Gosti N1: Stiže nam negativna ocena Venecijanske komisije

Gosti N1: Stiže nam negativna ocena Venecijanske komisije

Gosti N1: Stiže nam negativna ocena Venecijanske komisije Izvor: N1

Ukoliko Ministarstvo pravde Srbije zatraži mišljenje Venecijanske komisije na ovakav tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, može zasigurno očekivati negativnu ocenu, izjavio je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković. Dodaje da je ministarka pravde najavila izmene tog teksta, ali misli da će one biti "samo kozmetičke".

Još krajem januara objavljen je radni tekst amandmana na Ustav Srbije, koji je predložilo Ministarstvo pravde, a koji se odnosi na izmene Ustava iz oblasti pravosuđa. I od tada ne prestaje debata u javnosti. Odmah su usledile i reakcije struke, primedbe od Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, strukovnih udruženja i profesora ustavnog prava.

Pojednostavljeno, primedbe se svode na jedno - predloženi amandmani ne otklanjaju uticaj politike na rad sudova i tužilaštva.

Reakcija dolazi i iz Fondacije Centar za demokratiju i još 70 organizacija civilnog društva u okviru Nacionalnog konventa o EU, koji traže povlačenje teksta iz javne rasprave.

"O ovakvom tekstu očekujem negativno mišljenje Venecijanske komisije, s tim što je Ministarstvo pravde najavilo njegove izmene. Možemo da očekujemo da će biti nekih izmena, ali s obzirom na atmosferu u kojoj se radio, gde nije bilo druge strane, mislim da će to biti kozmetičke,a ne supstancijalne izmene", izjavio Marinković u Novom danu.

Dodaje da je ministarka pravde nedavno u jednom intervjuu "dopustila mogućnost da Venecijanska komisija pošalje negativno mišljenje o izmenema Ustava"

"Mislim da, ako se polazi od toga da se očekuje negativno mišljenje, onda je krajnje upitno kako se taj tekst uopšte sastavljao", rekao je Marinković.

Profesor Pravnog fakulteta kaže i da pravne države nema bez nezavisnog pravosuđa, i da se ona tiče svih, a da je ovim amandmanima ugroženo upravo to nezavisno pravosuđe.

"Pogotovo u ovom konteksu kada je u pitanju promena Ustava, važno je da ukazujemo na nedostatke i na ono što se dešavalo u ovom procesu", rekao je.

Izmene ustava korak unazad

sofija mandić Izvor: N1

Sofija Mandić, pravnica i istraživačica Centra za pravosudna istraživanja kaže da je pravnička struka ujedinjena u oceni da je tekst izmene ustava loš.

Ovim izmenama ide se korak unazad, kaže Mandić. Dodaje da struka čini sve što može kako bi se "ova stvar zaustavila".

"Mislim da treba reći jednu važnu stvar, a to je da Narodna skupština nije donela odluku o promenu Ustava dvotrećinskom većinom glasova, što predstavlja ustavnu proceduru za promenu ustava. I bilo ko ko je zamislio da promeni Ustav bez Narodne skupštine, verovatno ne bi kod gospodina Marinkovića položio Ustavno pravo. A mi imamo ljude u Ministarstvo pravde koji su zamislili da je na taj način moguće izvršiti promenu najvišeg pravnog akta", ocenila je Mandić.

Dodaje da Venecijanska komisija čak i na tom nivou može da dovede u pitanje odlučivanje o ovakvom radnom tekstu.

"Drugi problem je sadržina teksta. Osim spornog sastava članova Visokog saveta sudstva, još nekoliko stvari zapravo čine celinu neprihvatljivosti ovih rešenja. To je mogućnost da ministarka pokreće disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca, kao i postupke razrešenja. Takođe se na vrlo širok način definiše mogućnost premeštaja sudija, i po vertikali, i po horizontali kroz sudski sistem, a i ulazak u pravosudni sistem samo kroz Pravosudnu akademiju je čista diskriminacija", rekla je Mandić.

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Crni luk

Šta će nam uopšte Ustav, mi imamo Miroslavljevo jevandjelje?!

Menja se vreme

Kuburovićka zrela za ostavku zbog nepoštovanja primedaba i predloga struke

Lobotomija Ne Pomaze

pitala je pekare, frizere...oni je podrzali i njoj to dosta.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vesić: Poplave su prirodne nepogode, opozicija prikuplja jeftine političke poene 12:52 h

12:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog, prihvatanje i podrška: Roditelji se ne odriču svoje LGBT dece 12:31 h

12:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici o poplavama, nacionalnom stadionu, napadu na Đilasa... 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Transparentnost: Zakon za Moravski koridar udarac jedinstvu pravnog poretka 11:55 h

11:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Verbalni napad na Đilasa u Šapcu delo aktivista SNS-a 11:44 h

11:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Beograd propada, jer nema investcija 11:33 h

11:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Albanci presekli kanale snabdevanja namirnicama iz Srbije 11:19 h

11:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Profesori Fakulteta umetnosti u Nišu najavili radikalizaciju protesta 11:14 h

11:14 h  |  Vesti

loader