Veličković: Od ubistva Đinđića Srbija je na nizbrdici

Veličković: Od ubistva Đinđića Srbija je na nizbrdici

Veličković: Od ubistva Đinđića Srbija je na nizbrdici Izvor: N1

Današnja vlast je prihvatila Đinđića, mnogi se s njim i poistovećuju, ali istovremeno, s vremena na vreme, u tabolidima, koji znamo da su pod kontrolom i da rade često neke stvari po nalogu, naići ćete na razne spekulacije i gadosti o njemu, kaže pisac i novinar Dušan Veličković. Smatra da je sve ono što je predstavljao zatrpano predrasudama.

Razmišljam u kojoj meri je to surovo ubistvo traumatično i dan danas za čitavu zemlju, kaže gost Novog dana, koji je bio prijatelj pokojnog premijera. Svi se sećamo da, kada je ubijen, sve je stalo i da čini mi se Srbija od tada posrće i da je na nekoj nizbrdici, ocenjuje.

Prisećajući se studentskih dana sa Đinđićem, kaže da ga je uvek krasila energija. "Uvek je bio brz, prosto inteligentan, talentovan čovek koji je sve shvatao u letu... Imao je jednu osobinu koja se kasnije pokazala kao važna za političara i političku aktivnost - izvanrednu veštinu uspostavljanja komunikacije s ljudima i neku vrstu umrežavanja - da se povezuje s ljudima, da i sa neistomišljenicima razgovara na tolerentan način, da pokušava da ih ubedi u nešto", naveo je.

Veličković kaže da je Đinđić bio pod strašnom propagandom još od studentskih dana, od momenta kada je hapšen na studentskom skupu u Ljubljani, na kom je izdat jedan proglas koji je shvaćen kao pokušaj stvaranja jedne nove partije, "što je u to vreme bilo apsolutno smrtni greh".

"Kad vas upišu u neke fajlove nekih tajnih službi i nekih propagandnih aktivista - to je trajalo do kraja njegovog života". Zato, dodaje, o Đinđiću postoji toliko paradoksalnih stavova i sudova.

Smatra da je Đinđić zatrpan predrasudama, i da je to činjenica koju treba imati u vidu.

Veličković kaže da je čudo da ne postoji jedna prava i kompletna biografija Zorana Đinđića, i dodaje - da je bio intelektualac ili političar u Americi, već bi bilo bar deset knjiga.

"Kritička, intelektualna javnost nije ga podržala, a imala je obavezu"

Gost N1 kaže da kada čovek ima sklonost ka razvijanju demokratije i slobodnog mišljenja, sklon je mnogim napadima. Đinđić je tu bio zgodna meta, naglašava.

"Kritička intelektualna javnost je trebalo da ga razume i podrži, obavezu da ga podrži za vreme života, a ona to nije učinila. On je bio izložen napadima i te kritičke javnosti koja je na sličan način razmišljala i očekivalo se da ga razume", naveo je.

Kaže da se ta kampanja protiv Đinđića nastavila i posle njegove smrti. "Ne tako davno su nazivi ulice menjani natpisima Bulevar Ratka Mladića... Mislim da je Vučić shvatio da je to jedan od najglupljih političkih poteza koje je imao i onda je tu počeo nešto da menja... I danas imate jednu paradoksalnu situaciju - da slika i mit o Đinđiću imaju neki konsenzus i vlasti i države i na neki način je zaštićen... Evo i sad mu se podiže spomenik... Istovremeno imate situaciju da je današnja vlast je prihvatila Đinđića, mnogi se s njim i poistovećuju, ali istovremeno, s vremena na vreme se u tabolidima, koji su pod kontrolom i znamo da rade često neke stvari po nalogu, naići ćete na razne spekulacije i gadosti o Đinđiću...Tako da imate jednu klackalicu, Đinđić je neko koga mi uvažavamo, prihvatamo, ali možemo svakog momenta da ga bacimo u blato", ističe.

Veličković smatra da postoji svest da je Đinđić i dalje jak, da su te ideje i dalje nekako prisutne - sve ono za šta se on generalno zalagao kao čovek koji je krenuo da demokratizuje i oslobodi društvo.

"Verujem da je mnogima profitabilno da se vezuju za Đinđića i da fingiraju da rade nešto tako", ocenjuje pisac.

Kako je rekao, to što se o pokojnom premijeru danas govori i razmišlja na jedan tolerantniji i drugačiji način, to mu nekako "govori da nećemo potpuno propasti".

Veličković smatra da je Đinđić prisutan, bilo svesno, bilo nesvesno, među mladim ljudima. "Kad gledam ove momke i devojke iz pokreta "Ne davimo Beograd" - pa to je mladi Đinđić, ti elementi naivne levice i malo anarhizam, to je mladi Đinđić".

Navodi da se Đinđić u mladosti bavio izvornim anarhizmom, i smatra da je to njemu omogućilo da u politici uvek bude mlad. Ono što je najvažnije za svakog mladog čoveka, kad prođete jednu takvu fazu, kad to iživite, vi onda steknete imunitet prema svakoj vrsti ekstremnog konzervativizma, dodaje.

Činjenica je, dodaje, da pitanje političke pozadine ubistva nije ni zagrebano. "Mislim da će morati u jednom momentu - ne znam da li to može da se nazove saznanjem, jer dosta toga na neki način da znamo - ta razmišljanja će morati da budu sistematizovana".

Veličković navodi da sve ono što Đinđić predstavlja, danas je zatrpano gomilom predrasuda.

Tokom poslednjeg susreta "pesimista što se njegove sudbine tiče"

Upitan šta bi bilo da nije ubijen, Veličković kaže da ne voli to "šta bi bilo, kad bi bilo", ali da bi mogao da pretpostavi, pod kakvim je pritiscima bio i koliko ga ljudi nisu razumeli, da mi vrlo brzo i izgubio izbore. Ali, siguran je, da je ostao živ sve bi bilo mnogo bolje.

"Đinđić je bio jedan ozbiljan intelektualac u politici. To je imalo i prednosti i mane - imao je izvanrednu sposobnost da pravi neke političke konstukcije, da na osnovu idealnih premisa često donese neke nedovoljno dobre praktične zaključke, ali je istovremeno imao sposobnost da u hodu te greške i ispravlja", rekao je, navodeći kao primer za to odlazak na Pale i susret sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Veličković je ispričao i da se poslednji put sa Đinđićem susreo dva meseca pre atentata. Do razgovora je, priča, došlo jer je imao ponudu izdavača da napiše biografiju premijera. "Razmišljao sam da li ja to mogu i sreo sam se sa njim da popričamo... To je bio meni jedan jako prijatan i lep susret, ali istovremeno susret gde sam video da je ozbiljno zabrinut i da je pesimista što se njegove sudbine tiče".

Kad sam došao u njegov kabinet, rekao sam mu - pa nikakav ti nije ovaj sobičak, ali ti je pogled izvanredan, jer je tu bio jedan veliki prozor, seća se gost Novog dana.  "A on rezignirano onako kaže - da, ali može svako kamenom da me ubije".

Veličković kaže da su se tada dogovorili o biografiji, da je Đinđić pristao, a da je njemu (Veličkoviću) ostalo da razmisli. Rekao sam mu da, ako bih ja to radio, da to ne bi bila autorizovana, lakirana biografija, već da to radimo kritički, on je rekao da, a onda se dogodilo šta se dogodilo, rekao je.

"Nadam se da će neko to uraditi, jer je to apsolutno neophodno", zaključio je Dušan Veličković u Novom danu.

POVEZANE VESTI

Komentari (80)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radomir

Nisam Zoranov fan,ali je krajnje žalosno i zabrinjavajuće da se ni do dana danas nije otkrilo ko je ubio tada našeg premijera.Ako se to ne može rešiti...kako će se rešiti kod običnih građana mnogo manje i važne stvari?!?

Nit Mila nit Draga

Generalno posmatrano, naš narod je taj koji je pun predrasuda, tako da je apsolutno uzalud pokušavati menjati ga u tom pravcu. Knjiga kao knjiga, neka je pišu, i treba, a svako ima sebi svojstveno shvatanje.

SRPSKI VIZIONAR

Svi kritizeri i politički protivnici dr Đinđića neka DVA puta pročitaju njegove predloge za rešavanje problema oko Kosova , pa će shvatiti koliki je on bio veliki Srbin i VIZIONAR !!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vatrogasci kod Beograda spasili čoveka iz bunara dubokog 15 metara 22:07 h

22:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Suđenje Milutinu Jeličiću se izmešta iz Brusa u Beograd 22:03 h

22:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena iz Beograda teško povređena na Adi Bojani kada je na nju naleteo gliser 21:31 h

21:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jaka kiša u Beogradu, u Bulevaru despota Stefana voda preplavila ulicu 20:33 h

20:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne smiruju se tenzije u Rakiti, novi protest zbog gradnje mini hidroelektrane 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Disonantni opozicioni tonovi - bojkot plenarnih sednica, ali ne i odbora 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dve godine od nesreće bez epiloga, stiglo obećanje predsednika da će pomoći 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić rekao da ima uvid u interne mejlove N1 19:07 h

19:07 h  |  Vesti

loader