Turajlić: Spomenik Miloševiću bi nas ponovo osramotio

Turajlić: Spomenik Miloševiću bi nas ponovo osramotio

Turajlić: Spomenik Miloševiću bi nas ponovo osramotio Izvor: N1

Spomenik Slobodanu Miloševiću bi produbio podele u društvu, ali više me brine što bi nas to ponovo osramotilo kao državu i građane. Ne možete dizati spomenik onome što se dešavalo devedesetih, morate da napravite memorijalni centar u Batajnici, memorijalni centar za ono što se dešavalo svim građanima, smatra profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić kaže da se ideja o spomeniku Miloševiću pojavila na desetu godišnjicu njegove smrti i da ju je pokrenula grupa građana koja se našla u Požarevcu.  

"Mi smo razmišljali kolika je dovoljna istorijska distanca, mi smo rekli da vidimo šta građani misle, uspeli smo da utvrdimo da ima građana koji misle kao mi. Formiran je inicijativni odbor koji je dao predlog Skupštini grada. Tu ima 50 istaknutih ličnosti i pisma podrške stižu iz unutrašnjosti", kaže Mrkonjić.

On kaže da njihov cilj nije da vode rat s ljudima koji imaju loše uspomene, već da žele da objasne zašto Milošević zaslužuje spomenik.

"Slobodan je bio prvi demokratski izabran predsednik države, posle je izabran opet, to ga kvalifikuje kao državnika za priznanje. Dva jaka uporišta su Dejton i formiranje Republike Srpske, on je bio poznat kao borac za slobodu koji brine o svim Srbima. Odbrana u Hagu je možda moj lični stav, ali to je bila herojska odbrana i ubijen je nevin u Hagu", navodi Mrkonjić.

Na pitanje šta misli o toj inicijativi, profesorka Turajlić je rekla da je ljuta i na sebe, ali i na demokratsku vlast koja je dozvolila da se ne razgovara o devedesetim. Ona smatra da to što je on izabran na izborima ne mora ništa da znači.

"Jako mnogo diktatora je izabrano na demokratskim izborima, to ne znači ništa. Potpisao je Dejton jer je bio na tom mestu, zašto smo mi vodili rat koji se završio Dejtonom, možda smo mogli da ga ne vodimo. Kako vi doživljavate čoveka za čije vreme se leševi voze u hladnjači, kako to doprinosi ugledu Srbije. Da li zaslužuje spomenik ili veliku hladnjaču da dovodimo škole da vide da se to nikada ne dogodi", rekla je Turajlić.

"Pitanje hladnjača i sve te navodne greške ostaju iza Helene Rante da bi Kosovo bilo oteto, Slobodan nije odgovoran za to, on se branio i odbranio u Hagu. Koliko je priča bilo o Srebrenici, da li je Slobodan osuđen zbog toga. Jesu bila hladnjače u nekom procesu, nisu. Ja ne kažem da ih nije bilo, ali ništa nije dokazano", odgovara Mrkonjić.

Da li su devedesete najgora decenija?

Počasni predsednik socijalista smatra da devedesete nisu bile najgora decenija, jer je, kako kaže, radio sa sjajnim inženjerima i primali su nove, dok sada nema posla.

Srbijanka Turajlić, s druge strane, smatra da su devedese najgora decenija.

"Ta decenija je počela time što je Milošević izveo tenkove da ganja građane, ja ne znam mnogo zemalja gde vlast izvede tenkove na demonstrante, onda smo imali sankcije, uvedene su jednoglasno u UN, mi sada čoveku koji je Srbiju doveo na stub srama treba da podižemo spomenik. Onda smo došli u inflaciju, mi to pamtimo kao teško vreme u kome nismo znali kako da hranimo decu. Onda je pokušao da pokrade naše glasove, ne samo što je pokrao, doveo nas je na ivicu građanskog rata kontramitingom u beogradu. Onda smo došli u 98-99 kada su nas batinali po ulici, onda su nam tukli studente. Ja ne znam čemu mi dižemo spomenik", kaže ona.

milutin mrkonjić Izvor: N1

Mrkonjić odgovara da to što je navela profesorka turajlić nisu istine i da Milošević nije izdao nalog za tenkove.

Ivica Dačić misli isto kao ja, podržava ideju. Nisam primetio da u SNS ćute, u kontaktu smo. Pripremamo istraživanje da vidimo šta građani misle, rekao je Mrkonjić.

"Privreda je radila u teškim uslovima, bile su dve velike privatizacije, otkup stanova i Telekom. Iza 5 oktobra, gde su revolucionari oteli vlast, ispod 50 odsto je imao Koštunica, Milošević je bio džek i priznao. U vreme bombardovanja većina Dosovih vedeta je iz inostranstva tražila bombardovanje, to je zločin, a ne Milošević koji je ostao tu i obilazio porodice", rekao je Mrkonjić.

"Nedopustivo je da neko odluči bez odluke UN da bombarduje bilo koju zemlju. Na neki način je bombardovanje bilo prirodni završetak svega onoga što je vlast izazivala tokom devedesetih, pa je to stiglo kao kazna nezaslužena za narod a zaslužena za rukovodstvo. Samo što narod strada a rukovodstvo je u bunkerima. Ja imam problem s vašim osećanjem odgovornosti. Je l osećate odgovornost za ubistvo Stambolića", upitala je Srbijanka Turajlić.

Mrkonjić: Milošević nije odgovoran.

Turajlić: Šta ćemo s Ibarskom magistralom i pokušajem ubistva Vuka Draškovića u Budvi, šta ćemo s Ćuruvijom. Kako bi bilo da odložimo podizanje spomenika dok ne utvrdimo šta se sve desilo. Vi imate neku predstavu o nekoj veličini, vi mislite da on ništa nije znao, ni za šta nije odgovoran.

Mrkonjić: Ceo svet se zarotio da ga ubiju i ubili su ga na kraju. Taj zapad se utorio da ubije našu decu, Milošević je sve predvideo 6. oktobra šta će se destiti kada se džentlmentski povukao.

Na pitanje da li zna koliko je mladih napustilo zemlju devedesetih, Mrkonjić je odgovorio da nema tačne podatke i dodaje da je odlaska mladih iz Srbije uvek bilo. 

"Danas je više mladih otišlo a živimo u boljim uslovima. Ima migracija, ja sam se borio prijemom, neka se proveri koliko smo mladih primili, ja se danas mučim da jednog zaposlim", rekao je Mrkonjić.

Srbijanka Turajlić ističe da su mladi bežali iz zemlje i to iz više razloga.

"Bežali su od mobilizacije i rata, drugi razlog su bile sankcije, Srbija je bila prokazana od kompletne međunarodne zajednice. Odlazili su od inflacije sa željom da žive u normalnoj zemlji. Imam problem s tom vrsom slepila, vi znate za šta je Milošević zaslužan, a nemate ideju da je on odgovoran za to što se u zemlji dešava", kaže Turajlić.

Gosti N1 su komentarisali i spomenik Zoranu Đinđiću za koji je izabrano idejno rešenje.

"Mislim da Đinđiću treba podići spomenik, volela bih da se to uradilo i ranije, volela bih da je to uradila neka druga vlast, ovoj se ne može zabraniti da to uradi, ne bih da dajem mišljenje o spomeniku jer se u to ne razumem", rekla je Srbijanka Turajlić.

 "Čovek je ubijen i zaslužio je spomenik. Zato što je ubijen na radnom mestu, nikakve promene nisu nastale posle", rekao je Mrkonjić.

Hapšenje Đurića - brutalna i amaterska akcija

Govoreći o hapšenju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, Srbijanka Turajlić je istakla da je sve delovalo kao ružni spektakl i da obe strane nisu vukle prave poteze.

"Tači i Vučić odu u Brisel i razgovaraju i onda tri dana kasnije oni zabrane Đuriću ulazak. On uđe tajno, oni premene neopravdanu silu, sve to deluje kao ružan spektakl i sad čovek ne zna šta da misli. Obe strane nisu vukle prave poteze, a neprimerena količina sile je primenjena na narod tamo, koji je uplašen i frustriran, a to se moglo izbeći s malo razuma i dobre volje. Nisam sigurna koja je poruka, akcija je brutalna, ali i amaterska, van pameti je da vi nekoga privedete daleko od vozila pa ga vodite, sem ako ne želite spektakl, da li hoće da zaplaše narod ili su toliki amateri. Segmeti su delovali kao da ste gledali pozorište, segmenti su jako brutalni. Strašno", navela je ona.

Ne znam zašto je srpska lista ušla ni zašto izlazi. Imali smo brutalno pol ubistvo kjoje smo zaboravili, čini mi se da je tome morala da se posveti veća pažnja možda do ovoga ne bi ni došlo.

Milutin Mrkonjić smatra da je kosovski problem počeo još pre Slobodana Miloševića i da se još nije rešio.

"Albanci imaju podršku Zapada, posebno brine primena sile prema građanima, sve ide u pogrešnom pravcu, očekujem intervenciju EU. Ovo ne može da poremeti pregovore, Evropa će da zauzme stav i da se nastave pregovori, Albancima to ne odgovara, oni imaju stav i podršku sa Zapada i hoće da ostvare cilj. Evropa mora da bude razumna i da se vrate pregovori", rekao je Mrkonjić.

POVEZANE VESTI

Komentari (59)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cocco

Na pristupu mostu kod Beške, sa NS strane, još sam Sloba podigao spomenik. Opstajao je dok je bilo permanentnih dežurstava Policije pored njega. Ode Policija, ode i spomenik… Sada samo AV predizborne plakate čuva Policija. Hoćete Slobi spomenik i tvrdite da ga i mi hoćemo? Nema problema. Podignite ga, ali za svoje, ne za naše i moje novce. Barem ćete znati šta mi stvarno mislimo. Ubrzo!

Pavle

Mrka, nije više ni za pesmu, promuko. Neka razmišlja o svom spomeniku. Ili hoće da spomenik bude zajednički za sve bivše i sadašnje (Miloševićevce) članove SPS-a.

Vukašin

Požarevljani su podigli spomenik u rodnoj kući. Šta hoće , da tom zlikovcu, koji je unazadio Srbski narod, dižu spomenike po Srbiji! E neće moći.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u Izreaelu nagrađen priznanjem "Prijatelj Ciona" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Direktorat ne otkriva ko je helikopterom ugrozio supove na Uvcu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihnjak o stanju u vrtićima: Ne treba roditelji da kontrolišu njihov rad 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar u Trebevićkoj ulici u Beogradu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukrajina ne želi da sa Rusima učestvuje u obeležavanju oslobođenja Beograda 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaposleni tužili dva javna preduzeća zbog, kažu - pogrešno obračunatih zarada 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka kaže da odluke donosi sama, izbor vlade ipak "na Vučićevim leđima" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

loader