kao i o disciplinskoj odgovornosti. Na ovaj način stvara se sistem potpune kontrole rada tužilaštva od političke elite", rekao je Stefanović. 

On je rekao da bez isključivanja političkog uticaja "najosetljiviji i najvažniji slučajevi nikada neće doći na sud" i da neće moći da se sprovede antikorupcijska politika. 

"Čudno je da je prošla vlada u svom akcionom planu navodila da u sastavu Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca mora da bude bar polovina sudija i tužilaca, dok je ova vlada zaključkom usvojila predloženi nacrt Ustava u kojem su sudije i tužioci u ovim telima u manjini", kazao je Stefanović. 

Dodao da je to u suprotnosti sa Strategijom za reformu pravosuđa i pratećim Akcionim planom i odlukom Evropskog suda za ljudska prava koji je ocenio da o disciplinskim postupcima nosioca pravosudnih funkcija treba da odlučuju nosioci tih funkcija. Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Boljević: Institucija VSS još više unakažena

dragana boljević Izvor: N1

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kritikovala je konačan nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa navodeći da su pojedine odredbe drastično pogoršane "čime je omogućena politička kontrola sudija".

Kao najveću manu predloženog teksta, Boljević je navela da je institucija Visokog saveta sudstva (VSS) "još više unakažena".

"Konačno rešenje predvidja da VSS ima 10 članova, od čega polovinu sada može da bira troje političara. Na taj način je VSS izgubio svoju svrhu postojanja", rekla je Boljević za agenciju Beta.

Ona je objasnila da je to omogućeno odredbom, koja predviđa da ukoliko se ne postigne dvotrećinska većina o izboru pet članova, njih bira Komisija koju čine predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, republički tužilac, zaštitnik građana i predsednica Skupštine Srbije.

Boljević je ocenila da je posebno opasno rešenje koje podrazumeva da ako su mišljena članova Visokog saveta sudstva podeljena, da će to telo biti raspušteno.

"To je neka vrsta kazne za one koji neće da pokleknu političarima. Očigledno je da VSS hoće da zadrže kao paravan, da bude telo bez glave koje ne može da donosi odluke iz svoje nadležnosti", kazala je predsednica Društva sudija Srbije.

Dodala je da su nadležnosti Visokog saveta sudstva smanjene i da više neće moći da odlučuje o programima obuke na Pravosudnoj akademiji, koja i dalje prema njenim rečima ostaje "politički filter" za izbor sudija.

Boljević je pohvalila to što je vraćena zabrana svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, što je izbrisana odredba o nespojivosti vršenja sudijske funkcije, kao i što se odustalo od odredbe koja predviđa mogućnost premeštanja sudija, ali je i skrenula pažnju da konačni tekst ne zabranjuje preseljenje sudija koje može da traje godinu dana i koje može da se produžava.

Antonijević: Korak napred, korak nazad

milan antonijević Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je da konačan tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa može da se shvati kao igra "korak napred, korak nazad".

On je agenciji Beta kazao da je prereno za definitivnu ocenu teksta izmena Ustava, ali je upozorio da predložena rešenja omogućavaju da izbor članova Visokog saveta sudstva "ostane u potpunosti van pravosuđa".

"Problematična je odredba koja omogućava ministru pravde da pokreće disciplinske postupke protiv sudija, jer bi to znači dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku", kazao je Antonijević.

On je ocenio i da je definicija "istaknuti pravnik", na koju su strukovna udruženja i civilno društvo imali zamerke, sada "previše sužena".

"Dobro je što se uzima 10 godina iskustva, ali po toj definiciji istaknutim pravnikom se ne može smatrati neko ko nema pravosudni ispit, po čemu profesori prava ne mogu da budu istaknuti pravnici", rekao je direktor JUKOM-a.

Antonijević je kazao da će sednica Nacionalnog konventa, zakazana za 23. april, biti dobra prilika da se uradi kvalitetna analiza konačnog teksta, na koji veruje da će Venecijanska komisija staviti zamerke.

"Ne znam da li će u celosti ceniti tekst, ali će svakako imati zamerke na odredbe", kazao je Antonijević.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dex

Meni se cini, po americkim filmovima, da kod njih tuzioce postavljaju senatori, mozda cak i gradonacelnici, pa posto je demokratija lako se promeni tuzilac ili politicar koji ga je postavio. Mozda je kod anglosaxonskih naroda velika kazna smenjivanje... Mislim da je slucaj luke bgd, koji je od strane eu oznacen kao sumnjiva (kriminalna) privatizacija, uznemirila dosta gradjana srbije. A visoko sudstvo ili ta njihova udruzenja ne haju, a satro donose odluke u ime naroda. Promenite onda odluke u ime visokog sudstva i visokog tuzilastva po nasem tumacenju zakona. Jer po njima kontraverzni biznismen nije kriminalac jer tako im ne pise u ustavu. XD

registrovan citalac

Svaki predstavni neke EU komisije koji dodje u Srbiju, ima samo reci hvale za ono sto se radi. ALi nasi sve kritikuju i osudjuju. Pa se da li nas ovi iz EU lazu, ili ne znaju prave vrednosti, ne poznaju zakon, demokratiju? Ili su ovi nasi pristrasni, pa kritikuju?

Batina iz raja izašla

U kom' to univerzumu?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Organizator otkazane debate u Nišu objavio snimak "poplavljene" sale 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: U Srbiji više od 4.500 divljih deponija, većina na obalama 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pressing: Legalizacija "poklona male vrednosti" ponižava lekarsku struku 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona" u Subotici u novom obliku, fokus na lokalnim temama 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Ambasadi Mađarske u Beogradu osvanuli uvredljivi grafiti i kukasti krstovi 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije, traži rezoluciju 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Vesti

loader