Šarčević: Nabavka udžbenika preko posrednika "lov u mutnom"

Šarčević: Nabavka udžbenika preko posrednika "lov u mutnom"

Šarčević: Nabavka udžbenika preko posrednika "lov u mutnom" Izvor: N1

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da će novi zakon o udžbenicima, koji treba da omogući jeftinije udžbenike, biti usvojen do kraja marta i najavio da će zato poslati dopis školama da ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već preko školskih zadruga.

On je rekao da će uputiti ove nedelje dopis školama da pričekaju i ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već da to čine preko školskih zadruga kako bi kompleti koje roditelji plaćaju bili jeftiniji, a nabavku udžbenika preko posrednika nazvao je lov u mutnom.

"U četvrtak će vlada usvojiti nacrt zakona, koji će potom biti prosleđen skupštini na usvajnje", kazao je Šarčević na konferenciji za novinare.

Na konstataciju novinara da je u mnogim školama počela organizovana prodaja udžbenika u pretplati, na rate, Šarčević je kazao da on to do sada zakonski nije mogao da spreči i zvanično pozove škole da sačekaju novi zakon.

"Ove nedelje poslaću pismo svim školama da sačekaju sa nabavkom udžbenika, kako bi ih nabavljali povoljnije, po novom zakonu", rekao je Šarčević i naveo da ne može ništa da se učini u slučajevima gde je nabavka udžbenika već počela.

On smatra da bi razlog zbog čega su pojedini direktori škola odlučili da počnu nabavku udžbenika lični interesi.

"U ovom trenutku ne mogu ništa loše da im kažem, jer su oni po navici dužni da to rade", kazao je Šarčević, navodeći da je svestan da će izgovor za nabavku biti to što nisu osnovane đačke zadruge preko kojih će po novom propisu ići distribucija udžbenika.

On je trenutnu situaciju oko nabavke udžbenika ocenio kao prelazno vreme, ali je naveo da će način nabavke udžbenika ove godine biti zabeležen i da će biti deo vrednovanja škole, jer je to, istakao je, "pitanje etike".

"Škole koje ne budu žurile imaće i jeftinije udžbenike i mogućnost da sve rade preko zadruge, gde će uštede biti veće", kazao je ministar.

Izvor: N1

Nije stigao zahtev sa Niškog univerziteta za preispitivanje nostrifikacije diploma

Šarčević je rekao i da još nije dobio pismo grupe profesora sa Niškog univerziteta koji traže da država preispita da li je od 2012. do 2016. bilo zloupotreba u nostrifikaciji najmanje 200 diploma Albanaca stečenih na fakultetima u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu.

"Pismo još nije stiglo. Video sam u medijima. Proveriću o čemu se radi i zvaću rektora Dragana Antića", kazao je Šarčević na konferenciji za novinare.

On je kazao da Srbija ima određene međunarodne obaveze kad je u pitanju priznavanje diploma, ali s Kosovom i Metohijom to još nije postignuto.

"Tamo gde postoji sumnja da su to diplome koje nemaju validnost, mi s ministarstvima u regionu na tome sarađujemo", kazao je ministar, navodeći da se tačno zna koje su to visokoškolske ustanove čije diploma ne mogu da se priznaju.

Šarčević je ponovio da će videti o čemu se radi, odnosno zašto je doveden u pitanje toliki broj diploma i zašto se "sada digla pompa oko toga".

Grupa profesora sa Niškog univerziteta, kako su preneli mediji ranije, traži preispitivanje nostrifikacije diploma najmanje 200 Albanaca koje su ozakonjene u vreme mandata aktuelnog rektora Dragana Antića a koje su, prema njihovim navodima, urađene suprotno domaćim propisima.

Traže da se ispita eventualna zloupotreba u tim postupcima, jer kako je navedeno, u mnogim slučajevima nisu uvaženi zahtevi članova komisija za nostrifikaciju o polaganju dodatnih ispita koji su karakterisični za srpski obrazovni program.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dd

Ministre, ako je osnovno obrazovanje obavezno onda bi udžbenici trebali biti besplatni!!

Nisam direktor

Sramota kako se bune direktori jer neće moći uzimati procente za svaki kupljeni udžbenik preko škole. Učiteljice ovih dana imaju domaći zadatak i urgiraju preko grupa na viberu da što više roditelja uplati prvu ratu.

Sonja

Misli valda preko Skolske agencije!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stupar i Švarm: Moć Miće Jovanovića je u ljudima kojima je obezbedio diplome 18:42 h

18:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas ništa od dogovora, nastavlja se štrajk u poštama 17:41 h

17:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Stefanović polagao diferencijalne ispite da bi nostrifikovao diplomu 17:40 h

17:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Afera Indeks: Šesnaestoro osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora 17:07 h

17:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aktivisti DS odneli montirane plakate NIN-a i poruke Stefanoviću i Vučeviću 16:54 h

16:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog marihuane, municije i dve ručne bombe 16:41 h

16:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o godinu dana protesta "1 od 5 miliona" 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

loader