Koalicija prEUgovor: Srbija stagnira ili nazaduje na EU putu

Koalicija prEUgovor: Srbija stagnira ili nazaduje na EU putu

Koalicija prEUgovor: Srbija stagnira ili nazaduje na EU putu Izvor: N1

Srbija stagnira ili nazaduje u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24, u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, istakle su u Novom danu Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, čije su organizacije deo Koalicije prEUgovor.

Nova EU Strategija proširenja na Zapadni Balkan je objavljena u februaru i najavila je moguć datum članstva Srbije u Uniji. Uskoro će Evropska komisija objaviti i Izveštaj o Srbiji. Koalicija prEUgovor predstaviće danas svoj nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24,​ kao i ocenu pristupa Vlade Srbije i Evropske unije reformama.

Kakva je trenutna slika kada je reč o vladavini prava, ljudskim pravima i borbi protiv korupcije - o tome u temi jutra govore i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku podsetila je da se u Strategiji EU vladavina prava ističe kao ključ i preduslov za sve ostale reforme.

sonja stojanović gajić Izvor: N1

Srbija u poslendjih šest meseci, međutim, nije ostvarila nikakav značajni napredak, jedino je usvojen Akcioni plan o usaglašavanju zakona sa evropskim zakonodavstvom, koji predviđa da svi zakoni budu usaglašeni sa evropskim do 2021. godine, a da se u potpunosti primenjuju do 2023, navodi Stojanović Gajić.

Institucije su, kako kaže, bile nepotrebno zaustavljane zbog lokalnih izbora u tri grada, kada parlament nije radio dva meseca zbog čega nisu usvojeni zakoni koji su još u decembru u skupštinsku proceduru ušli po hitnom postupku, bez prethodne javne rasprave.

Predloženi zakoni o policiji, BIA, odbrani i vojsci pritom snižavaju nivo demokratske kontrole nad tim institucijama, ukazuje Stojanović Gajić i navodi primer iz zakona o policiji gde je ministru unutrašnjih poslova omogućeno da u izuzetnim okolnostima, koje nisu definisane, zaposli policajca ili mu omogući napredak u službi.

Stojanović Gajić dodaje i da će, prema informacijama koje ima iz Brisela, izveštaj Evropske komisije o Srbiji biti kritičniji.

Žene su prve žrtve napada na ljudska prava

tanja ignjatović Izvor: N1

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra ističe da Srbija u nečemu stagnira, a u nečemu nazaduje kada je reč o oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24.

Podseća da je bilo planirano da zakoni o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti budu usvojeni još 2016, a da još nisu stigli na dnevni red. Ako od 2016. do 2018. nismo uspeli da uradimo najlakši deo posla, a to je usvajanje zakona, ostaje pitanje kako ćemo uspeti da obezbedimo njihovu punu primenu do 2023, upozorava Tanja Ignjatović.

Vlast, kako kaže, navodi da je bilo javne rasprave o Nacrtu zakonu o zabrani diskriminacije, iako nijedna strukovna organizacija nije učestvovala u tome. Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti je, s druge strane zaustavljen, i ako se pogleda kako je ministar čestitao 8. mart, kao i mere populacione politike koje najavljuje država, može se naslutiti da će i taj tekst biti lošiji nego što je prvobitno zamišljeno, ocenjuje Ignjatović.

Kao konkretan primer navodi nametanje procedura koje će, kako kaže, onemogućiti pravo na bezbedan abortus.

“Žene će morati da prođu suočavanje sa 4D snimkom, da odlažu odluku dva dana. To je stvaranje osećaja krivice. Ako se smanji dostupan legalni abortus, biće ih sve više izvan javnih bolnica, a oni su nesigurni, skupi i manje dostupni”, upozorava Ignjatović.

Ocenjuje i da su se desničarske i klerikarne organizacije dobro povezale kroz čitavu Evrope, i da vrše napad na ljudska prava, u kojem su žene prve žrtve.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Svi su već osim Srbije primljeni, jedino je Srbija zatajila.

beba

nista novo u vezi al samo srbije

tomo

Dok se nereši pitanje sa Kosovom Srbija će teško ući u evropsku uniju možemo rešiti sva poglavlja pozitivno naša najveća prepreka će biti upravo Kosovo

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Niški SzS podneo zahtev za održavanje tribine u istoj sali gde je bio Vacić 16:32 h

16:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi 16:19 h

16:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tri osobe uhapšene zbog pokušaja otmice fudbalera na Novom Beogradu 15:56 h

15:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optuženi se u Specijalnom sudu isekao po vratu, a potom i vene na rukama 15:45 h

15:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIA potvrdila autentičnost snimka i da se na njemu nalazi ruski obaveštajac 15:31 h

15:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

NIN: Branko Stefanović napustio zajedničku firmu sa vlasnikom GIM-a 15:23 h

15:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Evropska unija i Srbija sklopile sporazum o graničnoj saradnji 15:18 h

15:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milićević: Umesto konkretnih predloga o budžetu, opozicija fabrikuje nove afere 15:05 h

15:05 h  |  Vesti

loader