Izveštaj poverenika - zabrinjava ćutanje državnih organa

Izveštaj poverenika - zabrinjava ćutanje državnih organa

Koliko su građanima Srbije tokom protekle godine bile dostupne informacije od javnog značaja? Poverenik je novi izveštaj o sporovođenju Zakona na tom polju u 2017. dostavio Skupštini, a u njemu se navodi da stanje nije zadovoljavajuće i da zabrinjava ćutanje državnih organa.

Izvor: N1

Istovremeno, civilno društvo je zatražilo od Vlade da se predložene izmene Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, hitno povuku iz procedure.

Trinaesti godišnji izveštaj Poverenika. U tih trinaest, 2017. je prema utisku Rodoljuba Šabića, bila jedna od najtežih godina. Na gotovo stotinu stranica je presek stanja u sporovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji - kako se navodi - nije zadovoljavajući.

"U 2017. godini procenat uspešnih intervencija bio je preko 93%. Iako se još može govoriti o relativno visokom procentu uspešnosti, to ipak ne može biti razlog za zadovoljstvo. Nakon što Poverenik po primljenoj žalbi zatraži od prvostepenog organa izjašnjenje, postupci se u velikom broju slučajeva, preko 61%, okončavaju obustavom. Međutim, u slučajevima kada je bilo nužno donositi formalna rešenja, procenat izvršenja tih rešenja je oko 78%, što je objektivno veoma zabrinjavajuće jer govori o potpuno svesnom, namernom ignorisanju zakonskih obaveza od strane organa vlasti", piše, između ostalog, u izveštaju.

Poverenika dodatno zabrinjava činjenica da Skupština Srbije treću godinu za redom ne ispunjava zakonsku obavezu i ne razmatra izveštaje. Istovremeno, predstavnike civilnog sektora zabrinjavaju izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje je pripremila Vlada. Kažu: predložen Nacrt zakona je sporan, jer omogućava zloupotrebe i ostavlja prostor da mnoge institucije rade nedovoljno transparentno.

Zahtevaju da se hitno povuče iz procedure.

"Ono što se uvodi - ko su organi vlasti, oni govore o pravnim ili pazite sad fizičkim licima, koje rade delatnost u opštem interesu. Tumačenja delatnosti od javnog interesa ne tiče se javnih preduzeća, nego se tiče udruženja građana, medija, svi mi delujemo u opštem interesu. Pa, svaki građanin bi mogao doći, znači i imate i neke ekstremne desničare i ekstremiste koji dođu i treže bilo koju informaciju u vašoj televiziji ili u bilo kom udruženju koji se bavi bilo čim - tako da možete shvatiti obim i posledice po demokratiju ukoliko ovakvo rešenje bude ostalo", rekao je direkror za Evropu Civil Rights Defenders Goran Miletić.

"Predloženo je rešenje da organi javne vlasti o čijim odlukama Poverenik odlučuje kao drugostepeni organ će imati pravo da podnose tužbu Upravnom sudu. I za ljude koji nisu pravnici - evo kako bih kroz neku metaforu opisala: to je mina u temelj samog sistema", smatra pomoćnica generalnog sekretara Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja Slavoljupka Pavlović.

U Ministarstvu lokalne samouprave kažu da su jedno od retkih ministarstava koje je Nacrt zakona - dok se na njemu još radilo - dalo na javne konsultacije i da su pokazali otvorenost za sugestije. U pisanom odgovoru za N1 navode: javna rasprava traje do 19. aprila, razgovaraće se još.

U ministarstvu Branka Ružića na kritike odgovoraju pozivom da se svi zainteresovani uključe u dijalog o predloženim izmenama, jer im je, kažu, cilj da naprave uravnotežen i održiv model. A na pitanje zašto je Vlada samo u 2017. ignorisala čak 43 zahteva Poverenika da svojim mehanizmima obezbedi izvršenje rešenja - odgovoraju statistikom - da su podneli više od 250 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv koji su se o Poverenikove zahteve oglusili.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Transparentno udruženje

Ne podržavam što se državna preduzeća izuzimaju, ali podržavam što se udruženja i mediji uključuju u primenu zakona. Ako neko obavlja javnu delatnost, onda javnost ima pravo da zna kako se taj neko finansira, da li taj neko dobija pare od države, neke firme, pojedinca ili iz inostranstva, da sprovodi neku agendu ili kreira određenu sliku koja finansijeru odgovara o bilo kom pitanju. Svi smo svedoci toga i u medijima i u udruženjima, a pozivati se na to da će neki desničari da dođu da traže informacije je smešan spin. Kakve veze ima da li je neko desničar, ako civilizovano traži informacije?

Neki

Ne radi se tu u davanju informacija o vlasništvu i finansiranju medija - za to postoje druge regulatorne oblasti i insitutucije konkretno registrar Agencije za privredni registar i kontrola finansijske inspekcije pri Poreskoj policiji. Problem nekih zahteva mogu biti poluprivatne informacije o učesnicima u novinskom radu - što je potencijalno pretpostavka kršenja drugih prava privatnosti integriteta i osnovnih prava na lični integritet i zakonom garantovanu sigurnost("bezbednost").

Neki

"Predloženo je rešenje da organi javne vlasti o čijim odlukama Poverenik odlučuje kao drugostepeni organ će imati pravo da podnose tužbu Upravnom sudu." Nekorektno se daje pravo prekršiteljima službenicima na javnim funkcijama da produže postupak koje institucija Poverenika pokrene, i ostavlja se prostor da prođu bez sankcija koje su i tako više u funkciji preporčenih korekcija(nijedan službenik nije ostao bez odgovornog mesta posle intervencija Poverenika jer to zakon ne predviđa već eto novčane kazne koje opet plate institucije koje takvi ovlašćeni prekršitelji krivo vode). Takav je ceo SNS poredak podčinjen ad-hoc rešenjima - od legalizacije bespravnih objekta za cenu "para cipela"(umesto min. jednog potrošačkog kredita) i tako do popusta 50% za instant keš plaćanje cene kazne prekoračenja brzine u saobraćaju u roku od 8 dana i tako od problema "osolobađaju za par novčanica" -realno opšte problematične vozače u brzoj vožnji kao pretnje po javnu bezbednost umesto da deluju u interesu bezbednosti na putevima i saobraćajnicama koji su prometniji nego pre.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srušio se avion nedaleko od aerodroma Ečka 09:41 h

09:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dojava o bombi, evakuisano 130 putnika iz aviona na beogradskom aerodromu 09:40 h

09:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena ranjena u beogradskom naselju Zvezdara 09:10 h

09:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Srbija je zemlja u kojoj pola Vlade ima lažne diplome 09:04 h

09:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Riker: SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đukanović: Suspendujem sve svoje aktivnosti u SNS 07:41 h

07:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crvena linija o jeziku manjina i većine 07:25 h

07:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Deceniju od uvođenja inkluzije izrada pravilnika za asistente za đake 07:20 h

07:20 h  |  Vesti

loader