Jovanović: Postoji prostor za opoziciju i privlačenje birača

Jovanović: Postoji prostor za opoziciju i privlačenje birača

Jovanović: Postoji prostor za opoziciju i privlačenje birača Izvor: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka i istraživač Demostata Milan Jovanović ocenio je u emisiji Pressing da postoji prostor da se opozicija pregrupiše i birači privuku, ali bi trebalo prvo da dođe do promene liderskog sastava u opoziciji. On je rekao da je apsolutnom pobedom SNS na beogradskim izborima zaokružena koncentracija vlasti.

Govoreći o rezultatima izbora u Beogradu on je rekao da verovatno postoji više razloga koji su doveli do ovakvog "stanja opozicije" razjedinjene programski, ideološki, personalno, bez jasne vizije i ideja kako da se rekonstruiše.

U opoziciji nema jake stožerne stranke, rekao je Jovanović. "To što je DS, ili koalicija oko te matične stranke, loše prošla na izborima nije najveći problem, već je najveći problem što se ne vidi program i kako to upotrebiti", dodao je.

Ostavke su jedan od elemenata koji bi trebalo da čini taj koktel koji će lečiti opoziciju. Drugi je profilisanje programa i politike, kao i rad sa biračima.

 On ipak smatra da je to glasačko telo sačuvano i da se logično ponašalo na izborima. "Mislili su da će (DS) loše proći i da im ne bi propao glas, okrenuli su se ka drugoj grupaciji, tj Draganu Đilasu. Ali to je to jezgro", kazao je.

Jovanović je ocenio opoziciji treba jaka, dobro uređena stranka, sa jasnim ideološkim profilom, programom i razgranatom mrežom odbora. "Stranka mora da se gradi i neguje. A opozicija pokušava da složi u komplikovan mehanizam ono što je napravila deljenjem. Birači će ih pitati - pa što ste se delili", kazao je.

On je ocenio da postoji prostor da se opozicija pregrupiše i birači privuku, ali bi trebalo prvo da dođe do promene liderskog sastava u opoziciji. "Hipertrofija liderstva na strani opozicije dovela do ovako lošeg stanja", dodao je.

Ostavke su svakako jedan od elemenata koji bi trebalo da čini taj koktel koji će lečiti opoziciju, kaže Jovanović. "Drugi je profilisanje programa i politike, i rad sa biračima. Ako se žalite na izborne uslove, medije, populizam, a ne radite ništa da vaši birači vide u rešenje - stagniraćete. Treba otrgnuti deo biračkog tela SNS, iako to izgleda neverovatno, a postoji mogućnost da se birači privuku".

Kako je ocenio, opoziciji predstoji apstinencija od vlasti, moraju da se pripreme za dugogodišnju poziciju stranke gubitnika, opcije koja neće moći da učestvuje u vršenju vlasti i to je dobra pozicija da naprave program i rade sa biračima.

Izlaznost jeste jedan od faktora koji je uticao na rezultat, rekao je, ali i dodao da kada se pogleda izlaznost u Beogradu ona je ipak bila dobra za lokalne izbore. "Da kampanja nije bila ovakva da sve stranke nisu upregle sve kapacitete, izlaznost bi bila niža", smatra.

Pobedom koja je apsolutna na beogradskim izborima zaokružena je koncentracija vlasti i homogenizacija vlasti, ocenio je Jovanović.

Naprednjaci kontrolišu ogromnu većinu lokalnih samouprava, štrči poneki grad, stabilna je većina u pokrajinskoj skupštini, imaju sve poluge vlasti. To, kako kaže, donosi lagodnu poziciju za upravljanje, jer nema šumova i sukoba između nivoa lokalnih i centrale vlasti.

"Došlo je i do prezidencijalizacije vlasti. Moć je u rukama jednog čoveka, koji sa pozicije šefa države i stranke ima autoritet i polugu velikog uticaja moći na svim nivoima", kazao je.

On je dodao i da SNS pobedom na izborima u poslednjem uporištu opozicije i poslednjom nadom da može doći do preokreta - postaje hegemona stranka. "Koncentarcija vlasti na jednom mestu u okviru jedne grupacije i nešto koalicionih partnera. Postavlja se pitanje šta ćete da radite sa svom tom moći", ukazao je Jovanović.

Preletači – složen psihološki i politički problem, nismo izuzetak

Analizirajući fenoment "preletača", on je rekao da je to složen psihološki i politički problem.

 Članovi i kadrovi partija vaspitavaju se i proveravaju, dok, kako kaže, mi nemamo proveru lojalnosti članova, a druga strana priče je i da smo kao društvo izdeljeni.

"Ima raznih preletača, neki su ideološki, postoje i oni koji rade to pod pritiskom, a treća, najgora kategorija, koja nanosi štetu, to su interesni, lukrativni preletači koji uglavnom preleću da bi dobili funkciju, da bi ostvarili gratifikaciju od vlasti. To je jako loše na našoj sceni, iako nismo izuzetak u svetu", kazao je.

On ocenjuje da delom krivac za taj problem jeste izborni sistem. Model sa jednom izbornom jedinicom i pragom od pet odsto, kaže, pruža veliku proporcionalnost, ali depersonalizuje poslanika.

"Glasamo za predsednika političke stranke, ne znamo ko je na listi, oni i nemaju potrebu da nam se predstavljaju, već samo da budu blizu svom partijskom šefu, osećaju se više odgovornim i vezanim za partiju nego za birače", rekao je.

Rešenje bi bilo, dodaje Jovanović, personalizacija izbora. "Pogledajte ko je pobedio, Vučić, Đilas, Aleksandar Šapić... može da se napravi mešoviti model gde bi stranke čuvale proporcionalnost, a nama omogućavale da biramo, takvih primera imamo i u okruženju", ukazao je.

Većina "amandmanima" guši slobodu u parlamentu

Govoreći o stanju u parlamentu i "fenomenu" velikog broja amandmana koje vladajuća koalicija ulaže na predložene zakone, gost N1 je ocenio da je to "špic loše atmosfere u parlamentu".

"Većina ima toliku nadmoć u parlamentu da nije potrebno da ovako sužava prostor, to je ponižavajuće i to je gušenje slobode u parlamentu, to je mesto za debatu, moramo ostaviti prostor za debatu. Ne smemo dopustiti da se ne čuje druga stana u skupštini", kaže.

On smatra da ta vrsta manipulacije parlamentom može da se vrati kao bumerang vlasti. "To je opasnost te prevelike vlasti: vi možete da uradite sve i sve je dozvoljeno, ali tada morate biti posebno senzibilni za procedure, inače ćete ukinuti drugu stranu, a kada budete druga strana vratiće vam se", zaključio je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Voja

Današnja opoziciona "elita" je pokazala nesposobnost i kao vlast i kao opozicija.

Politički neutralan

Razumem da neko navija i želi da pobedi opozicija ali pitam se čime će da privuku birače? Gde im je program, gde su im alternativna rešenja? Ja ništa nisam video i čuo kao građanin sem da pljuju po Vučiću, govore da je ovakav, onakav. To nije nikakva alternativa, ako mene pitate.

Zlopamtilo

Opozicija iz trenutne perspektive ima sve vreme ovog sveta, lagodno.S druge strane , vlast odnosno Vučić i nema baš tako lagodnu poziciju imaju agende koje moraju da isprate, obećanja koja moraju da ispune . Pri tom , tu mislim isključivo na spoljnu politiku , koga briga da li penzioneri dobijaju penzije , radnici nose pelene, ....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SzS na okruglom stolu o medijima, ali bez Đilasove stranke 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi protest "1 od 5 miliona", ostavljene poruke isped Predsedništva 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na graničnim prelazima čekanja između 30 minuta i četiri sata 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispravljanje krive Morave zbog novog autoputa, inženjer upozorava na posledice 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kuršumlijka malo, malo, pa u sudnici - drugi spor protiv lokalne samouprave 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nezadovoljstvo zbog kosovske zastave na tvrđavi Novo Brdo, pred zdanjem policija 19:09 h

19:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbin pretio nožem prolaznicima u Komu, uhapšen pa napao i policajce 18:27 h

18:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komšić sa Vučićem i Erdoganom 29. avgusta u Srbiji 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

loader