Roditelji nestale dece: Nisu važne naknade, hoćemo istragu

Roditelji nestale dece: Nisu važne naknade, hoćemo istragu

Pet godina posle presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je Srbija obavezana da reši sudbinu nestalih beba, još se čeka usvajanje zakona. Vlada je u martu Skupštini poslala predlog, međutim Beogradska grupa roditelja nestalih beba traži povlačenje teksta, smatraju da predloženi zakon neće rasvetliti sudbinu njihove dece.

Izvor: N1

Da li ovih šest strana zakona može da reši misteriju dugu nekoliko decenija? Roditelji koji godinama sumnjaju da su im bebe ukradene iz porodilišta nisu optimisti. Zato traže da Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, koji je Vlada poslala u Skupštinu, bude povučen iz procedure.

"Država je u obavezi da nama kaže gde su naša deca. Ovim zakonom se neće reći gde su naša deca", izjavio je Nikola Šegrt, iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Najproblematičnije im je, kažu, to što zakon ne predviđa opsežnu istragu o nestalim bebama, već vanparnični postupak.

Ako se sudbina deteta u takvom postupku ne utvrdi, država je spremna da plati maksimum 10.000 evra i to zove pravičnom novčanom naknadom nematerijalne štete.

"Država je jasno stavila do znanja da hoće da nam ispati novčanu nadoknadu, što nas kako roditelje uopšte ne interesuje i suština je da mi kako roditelji tražimo istinu o našoj deci", naglasio je Šegrt.

Zato su tražili sastanke sa predsednicima osam skupštinskih odbora. Odazvao se samo predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava.

"Ako nećemo slušati roditelje i majke nestalih beba koji su pročitali ovaj tekst zakona i koji imaju ozbiljne primedbe, ona ne vidim čemu vodi bilo kakva rasprava. Zašto mi onda donosimo Zakon? Zato što je neki sud u Strazburu rekao da moramo da ga donesemo. Pa dobro ok, donećemo kao država, ali dajte da taj zakon ne zadovoljava samo jednu stranu, dajte da zadovolji i roditelje", izjavio je Meho Omerović.

Ministarstvo pravde iz kojeg je zakon potekao nema nameru da ga povlači i menja. Podsećaju da je tekst već bio na javnoj raspravi 2015. godine.

"Potrebno je imati u vidu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na Nacrt zakona, daje većina preporuka Saveta Evrope usvojena, i da je Nacrt usklađen sa tim preporukama. Takodje, ističemo da je nova verzija dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine organizacije Yukom", navodi Ministarstvo u saopštenju.

Usvajanjem zakona, koji je obaveza Srbije po presudi Evropskog suda za ljudska prava još iz 2013, Vlada je loptu prebacila na Skupštinu.

Uvereni da su narodni poslanici adresa na koju treba da se obrate, iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba za sredu u podne najavljuju protest ispred Skupšitne Srbije. Za poslanike imaju jednu poruku - ne glasajte za zakon ovakav kakav je stigao u skupštinsku proceduru.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milanka

Taj nacrt zakona je maslo Kuburovicke..poltrona...koja odredjuje zadatak u zastiti drzavne mafije...elem....da...mogu oni da ga uguraju na silu...ali nama je dosta...posle 16 godina...nama je dojadilo...i spremni smo da idemo na sve ili nista...ali izgleda da nisu svesni da se igraju vatrom....dogorelo nam do nokata...

Посматрач

Кубуровићева, све се враћа, све се плаћа...не било ти исто, или неком твом...

samo napredno

Kao i sve drugo što rade, platiće našim parama koliko god treba, taman da se sve zataška i da se više ne priča. Jer ovo je "demokracka" i "patrijotska" država, a o čemu se ne priča toga nije ni bilo. I rešen problem.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarka: Trećina studenata po završetku školovanja planira da ode iz Srbije 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Pomoći uzbunjivačima, ključni za detekciju korupcije 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Međak: Otvaranjem poglavlja, EU pokazala dobru volju na osnovu najmanjeg troška 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dokumentarni film "CORAX – Crtanje istorije" u subotu u 20h 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević i Đurović: Vlast igra na kartu stabilnosti, ne i na demokratiju 11:40 h

11:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest radnika Pošte u Novom Sadu: Većina kažnjenih roditelji, ali nema straha 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koliko plaćaju nemačke klinike za medicinske radnike s Balkana? 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optuženi nije došao na suđenje za paljenje kuće Jovanovića, raspisana poternica 11:08 h

11:08 h  |  Vesti

loader