NVO: Nećemo da rađamo za državu

NVO: Nećemo da rađamo za državu

NVO: Nećemo da rađamo za državu Izvor: Freeimages

Žene u crnom i još devet nevladinih organizacija koje se bore za prava žena, najoštrije je osudilo izjavu predsednika Srbije u kojoj je "zamolio" žene da razumeju potrebu Srbije i rađaju više dece, ocenjujući je ponižavajućom, jer degradira žene i svodi ih na mašine za rađanje radi reprodukcije nacije i jeftine radne snage.

Nećemo da rađamo za državu, naciju, crkvu, armiju ni partiju, piše u saopštenju 10 NVO, povodom obraćanja Aleksandra Vučića u subotu u kojem je naveo da bez veće stope nataliteta, kako je rekao: "ne možemo da opstanemo kao Srbija".

Osim toga, iz Vučićeve izjave, ali i izjava koje su prethodile, kao i sramotne kampanje, može se videti da je poziv na rađanje upućen ženama srpske nacionalnosti, koje su heteroseksualne, dok su ostale isključene, a zabrinutost zbog demografskog pada je povezana sa depopulacijom samo unutar srpskog naroda, ocenjuju NVO.

To postaje jasno, dodaju, kad Vučić poredi Smederevo i Uroševac, Zaječar i Srbicu, Gornji Milanovac i Dečane, ističući značajan priraštaj na Kosovu, misleći na Albanke i gubitak stanovništva u Srbiji.

On ponavlja da se državna pomoć zaustavlja na četvrtom detetu, što isključuje podršku mnogim romskim porodicama, ukazuje se u saopštenju.

Osim nacionalizma i rasizma, iz izjave je vidljiva i mizoginija, jer predsednik predlaže društvu i posebno medijima da stvore klimu u kojoj će žene koje rode troje i četvoro dece "biti poštovane i omiljene, a ne izbacivane iz društva, zato što nemaju dovoljno vremena za skupe provode, tašnice i cipele".

Ženske organizacije ukazuju da mere štednje Vlade Srbije najviše pogađaju žene, a i predviđena zabrana zapošljavanja se odnosi upravo na one sektore u kojima žene čine najveći deo radne snage, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Ovde se radi o trgovini ljudskim pravima, koja nisu na prodaju. Predsednik nudi državnu novčanu pomoć u zamenu za restrikcije prava na abortus, piše u saopštenju.

Zaključuje se da sve to služi da se otvaranjem pitanja nataliteta skrene pažnja sa drugih socijalno-ekonomskih problema, time što će se žene optužiti da su odgovorne za "belu kugu".

Smatramo da se odluka o rađanju tiče isključivo žena, a ne države ili crkve! Zbog svega toga, kažemo: "Nećemo da rađamo za državu, naciju, crkvu, armiju ni partiju! Odbijamo poziv na patriotsko rađanje usmereno na reprodukciju žrtava budućih ratova. Ni državu ni Boga, blizu jajnika moga! Moje telo, moja teritorija!"

Saopštenje potpisuju Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija zenski fond, Romska ženska mreža, Organizacija za lezbejska ljudska prava - Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža žena Rasinskog okruga, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Nena - grupa za mir i prava žena, Leskovac.

Ženska platfroma za razvoj Srbije: Žene ravnopravne građanke, ne mašine za rađanje

Ženska platfroma za razvoj Srbije postavila je pitanje predsedniku Vučiću i Vladi Srbije, na koji način su povezani Strategija za podsticanje rađanja iekonomske mere populacione politike sa "Gvozdenim pukom, odbranom bugarske granice i pregovorima oko Kosova".

"Predsednik je predstavio niz mera koje, po njegovom mišljenju Vlada Srbije treba da sprovede kako bi uticala na otklanjanje nepovoljne demografske slike. Međutim, u svom obraćanju predsednik je demografsku politiku doveo u vezu sa rešavanjem spoljno političkih pitanja. Drugim rečima, demografska politika stavljena je isključivo u kontekst konflikta i odbrane interesa nacije, a svrha rađanja predstavljena kao proizvodnja dovoljnog broja vojnika", navodi se u saopštenju.

U narativu u kom se predsednik obratio javnosti nije bilo mesta za pitanje trajnog povećanja životnog standarda, probleme iseljavanja mladih i obrazovanih, kao i razvojne politike u okviru kojih bi trebalo rešavati demografske probleme, navodi Ženska platforma za razvoj Srbije.

Ta mreža, kako se navodi, od 2014. godine inicira i učestvuje u javnom dijalogu o politikama koje bi zaista bile odgovor na razvojne izazove koji dovode do depopulacije, a zasnovane su na temeljnoj analizi.

"Jedno pravilo se jasno izdvaja na osnovu međunarodnog iskustva: politike koje su usmerene samo na žene i samo na rađanje ne daju adekvatan rezultat. Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta", dodaje se.

Mreža navodi da dodatno zabrinjava trend kojim se kao uzrok nepovoljne demografske slike u javnosti sve češće spominje abortus i predlažu mere ograničavanja prava na prekid neželjene trudnoće, dok istovremeno kontracepcija za žene još uvek nije besplatna, a u školama nemamo nastavni sadržaj o reproduktivnom zdravlju.

"Mere za ravnotežu porodičnog i poslovnog života nedostaju, poslodavci u Srbiji i dalje grubo krše prava žena, a kao roditelje prepoznaju samo mlade majke i zbog toga ih otpuštaju.Smatramo posebno štetnim javno prozivanje feminističkog pokreta u Srbijiina čin na koji se pominje rad ženskih organizacija", navodi se.

"Žene Srbije su ravnopravne građanke ove zemlje i nisu mašine za rađanje. Pozdravljamo interesovanje za demografske probleme, kao i rešavanja pitanja kvaliteta života građana i građanki jer verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojimaće žene i muškarci želeti da budu roditelji i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu", zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (87)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uku

По послледњем попису 2011. године у односу на 2002 годину (за 10 година) мађарска национална мањина се смањила за 13,43% хрватска за 18% словачка за 10,63% русинска за 10,43% влашка за 11,49% румунска за 15,17% српски народ 3,62% Који народ има депопулацију у Србији? Ово је званична статистика.

Hendža

Normalno je da postoje ove podsticajne mere, samo što ih Vučić obesmišljava objašnjavajući na taj način.

Kostica

Normalno je da normalni ljudi normalno zarađuju u normalnoj zemlji da mogu sebi da "priušte" decu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srpska lista, DPK i Samoopredeljenje na izborima za gradonačelnike 10:48 h

10:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Perović: Dubina moralnog pada je tolika da ne može brzo doći do promena 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1: Novinari se ne osećaju bezbedno, vlast "podgreva" atmosferu nasilja 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen radnik EPS-a, ugrađivao brojila bez prijavljivanja 10:23 h

10:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milošević o mitingu u Beogradu: To je sve samo ne poziv na jedinstvo 09:17 h

09:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skup "Budućnost Srbije" u Beogradu, zatvorene ulice oko Skupštine 09:11 h

09:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Dvostruki suverenitet za Srbiju nije prihvatljivo rešenje 08:47 h

08:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sunčano i toplije, temperatura do 21 stepen 07:05 h

07:05 h  |  Vesti

loader