Usvojeni zakoni o NOKS, udžbenicima i o elektronskoj upravi

Usvojeni zakoni o NOKS, udžbenicima i o elektronskoj upravi

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su nekoliko zakona - Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, Zakon o udžbenicima, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

Izvor: N1

Skupština je usvojila Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije (NOKS) kojim se omogućava lakša mobilnost radne snage i primena koncepta doživotnog ili celoživotnog učenja.

Kako se navodi u obrazloženju Zakona, NOKS predstavlja instrument kojim se uređuje oblast kvalifikacija i povezanost sa tržištem rada.

Ovim Zakonom uspostavlja se Nacionalni okvir kvalifikacija Republike Srbije kao sistem za uređivanje kvalifikacija, njegova svrha, ciljevi i principi, vrste i nivoi kvalifikacija, načini sticanja kvalifikacija, opisi znanja, veština, sposobnosti i stavova nivoa kvalifikacija, tela i organizacije nadležne za primenu i razvoj NOKS, obezbeđivanje kvaliteta u primeni NOKS i povezivanje sa Evropskim okvirom kvalifikacija. 

Zakonom o NOKS uspostavlja se jedinstveni i integrisani nacionalni okvir kvalifikacija koji obuhvata sve nivoe i vrste kvalifikacija, bez obzira na način sticanja i nezavisno od životnog doba u kome se kvalifikacije stiču. Kvalifikacije se u NOKS svrstavaju u osam nivoa i četiri podnivoa, a prema vrsti razvrstavaju se na opšte, stručne, akademske i strukovne kvalifikacije. 

Zakonom o NOKS se, kako je ranije rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, prvi put definišu institucionalni okviri za učešće privrede iz sveta obrazovanja u kreiranju kvalifikacija. Ovim Zakonom se uspostavlja i sistem za razvrstavanje kvalifikacija KLASNOKS koji je usklađen sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom obrazovanja. 

Zakonom je predviđeno i obrazovanje Saveta za NOKS kao savetodavnog tela koje daje preporuke o procesu planiranja i razvoja ljudskog potencijala u skladu sa javnim politikama u oblasti celoživotnog učenja, zapošljavanja, karijernog vođenja i savetovanja.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku". 

Na Predlog Zakona o NOKS podneto je oko 660 amandmana, od čega su poslanici vladajuće većine podneli oko 400, ali se nisu izjašnjavali o njima.

Usvojeni zakoni o udžbenicima i prosvetnoj inspekciji

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o udžbenicima, koji omogućava digitalizaciju nastavnog sadržaja, odnosno pravljenje i izdavanje digitalnih udžbenika.Ta rešenja, kako je ocenjeno, znače jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje za sve učenike, zanimljivije i funkcionalnije, što bi trebalo da dovode do unapređivanja učeničkih kompetencija.

Pojednostavljena su rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge što bi ukinulo sivo tržište i razne posrednike, a ukida se i procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta.

Ostaje obaveza korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima, na predlog škole i uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika. Zakonom je predviđeno i formiranje Centra za niskotiražne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, prilagođenih deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole. Ukidaju se liste ocenjivača udžbenika, i precizirano je ko može biti pregledač, da bi se izbegao sukob interesa i proces bio transparentniji. 

Skupština Srbije usvojila je Zakon o prosvetnoj inspekciji, kojim se propisuju poslovi prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanja poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, kao i određivanje broja inspektora na teritoriji lokalne samouprave. Ocenjeno je da dugogodišnja praksa ukazuje da je neophodno da prosvetni inspektori blisko sarađuju s prosvetnim savetnicima, u situacijama kada je njihovu nadležnost teško razgraničiti. 

Zakoni stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojen Zakon o elektronskoj upravi

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o elektronskoj upravi, koji bi trebalo da omogući jednostavnije, transparentnije i efikasnije funkcionisanje elektronskih javnih servisa.

Jedan od ključnih ciljeva ovog zakona je da se olakša elektronska komunikacija građana, pravnih lica i nevladinih organizacija sa organom uprave.

Zakon je, takođe, kako se navodi, jedan od stubova funkcionisanja elektronske uprave, neophodan za usklađivanje i harmonizaciju sa važećim evropskim propisima.

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, koji predstavlja integrisani sistem geoprostornih podataka i omogućava korisnicima da identifikuju i pristupe prostornim informacijama dobijenim iz različitih izvora od lokalnog preko nacionalnog do globalnog nivoa.

Cilj uspostavljanja nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka je kreiranje zajedničkog nacionalnog okvira radi razmene prostornih informacija između javnih institucija i veće mogućnosti za javni pristup prostornim informacijama, čime se obezbeđuje dostupnost, kvalitet i efikasnije korišćenje i razmenu prostornih podataka na nacionalnom i međunarodnom nivou.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djokica

Kada hoces da upropastis jednu naciju prvo udaris na skolstvo.Poslanici sns sa svojim amadmanima za koje se nisu izjasnjavali sprdali su se sa skolstvom.Bruka i sramota.

Аматерски

Управо прочитао Закон о националној инфраструктури геопросторних података. Да су стручњаци који су ово писали прочитали случајно само ESRI корисничко упутство и/или положили Методологију на неким правим ПДС, знали би макар да дефинишу основне појмове. Овако је све то лакрдија.

Gero TZ

Dal' je možda usvojen barem jedan od 600 amandmana na član 1 i 2 zakona koje su podneli i ceo dan obrazlagali poslanici SNS.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Savi pronađeno telo četrnaestogodišnje devojčice 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Opozicija bi da se meša u nezavisne institucije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dečak Vuk Erceg, koji je već šest godina u komi, prebačen u Rusiju 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksi službe u Nišu izbegavaju romsko naselje, kritike zbog diskriminacije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tomor Morina na listi lažnih veterana 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Auto-put pratile i kontroverze - probijeni rokovi, afere, pompezna otvaranja... 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat penzionera najavljuje krivične prijave zbog privazitacije banja 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozači, pripremite se - višesatna čekanja na Horgošu, gužve zbog smene turista 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

loader