Uvođenje digitalnih udžbenika - potraga za kamenom mudrosti?

Uvođenje digitalnih udžbenika - potraga za kamenom mudrosti?

Da li bi đaci u Srbiji uskoro mogli da uče iz digitalnih udžbenika? U Ministarstvu prosvete za N1 kažu će se sa pilot projektima početi 1. septembra, ali da će se oni sprovoditi samo u odabranim školama. S druge strane, struka poručuje - mnoge škole nisu još uvek opremljene za digitalizaciju.

Izvor: N1

Đaci u srpskim školama, osim iz tradicionalnih štampanih udžbenika, uskoro bi mogli da uče i iz digitalnih. Takva prva kniga, napisana je iz biologije za učenike petog razreda. Nastavnica Marina Drndarski koja je nedavno odžala prvi ogledni čas, kaže da je nastava uz digitalizaciju mnogo lakša i zanimljivija.

"Kad imate to u digitalnoj formi, gde možete da uđete u ćeliju da vidite kako pojedine organele funkcionišu, šta ta ćelija radi u toku 24 sata, to je nešto što možete samo uz pomoć digitalizacije da vidite. Ovi udžbenici imaju mogućnost da se odgledaju neki filmovi, zatim audio materijal", kaže Marina Drndarski, nastavnica biologije u OŠ "Drinka Pavlović".

A kada će svi učenici imati priliku da uče na ovaj način, nije jasno. Poznato je samo da će se sa Pilot projektima u pojedinim školama početi 1. septembra.

"Digitalni sadržaj koristiće između 3.000 i 3.500 nastavnika u 2.000 kabineta. Ministarstvo čini sve kako bismo što pre stvorili uslove da uvedemo digitalne udžbenike u sve škole. Brzina zavisi od rada na opremljenosti škola, obuci nastavnika, ali i rada izdavačkih kuća", navelo je Ministarstsvo prosvete.

Za struku je digitalizacija prihvatljiva, ali su neophodni i osnovni uslovi za rad u svim školskim kabinetima.

"Oprema u svim školama ne postoji i to jeste problem, imamo uveravanja da će se u narednih godinu do dve sve škole opremiti da li će to biti tako ne znam, a nastavnici ja sam već o tome i govorila, jedan broj nastavnika jeste spreman, drugom broju nastavnika je potrebna podrška u smislu stručnog usavršavanja", kaže Nataša Nikolić Gajić, iz Saveza učitelja Srbije.

"Nemate usvojeni pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika da napišete udžbenike i da u septembru počnu da se primenjuju, ja prosto nemam razumevanja za jedno takvo suludo ponašanje", rekao je Ivan Ivić, profesor u penziji.

Razumevanje za digitalizaciju imaju međutim stručnjaci za rani razvoj inteligencije.

"Klasičan udžbenik, reproduktivan, jeste deci dosadan, mi moramo da menjamo način obrade teksta, a da li je štampano, da li je digitalno, nije to tako velika razlika, neće biti deci opterećenje", ocenjuje Ranko Rajović, stučnjak za rani razvoj inteligencije dece.

Ministarstvo prosvete već dugi niz godina ima čitav niz ideja od dualnog obrazovanja, male mature, do uvođenja uniformi u školama, što pokazuje da još nije utvrđeno kojom putem obrazovanje treba da se kreće.

"Uvođenje digitalnih udžbenika u srpsko obrazovanje deluje kao još jedna epizoda u serijalu koje režira Ministarstvo prosvete pod nazivom - Potraga za kamenom mudrosti. Ne postoji čaroban štapić koji će rešiti probleme u sprskom obrazovanju, pogotovo kada imamo na umu činjenicu da u srpskim školama imamo problem i sa nepostojećim salama za fizičko, nemamo rešene sanitarne čvorove",  upozorava Vesna Vojvodić Mitrović, nastavnica srpskog jezika.

Za Vladu očigledno nema dileme. Da će se na digitalizaciji istrajati govori i najava premijerke Ane Brnabić da je za digitalne udžbenike u ovogodišnjem izdvojeno 70 miliona evra.

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TETKA ZIVKA

Ovo sto cujem je tragikomicno... Da li je predsednik Vlade Vucic, a sada predsednik Srbije, obisao sve skole... da li imaju toalete?

Matjaš

To što će udžbenici biti u pdf-u na računarima kojih u školama ni, to ne znači da će profesori imati motivaciju da predaju kao što većina nema ni sada, niti znači da će ljudi koji pišu udžbenike magično naučiti kako se to radi.

Neko

Pozdravljam svako unapredjivanje skolovanja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u Izreaelu nagrađen priznanjem "Prijatelj Ciona" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Direktorat ne otkriva ko je helikopterom ugrozio supove na Uvcu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihnjak o stanju u vrtićima: Ne treba roditelji da kontrolišu njihov rad 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar u Trebevićkoj ulici u Beogradu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukrajina ne želi da sa Rusima učestvuje u obeležavanju oslobođenja Beograda 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaposleni tužili dva javna preduzeća zbog, kažu - pogrešno obračunatih zarada 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka kaže da odluke donosi sama, izbor vlade ipak "na Vučićevim leđima" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

loader