Sistem ne funkcioniše - to nije fraza, to kažu brojke DRI

Sistem ne funkcioniše - to nije fraza, to kažu brojke DRI

Nepunih šest milijardi i trista miliona evra - to je ukupna količina novca koju su budžetski korisnici u Srbiji potrošili, a kod čijeg je trošenja Državna revizorska institucija u 2017. godini, utvrdila nepravilnosti. Nepravilnosti koje su utvrdili revizori najbolje govore o nefunkcionisanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Izvor: N1

Kako funkcioniše poslovanje budžetskih korisnika u Srbiji? Državna revizorska institucija je utvrdila nepravilnosti u trošenju 743 milijarde dinara, odnosno, nešto manje od šest milijardi i trista miliona evra.

Nepravilnosti su utvrđene između ostalog u izvršenju bužeta, ali i u javnim nabavkama, a odlazeći predsednik Državne revizorske institucije, Radoslav Sretenović, smatra da je u pitanju posledica neuspostavljanja sistema finansijske kontrole i upravljanja interne revizije.

Tokom kontrole poslovanja budžetskih korisnika u prošloj godini, Državna revizorska institucija otkrila je brojne nepravilnosti - u pripremnim radnjama za sastavljanje finansijskih izveštaja koji se odnose na 515 milijardi dinara utrošenog novca, pa nepravilnosti u pogrešno iskazanim podacima u finansijskim izveštajima koji obuhvataju sumu od 123,3 miliajrde dinara, dok se nepravilnosti u poslovanju u vezi sa iskazanim podacima odnosi na potrošenih 105 milijardi dinara.

“Osnovna poruka jeste da u Srbiji nije uspostavljen sistem finansijske kontrole i upravljanja interne revizije, kao što ste to mogli da vidite iz naših podataka, za ovo neuspostavljanje sistema finansijske kontrole nije za sada propisana nijedna kazna”, istakao je Sretenović.

Zbog sumnje da je počinjen prestup, Državna revizorska institucija je do sada podnela 512 prijava, od čega su 52 krivične prijave protiv odgovornih lica. Takođe je navedeno da su zbog nepravilnosti pojedini funkcioneri bili kažnjeni.

“Imam primer da je jedna kazna za gradonačelnika Kikinde praktično izrečena prvostepena presuda preko 400.000 dinara, pravosnažna presuda protiv predsednika opštine u Sopotu preko 600.000”, istakao je Sretenović.

duško pejović Izvor: N1

Podaci takođe pokazuju da su nepravilnosti zabeležene u skoro svim jedinicama lokalne samouprave. Najvidljivije su u izvršenju budžeta i javnim nabavkama, ukazuje revizor Duško Pejović.

“Ono što je upečatljivo jeste da smo u vremenskom periodu od 2011. do 2017. utvrdili da su nepravilnosti manje vezane za primenu zakona, a i dalje su visoke i kod skoro svih jedinica lokalnih vlaste prisutne nepravilnosti da se nabavlja, a da se to ne planira i da se uopšte ne sprovodi postupak vezan za Zakon o javnim nabavkama, a plaća se”, ističe on.

nemanja nenadić Izvor: N1

To nisu jedini problemi kada je u pitanju javna nabavka. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da se problemi javljaju i kada se ugovori realizuju.

“I kada se veoma često dogodi da se kasni sa realizacijom da one ne bude u potpunosti kako treba i to je ono što građani na kraju krajeva i vide, da neki radovi nisu izvedeni kako treba, nisu izvedeni na vreme i tome slično. Dakle, mislim da je sa javnim nabavkama priča daleko od savršene”, ističe Nenadić.

U čak 324 slučaja, državni revozori utvrdili su da su ugovori zaključeni bez sprovedenih postupaka javne nabavke.

POVEZANE VESTI

Komentari (88)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

StojanStojan

Ekstra receno - Asomacum drzava kao Kalifat, Alek je Kalif !

StojanStojan

Alek, tebra, gde je zavrsni racun od 2012 - 2017 ? Preposteni, prvorodjeni, kolka je provizija za sve od 2012 recimo za Kosmet ?

Menja se vreme

Sve nepravilnosti u trošenju narodnih para na svojoj koži najviše osećaju penzioneri i nezaposleni. Penzije odavno ne prate inflaciju i kretanje prosečnih zarada a skoro polovini penzionera su neustavno smanjili penzije i nemaju nameru da neustavni zakon ukinu, iako su odavno postigli svrhu zbog koje su penzije smanjili a DRI rekla da zakon treba ukinuti. A sve to pokriva i Ustavni sud jer neće da preispita i utvrdi neustavnost zakona o smanjenju penzija, jer je pod pritiskom i čuva svoje pozicije i plate

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 8/13 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Monika Karimanović izašla iz bolnice 13:53 h

13:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Neće biti smena u Vladi pre izbora 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao s Dodikom: Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Slučaj sudije Simeunovića 13:13 h

13:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omogućeno plaćanje prekršajnih kazni preko interneta 13:04 h

13:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najbolji sportski novinar u Nišu novac od nagrade donirao za lečenje dece 12:44 h

12:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kopač: U TENT-u emisije gasova veće 4,7 puta, a u Kostolcu 14 puta 11:58 h

11:58 h  |  Vesti

loader