Skupština po hitnom postupku o standardima FATF-a

Skupština po hitnom postupku o standardima FATF-a

Skupština po hitnom postupku o standardima FATF-a Izvor: N1

Skupština Srbije će po hitno postupku raspravljati o predloženim dopunama Zakona o računovodstvu da bi se usaglasio s međunarodnim standardima za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma, navela je Vlada Srbije u obrazloženju predloga koji je na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta.

Organizacija za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) je 2012. godine donela Međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Na osnovu tih standarda, MANIVAL, telo Saveta Evrope, procenjuje usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima.

 Za Srbiju je ta procena rađena od decembra 2014. do aprila 2016. godine i Komitet MANIVAL-a je konstatovao da nisu u potpunosti ispunjene preporuke FATF-a.

U izveštaju je Komitet dao Srbiji preporuku koja se odnosi na regulisanje i nadzor nad radom nefinansijskog sektora.

Tom preporukom se predlaže i izmena propisa koji regulišu poslovanje subjekata u nefinansijskom sektoru radi zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima da budu osnivači i vlasnici privrednih društava registrovanih za računovodstvene usluge, odnosno da se krivično osuđivanim fizičkim licima zabrani da se kao preduzetnici bave tom delatnošću.

Vlada Srbije je uvažila te preporuke i ugradila ih u dopune Zakona o računovodstvu, da Srbija ne bi dospela na spisak država koje ne primenjuju međunarodne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i da bi zaštitila finansijski sistem od potencijalnih zloupotreba.

Poslanici i o setu finansijskih zakona i PDV-u na bebi opremu

Predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Srbije, predviđeno je da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni naftni gas pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal.

Od te dažbine oslobođeni su i ostali derivati nafte koji se dobijaju od frakcija nafte sa rasponom destilacije do 380 Celzijusovih stepeni.

Osnovni razlozi za izmene Zakona o akcizama su, kako je navela Vlada Srbije u obrazloženju predloženih izmena, da se obezbedi stabilna proizvodnja koja koristi derivate nafte u industrijske svrhe i da se ta sredstva iskoriste za investiciona ulaganja u prerađivačkoj industriji.

Zakonom o akcizama bilo je propisano da se na te derivate nafte od 1. januara ove godine može ostvariti povraćaj plaćene akcize, ali kako taj postupak podrazumeva pre svega rezervisanje odredjene sume novca i određeno vreme za povraćaj, predloženo je potpuno oslobađanje plaćanja.

To bi, kako se navodi, motivisalo preduzeća da povećaju obim proizvodnje i izvoza i na taj način povećaju prihode po osnovu direktnih poreza, na dobit firmi, dohodak građana i druge, a smanjili bi se i troškovi proizvodnje i povećala konkurentnost proizvoda.

Izmenom tog zakona predviđeno je i da kafa, namenjena diplomatsko-konzularnim predstavnišvima ne mora biti obeležena kontrolnom akciznom markicom.

Predlogom izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) predviđeno je usaglašavanje tog zakona sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine.

Cilj izmene je, kako se navodi u obrazloženju, da deca koja su rođena do tog datuma u potpunosti iskoriste pravo na refundaciju PDV-a.

Predviđena su i poreska oslobađanja sa pravom na odbitak prethodnog poreza za promet dobara koja se unose u slobodnu zonu i prevozne i druge usluge koje su neposredno povezane sa tim unosom, a koji se obavlja sa stranim licem koje ima zaključen ugovor sa obveznikom PDV.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrzitelj

Opet brzinski zakon. Jadni li smo sa snsovcima.

Mika alas

Sve se u ovoj nesrecnoj drzavi radi kampanjski,da bi se ispunila forma.Tako i ovaj zakon,da se pobegne iz "drustva"terotistickih zemalja".Lako je njima kad imaju "vlastiti"parlament a opozicija im se "uopste ne mesa u rad".Privatna drzava.

10% од 2014

Премијерка пре пет дана нешто друго тврдила. А,да ово је дно !

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Posle dešavanja u Crnoj Gori, u kom pravcu ide Zapadni Balkan? 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bane Trifunović: Ova vlast je toliko zla, da je čak i ovakva opozicija bolja 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti maturanata i u Kragujevcu i Nišu 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gojković: Procedura za izbor poverenika ista kao 2011. 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministri EU: Vladavina prava i odnosi sa Prištinom ključni za Srbiju 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Tri žene učestvovale u lancu, test uzet iz škole u Zemunu 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Ponudio sam ostavku svojim šefovima 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Pričala sam sa Edijem Ramom oko nedavnih izjava 18.06.2019.

18.06.2019.  |  Vesti

loader