Besplatna pravna pomoć neophodna, ali ko će je pružati...

Besplatna pravna pomoć neophodna, ali ko će je pružati...

Besplatna pravna pomoć neophodna, ali ko će je pružati... Izvor: N1

Neophodno da Srbija dobije zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ocenili su u Danu uživo Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava i advokat Aleksandar Radivojević. Oni se međutim nisu složili i oko toga ko bi prema tom zakonu mogao da pruža besplatnu pravnu pomoć građanima.

Obeshrabruje to što je Srbija jedina država u Evropi koja nije donela zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali on mora biti u saglasnosti sa Ustavom i pravnim aktima, rekao je advokat Aleksandar Radivojević.

On smatra da Ustav predviđa da besplatnu pravnu pomoć može davati samo advokatura, ili jedinice lokalne samouprave, ali ne i razne organizacije.

Antonijević, međutim, navodi da Ustav zaista to kaže, ali i da ne ograničava pružanje besplatne pravne pomoći samo na te dve kategorije, sa čime se slaže i struka. "Osim toga, ne verujem ni da bi ministarstvo pisalo zakon koji je protivan Ustavu, to bi bilo zabrinjavaće", dodao je on.

Antonijević je rekao da je ogroman broj građana koji se obrati za besplatnu pravnu pomoć raznim organizacijama, pravnim fakultetima, jedinicama lokalne samouprave.

"To je nešto što građanima dugujemo odavno, ministarstvo pre svega duguje ovakav zakon i skupština koja ga mora izglasati", istakao je.

Primedbe na nacrt zakona tiču se uglavnom toga ko može pružati bespratnu pomoć, a Antonijević i Radivojević nisu se složili po tom pitanju.

"Advokatura ne sme odustati od ustavnosti i zakonitosti. Ako devalvirate pruzanje te pomoći, ponižavate građane koji nemaju sredstva za pravnu pomoć, ako to ne bude pomoć advokature već pomoć nekih organizacija koje će za takva pitanja aktivirati studente...", kazao je Radivojević.

On je rekao da je advokatura civilizacijska tekovina, i da postoje stroga merila koja advokat mora ispuniti da bi se učlanio u komoru, i ušao u sistem. "A imate razne NVO i sektore koji su u stvari kao preprodavci", kazao je.

Antonijević je rekao u Srbiji oko 24 organizacije pruža besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je potrebna, kao i da i u Evropi postoji mreža takvih organizacija i to pitanje je drugačije uređeno.

"Imate ljude koji su posvetili život borbi za ljudska prava, to nije lukrativno... To su stručni ljudi, i NVO koje rade na osnovu zakona 20 godina. Nama se javljaju bivše sudije koje žele da poklone svoje vreme i daju besplatnu pravnu pomoć", kazao je.

Antonijević je rekao i da se 3.000 građana godišnje koji potraže pravnu pomoć njegove ili sličnih organizacije ne bi složilo sa Radivojevićem.

On je dodao i da će prema zakonu i dalje samo advokatura napraćivati od države pružanje besplatne pravne pomoći, kao i da ne vidi problem u tome da advokati i stručnjaci u NVO kao i do sada besplatno savetuju građane i upućuju ih na adrese na koje treba da se obrate kako bi rešili probleme.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gepetto

Advokatura kod nas je staromodna esnafska interesna grupa, kojoj je jedini interes boljitak njihovih članova. Nemaju nikakve verodostojne podatke na nivou države o bilo čemu (ljudskim pravima, klasičnom kriminalu, parničnim postupcima...). I ovo se svodi na FT1P. Nemaš papir koji mi zahtevamo - nema ni učešća u sistemu.

NS

Vec decenijama u nazad u mom gradu postoji Sluzba za pruzanje besplatne pravne pomoci koja funkcionise u okviru gradske uprave. U njoj su radili dipl. pravnici sa polozenim pravosudnim ispitom.Nije ovu vrstu pravne pomoci izmislila ova vlast.Pozadina je sasvim nesto drugo.

Kostica

To valjda ima po opštinama, s tim što je na mojoj opštini pre desetak godina na tom poslu radio lik ili potpuno nestruča, ili potpuno nezainteresovan ili potpuno alkoholisan. Jednom rečju, potpuno neupotrebljiv.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Od koronavirusa preminula 51 osoba, više od 1.900 slučajeva zaraze 21:47 h

21:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Krše mere danju, a u uveče tapšu lekarima - licemerje i sebičluk 21:32 h

21:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Broj potvrđenih slučajeva Covid-19 u Novom Pazaru povećan na 22 21:00 h

21:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nikolić: "Narodni front" radi s manje lekara, zaražene trudnice izdvojene 20:24 h

20:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Tiršove: Sve radimo da virus ne uđe u bolnicu, odvojili smo jedno krilo 19:50 h

19:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pomoć Srbiji iz EU, Kine, Rusije - za onu sa istoka glasnije "hvala" 19:44 h

19:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljani Srbije u Dubaiju, Indiji, Italiji i dalje čekaju na povratak kući 19:36 h

19:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koliko se poštuje zabrana kretanja u Srbiji, ima li povlašćenih? 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

loader