Sindikat pravosuđa: Konsultovanje struke, pa izmene Ustava

Sindikat pravosuđa: Konsultovanje struke, pa izmene Ustava

Sindikat pravosuđa: Konsultovanje struke, pa izmene Ustava Izvor: N1

Sindikat pravosuđa Srbije apelovao je na Ministarstvo pravde i Vladu Srbije da ne usvajaju promene Ustava u oblasti pravosuđa uz prihvatanje predloga raznih udruženja mlekara, pekara i tesara, a bez konsultacija sa strukom.

"Sindikat poštuje pravo svih da daju svoje mišljenje povodom izmena Ustava. Međutim, u zemlji koja teži ka vladavini prava i koja se stalno upozorava zbog manjka vladavine prava, pravna struka je neizostavna, najpozvanija i najmerodavnija u davanju predloga. Dakle, struka ne sme da se ignoriše", saopštio je taj sindikat.

Kako su naveli, sindikat daje veliku važnost dogovoru kao modelu za rešavanje konflikata, pa u tom smislu predlaže da se sastanu predstavnici struke i Vlade Srbije.

U prvoj fazi, delegacije bi analizirale probleme, a u drugoj bi formulisale predloge za rešavanje uočenih problema.

Iz sindikata su istakli da smo svi svedoci kako je samovolja prethodne vlasti i igrnosanja struke skupo plaćena sprovedenom reformom pravosuđa, ali i da aktuelna vlast daje sebi za pravo da ignoriše predloge stručnjaka.

"Ustav bi morao da bude proizvod društvenog dogovora, a ne rezultat simulacije javne rasprave. Opravdano se postavlja pitanje zašto u Srbiji samo pravda mora da se pravda", upitali su iz sindikata i dodali da je apsurd da pravne stručnjake, posebno tužioce i sudije, "omalovažavaju predstavnici izvršne vlasti koji mogu da budu i nestručni, i nedostojni, i obrazovani, i neobrazovani, i sa lažnim diplomama, i osuđivani".

Krajem januara Ministarstvo pravde predstavilo je radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa i od tada ne prestaje debata.

Nakon niza kritika stručnjaka iz oblasti prava, ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da neće povući predlog za izmenu Ustava, ali da će prihvatiti neke primedbe.

Predložene promene Ustava do sada kritikovali Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Vrhovni kasacioni sud, univerzitetski profesori prava, Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja, kao i advokati. 

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Стеван

Никако да укопчате : не може без новог Устава; за Нови Устав је потребна Уставотворна скупштина; на крају Референдум !!! Устав је највиши правни акт којим се утврђују суверена права грађана и којим се ограничавају права државе, органа власти (државе, војске, полиције, судске власти, политичких партија, власничких, верских и сваких других монопола), а успостављају права и слободе грађана. Било какав монопол подложан је злоупотреби и апсолутизацији парцијалних интереса (па и струке у области правосуђа) !!!

Nisam Tosa

Sudije i tuzijoci nisu clanovi tog sindikata clanarinu placaju samo zaposleni za koje se sindikat ne bori dozvolio je da se zaposleni sa istom strucnom spremom razlikuju u platama i nemaju iste koeficijente a rade isti posao pa su neki sluzbenici sa osnovnom skolom a neki namestenici sa srednjom i napravila se mnogo losa atmosfera zaposleni nemogu da se podnesu a sindikat se setio sudija da bi se culo da ima tamo neki sindikat i da se malo dodvore sudijama u sudu nema timskog rada

Stražar

Ipak si Toša. Sudije i tužioci jesu članovi sindikata, ne svi, kao što ni svi zaposleni nisu članovi. Da si pročitao zakon video bi da je zakon napravio razliku u položaju zaposlenih i to nema veze sa stručnom spremom nego sa vrstom posla. Čitaj Tošo i malo se informiši. Inače, član sam sindikata i baš sindikat ima razloga da kritikuje sudije i tužioce zbog mnogih postupaka koje vodi u ime zaposlenih. Ali ovde se ne radi o sitnim interesima nego o opštoj stvari oko koje bi svi trebali da se udružimo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Godina prođe, još bez pravosnažne presude Darku Šariću 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovori o Tešiću sa SAD na diplomatskom nivou - očigledno postoji neki problem 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Da li Srbija ima razloga da slavi Međunarodni dan ljudskih prava 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

TE Kostolac emitovala više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno za ceo region 19:47 h

19:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ni ove godine nije saopšteno koliko će koštati doček u Novom Sadu 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u čestitki Handkeu: Sada, uz Andrića, slavimo još jednog Nobelovca 19:40 h

19:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Varheji: Otvaranje poglavlja znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Filipović: Kurir nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

loader