Ružić: Reforma javne uprave u Srbiji je u punom zamahu

Ružić: Reforma javne uprave u Srbiji je u punom zamahu

Ružić: Reforma javne uprave u Srbiji je u punom zamahu Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je, povodom predstojećeg predstavljanja Izveštaja SIGME o napretku reforme javne uprave u zemlji, da je u poslednjih nekoliko godina ova reforma uzela pun zamah.

"Svesni smo činjenice da je reforma javne uprave ključna za sve druge reforme koje sprovodimo, jer uređuje sistem javnih i državnih službi, obezbeđuje kompetentne kadrove i efikasno usmeravanje sredstava i pružanje usluga. Ona je ključna za naše pridruživanje Evropskoj uniji, jer naša javna uprava mora da bude izgrađena na efikasnim principima da bi bila kompatibilna i obezbedila standard dobre uprave kakav imaju evropske članice", rekao je Ružić, a saopštilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se navodi, u Izveštaju SIGME o monitoringu, koji se odnosi na period od maja 2015. do juna 2017. godine, konstatuje se da Srbija ostvaruje stalan napredak u određenim oblastima reforme javne uprave, kao i da je uspostavljen zakonski okvir za funkcionalnu javnu upravu.

Ovaj izveštaj, koji obuhvata šest ključnih oblasti reforme (strateški okvir za reformu javne uprave, izradu i koordinaciju politike, javnu službu i razvoj kadrova, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama), sadrži i preporuke koje su svojevrsna pomoć i pravac za dalje reforme u oblasti javne uprave i javnih finansija.

SIGMA je 2014. godine izradila Principe javne uprave kao podršku snažnijem pristupu Evropske komisije reformi javne uprave (RJU) u procesu proširenja Evropske unije (EU).

Principi određuju šta dobra javna uprava podrazumeva u praksi i opisuju glavne zahteve kojih zemlje moraju da se pridržavaju u procesu evropskih integracija. 

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mali.milojica

Ti se razumes u to

Cele

Samo nam je ovaj falio u zivotu!?

Gadno vreme

Grdne pare iz budzets i donacija spljiskaste a rezultt je tri puta više činovnika i loš rad sa velikom nažurnošću. Primera radi, RGZ u drugom stepenu u pojedinim situacijama ne donosi rešenja po žalbama ni za godinu dana a zakonski rok je 2 meseca. A kontrolu njihovog rada kobajagi vrši ministarka Mihajlović, kod koje je bio taj drugostepeni postupak po žalbama na katastarska rešenja pa ih je ona preselila u RGZ da joj ne kvare statistiku pa sada ispada da o žalbama na rešenja lokalnih službi za katastar nepokretnosti odlučuje isti organ -njihova centrala RGZ. Kao po narodnoj "kadija te tuži kadija ti sudi". Eto to je ta reforma državne uprave po Ružiçu i njegovim prethodnicima dana

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zbog dojave o bombi evakuisano 130 putnika iz aviona na beogradskom aerodromu 11:51 h

11:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružičić: Trećina žena oštećena primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici 11:35 h

11:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poginuo pilot akrobatskog aviona koji se srušio nedaleko od aerodroma Ečka 10:37 h

10:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Srbija je zemlja u kojoj pola Vlade ima lažne diplome 10:28 h

10:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lalić: Makron preuzima inicijativu po pitanju Kosova, imaćemo neku vrstu Dejtona 10:01 h

10:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena ranjena u beogradskom naselju Zvezdara 09:10 h

09:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Riker: SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đukanović: Suspendujem sve svoje aktivnosti u SNS 07:41 h

07:41 h  |  Vesti

loader